Το νομοσχέδιο θα τεθεί κατά το προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 προς ψήφιση στη Βουλή
Αποστάσεις κράτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Θανάσης Βασιλόπουλος, όταν κλήθηκε χθες το πρωί να τοποθετηθεί σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ όλης της χώρας.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πολύ άδικη, καθώς έτσι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η οποία διαθέτει αποθεματικό περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, θα συγχωνευτεί με άλλες ΔΕΥΑ που παρουσιάζουν ζημιές και ελλείμματα. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνει η ΔΕΥΑΚ όπως είναι, αυτόνομη, για να μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Μην ξεχνάμε ότι για το 2024 εγκρίθηκε το τελικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ, που είναι 49.800.000 ευρώ», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Γενικότερα, αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.
Το προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες». Επίσης, πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα, και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό».
Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.
Για το λόγο αυτό, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ρωτήθηκε για δυο πράγματα: αφενός, εάν το εν λόγω νομοθέτημα είναι προάγγελος της ιδιωτικοποίησης του νερού και, αφετέρου, εάν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στις σχετικές δημοτικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις και πως οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ οφείλονται στα «διάφορα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η απώλεια στις καταγραφές, διάφορα ζητήματα διαχειριστικά, για την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση».
Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλών δημάρχων.
Όσον αφορά στις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οχυρώνεται ο κρατικός χαρακτήρας των εταιρειών αυτών» και πως «δεν υπάρχει καμία δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας έναντι μιας δημόσιας».