Συνεχίζουν και το Γενάρη την αποχή οι δικηγόροι για το Δικαστικό Χάρτη

Συνεχίζουν και το Γενάρη την αποχή οι δικηγόροι για το Δικαστικό Χάρτη

Κύριο ζητούμενο η έδρα του νέου Εφετείου και όχι η συγχώνευση

Στην πραγματική πηγή που τελικά αποτελεί απειλή για το Εφετείο Καλαμάτας εστίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Θάρρους» την Πέμπτη, ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στην πρόταση για τον Δικαστικό Χάρτη είναι επιταγές του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει βρει το σωστό στόχο.

Εντείνει τον αγώνα του μαζί με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κυπαρισσίας και Γυθείου, προκηρύσσοντας συνέχιση της αποχής έως τις 10 Ιανουαρίου, έκτακτη γενική συνέλευση και άλλη μια μικρή και συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Όπως όμως επισημαίναμε και στο συγκεκριμένο δημοσίευμά μας την προηγούμενη εβδομάδα, η συγχώνευση των Εφετείων είναι προφανώς αναπόφευκτη αφού συνδέονται με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και κανείς δεν πρόκειται να τις διακινδυνεύσει. Οι αντιδράσεις προφανώς και πρέπει να εστιάσουν στο που θα είναι η έδρα του νέου ενιαίου Εφετείου που θα προκύψει από τη συγχώνευση που προτείνει το σχέδιο. Να επισημανθεί ότι το σχέδιο δεν μιλάει για κατάργηση, αλλά για συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, χωρίς να προσδιορίζει ποια θα είναι η έδρα του νέου Εφετείου που θα προκύψει, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ως προς τις έδρες των νέων «ενιαίων» Εφετείων είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά κριτήρια, καθώς και η υπάρχουσα (ή έστω ευχερώς ευρεθησόμενη) δικαστική κτηριακή υποδομή». Και στο θέμα της κτηριακής υποδομής, η Καλαμάτα υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό.

Η κλεψύδρα πάντως δείχνει ότι τελειώνει και οι όποιες αντιδράσεις πρέπει να κλιμακωθούν τώρα καθώς, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής»:

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπουργός και υφυπουργός εργάζονται ήδη για να είναι έτοιμος ο νέος δικαστικός χάρτης έως το τέλος του χρόνου, καθώς η ψήφισή του αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλιώς θα χάσουμε χρήματα, όχι μόνον για τη Δικαιοσύνη αλλά και γενικά».

Συνέχιση αποχής
Την Παρασκευή λοιπόν, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε συνεννόηση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Γυθείου και Κυπαρισσίας.

Αφορμή αυτή τη φορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, δεν ήταν μόνο το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης  για το Δικαστικό Χάρτη, αλλά και η συμφωνία για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης του Δικαστικού Χάρτη που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αποφασίσθηκε λοιπόν η συνέχιση της αποχής των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από τα καθήκοντα τους έως και τις 10 Ιανουαρίου 2024.

Επίσης, καταδικάζει απερίφραστα, ρητά και κατηγορηματικά το πόρισμα και τη συμφωνία, με τα οποία προτείνεται η κατάργηση πέντε δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, αρκετών Πρωτοδικείων καθώς και αρκετών Ειρηνοδικείων της χώρας.

Συμβολική διαμαρτυρία
Και στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τονίζεται ακόμα:

«Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους  Μεσσήνιους, ανεξαιρέτως, καθώς και τους κατοίκους της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου.  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, χωρίς καμία δόση υπερβολής, θέλει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί και σε καμία των περιπτώσεων να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο μόνο προβλήματα πρόκειται να δημιουργήσει παρά να λύσει και θα αγωνιστεί με βάση την συνείδησή του μέχρι τέλους με όλες του τις δυνατότητες, αλλά και πέραν από αυτές,  για την πλήρη δικαίωσή του, εκφράζοντας κάθετα την πλήρη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. 

Το Εφετείο Καλαμάτας, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, το Πρωτοδικείο Γυθείου, το Ειρηνοδικείο Πύλου, το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους, του Ειρηνοδικείου Γυθείου και του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Βοιών, σε όλα τα χρόνια αυτοτελούς λειτουργίας τους μόνο θετικό πρόσημο εμφανίζουν, καθώς έχουν συνδράμει τα μέγιστα στην απρόσκοπτη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, που πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα του αρμόδιου Υπουργείου. Ταυτόχρονα εξυπηρετούν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της Μεσσηνίας και της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου, για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, βασικό στοιχείο του Κράτους Δικαίου, που κάθε δίκαιο Κράτος οφείλει να υπηρετεί και επίσης συνδράμουν στην οικονομική ζωή του τόπου και των επιχειρήσεων». 

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση του σώματος επί του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, των εξελίξεων και για την περαιτέρω μεθόδευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι, στο ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας. Μία ώρα πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί συμβολική διαμαρτυρία-πικετοφορία των δικηγόρων έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη