Μονόδρομος η διεκδίκηση της έδρας που θα προκύψει από τη συγχώνευση
Μια μάχη αμφίβολη για τη διατήρηση του Εφετείου Καλαμάτας με τη σημερινή του μορφή έχει αρχίσει παρασκηνιακά σε υψηλό επίπεδο εδώ και πολύ καιρό στην Αθήνα και μόλις πρόσφατα στη Μεσσηνία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει πως θα πολεμήσει «μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του».
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι επιφανειακά και η πρόταση της ομάδας εργασίας μόνο «πρόχειρη» δεν είναι, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Πληροφορίες του «Θάρρους» αναφέρουν ότι οι προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη (δύο εκ των οποίων είναι η συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας και η συγχώνευση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εκταμιεύσεις από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το γνωστό σε όλους μας πλέον Ταμείο Ανάκαμψης.
Τούτο δείχνει ότι η υπόθεση είναι μονόδρομος, καθώς κανείς δε θα διακινδυνεύσει εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ για να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουν ορισθεί.
Επίσης μονόδρομος φαίνεται να είναι πια – με αυτά τα δεδομένα – η διεκδίκηση όχι της μη συγχώνευσης των εφετείων (που μάλλον πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη), αλλά, στην περίπτωσή μας, της έδρας του νέου εφετείου που θα δημιουργηθεί, καθώς οι ψίθυροι για έδρα στην Τρίπολη έχουν ενταθεί.
Το θέμα είναι η έδρα και όχι η συγχώνευση
Όταν το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν δειλά δειλά να γίνονται γνωστές κάποιες από τις προτάσεις της ομάδας εργασίας για το νέο δικαστικό χάρτη, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία της χώρας, υπήρξε ενεργοποίηση πολιτικών προσώπων από διάφορες περιοχές για το τι ακριβώς προβλέπεται.
Δε χρειάσθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να αρχίσει πλέον να γίνεται γνωστό ότι προβλέπονται και συγχωνεύσεις Εφετείων. Για την περιοχή μας, άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα ισχυρών παρεμβάσεων, διεμήνυσε σε «ανησυχούντες» ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «περάσει» κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, υπολόγισε χωρίς τον «ξενοδόχο». Στην προκειμένη περίπτωση «ξενοδόχος» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, και το δίλημμα μεγάλο, καθώς ποιος θα διακινδυνεύσει υψηλές χρηματοδοτήσεις με αντάλλαγμα να μη τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, μία εκ των οποίων είναι και η αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας;
Έτσι, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι καλά για τη διατήρηση του Εφετείου Καλαμάτας ως έχει, και η συγχώνευση με αυτό του Ναυπλίου μάλλον είναι αναπόφευκτη. Αυτό που δεν προσδιορίζει η ομάδα εργασίας είναι πού θα είναι η έδρα του νέου εφετείου που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, αφήνοντας ορθάνοικτο παραθυράκι για πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις, κι εκεί προφανώς πρέπει να εστιασθεί κι όλο το ενδιαφέρον.
Στο τραπέζι έχει ήδη πέσει το όνομα της Τρίπολης, ως το κέντρο της Περιφέρειας, για να λειτουργήσει το εφετείο. Έχει, όμως, ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, που είναι η έλλειψη υποδομών. Κάτι στο οποίο κερδίζει η Μεσσηνία με το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, αν και υστερούμε στο ότι δε λειτουργούν φυλακές στην περιοχή μας.
Η δε περιοχή του Ναυπλίου έχει ως μειονέκτημα την απόσταση από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Μ. Χρυσομάλλης: «Αν δε γίνεται αλλιώς, τότε η έδρα στην Καλαμάτα»
Για τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας και ιδιαίτερα για τη συγχώνευση του Εφετείου Καλαμάτας με αυτό του Ναυπλίου, ζητήσαμε την άποψη των βουλευτών Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του Εφετείου Καλαμάτας και, μάλιστα, με τον κ. Χρυσομάλλη να τονίζει πως αν δεν μπορέσει να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε η έδρα του νέου Εφετείου πρέπει να είναι στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, ο κ. Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε ότι έχουν γίνει επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και τόνισε: «Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο κατά πόσο γίνεται να μην ισχύσει η συγχώνευση του Εφετείου Καλαμάτας. Αν όμως οι συγχωνεύσεις αυτές, που είναι σε όλες τις Περιφέρειες, δε γίνεται να μη γίνουν, τότε οι κτηριακές υποδομές των δικαστηρίων της Καλαμάτας είναι αυτές που πρέπει να οδηγήσουν ώστε το καινούργιο εφετείο να γίνει στην Καλαμάτα.
Συνεχίζουμε με το υπουργείο τις συζητήσεις και για τα Πρωτοδικεία και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Καλαμάτας και Κυπαρισσίας».
Περικλής Μαντάς: «Διαχρονική η αξία του. Πρέπει να διατηρηθεί»
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς είπε: «Πριν από σχεδόν 20 χρόνια το Εφετείο Καλαμάτας ιδρύθηκε κατόπιν γνωμοδότησης του ΣτΕ με έναν βασικό και κύριο στόχο: να ενισχύσει τις προσπάθειες της οργανωμένης Πολιτείας για ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας. Όχι για να εξυπηρετήσει αλλότριους σκοπούς ούτε για να διευκολύνει τυχόν πολιτικές στοχεύσεις.
Εξυπηρετώντας αυτόν ακριβώς το σκοπό, το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει μέχρι σήμερα σταθερά ενεργό, παραγωγικό και λειτουργικό. Χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, χωρίς προβλήματα στην έκδοση αποφάσεων, χωρίς μείωση στη δικαστική ύλη που διαχειρίζεται. Και ταυτόχρονα, εξυπηρετώντας με επάρκεια τον πολυπληθέστερο νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις γύρω περιοχές που βασίζονται σε αυτό.
Η διατήρηση σε λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας θα είναι αδιαμφισβήτητα προς όφελος της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Διότι η βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών δικαστηρίων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περνά από την κατάργηση ή τη συγχώνευση δικαστηρίων που έχουν αποδείξει διαχρονικά τη χρησιμότητα, την αξία και την ουσιαστική συμβολή τους στην απονομή της Δικαιοσύνης».
Της Βίκυς Βετουλάκη