Μερίδιο ευθύνης στο υπουργείο Τουρισμού απέδωσε ο Π. Νίκας για τη μείωση τοπικών επισκεπτών

Μερίδιο ευθύνης στο υπουργείο Τουρισμού απέδωσε ο Π. Νίκας για τη μείωση τοπικών επισκεπτών

Πτώση αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας που αποτελεί τη μοναδική εναέρια πύλη εισόδου επισκεπτών για τη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο

Στην παρουσίαση στοιχείων τουριστικού ενδιαφέροντος για την Πελοπόννησο, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το φιλόξενο χώρο του Αναγνωστηρίου στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας. Τα στοιχεία που προέκυψαν αφορούν σε δείγμα 330 ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από ξένους επισκέπτες στο περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας,  που φιλοξενείται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, κατά το διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη συλλογή πρωτογενών στοιχείων για την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών στην περιοχή, το προσωπικό του περιπτέρου διέθεσε, επίσης, περίπου 22.000 ενημερωτικά φυλλάδια της Πελοποννήσου, – αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στους επισκέπτες που κατέφθασαν το συγκεκριμένο διάστημα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό των επισκεπτών που αποβιβάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Καλαμάτα αφορά σε Άγγλους, Αυστριακούς, Γάλλους και Ελβετούς, κατά κύριο λόγο, ηλικίας 45-65 ετών. Ο βασικότερος λόγος που επέλεξαν τη Μεσσηνία (και την Πελοπόννησο κατ’ επέκταση) αφορούσε την αναψυχή, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής τους ήταν 7-15 ημέρες.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καταγράφεται, μεταξύ άλλων,  έλλειψη υπεραστικών δρομολογίων για όμορους νομούς της Μεσσηνίας, ελλιπής καθαριότητα και υγιεινή των χώρων του αεροδρομίου λόγω περιορισμένου προσωπικού, απουσία ηλεκτρονικών πινάκων ανακοίνωσης αφίξεων και αναχωρήσεων. Περαιτέρω, σχετικά με τη διαμονή τους στην Πελοπόννησο το 41% απάντησε ότι διανυκτέρευσε σε ξενοδοχεία, το 44% σε Airbnb, το 11% σε camping, ενώ το 4% απάντησε «αλλού». Για την ποιότητα δε, των παρεχόμενων υπηρεσιών στη διαμονή τους, το 67% δήλωσε ικανοποιημένο, ενώ το 33% όχι.

Από την άλλη πλευρά, σχετικά με το πως κινήθηκαν οι επισκέπτες στην περιοχή έπειτα από την αποβίβασή τους, το 63% δήλωσε ότι παρέμεινε στην Καλαμάτα έστω και για μια ημέρα, ενώ το 37% απάντησε ότι έφυγε κατευθείαν από την πόλη. Όσον αφορά τα σημεία που προτίμησαν να επισκεφθούν, το 46% δήλωσε ότι επέλεξε παραθαλάσσια μέρη της Πελοποννήσου, το 30% ορεινά και το 24% προτίμησε και τις δύο εκδοχές. Τέλος, το 56% των επισκεπτών δήλωσε ότι ο προορισμός που επέλεξε ήταν ακριβός, ενώ το 44% δήλωσε ότι τα κόστη ήταν ικανοποιητικά.

Π. Νίκας: «Η εθνική πολιτική να προβάλει την Πελοπόννησο»

Την περιορισμένη άφιξη τουριστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαίωσε και από τη δική του πλευρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε για αυτή την εικόνα, «Δεν έχει υπάρξει η αναγκαία υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού στην Πελοπόννησο», καταλογίζοντας έτσι μερίδιο ευθύνης για τα πεσμένα τουριστικά ποσοστά και στην κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προβολής της Πελοποννήσου από την πολιτεία.

Όπως πρόσθεσε, το πρόβλημα έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς προς διάφορα (τουριστικά) σημεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, η επιδιόρθωση βασικών δυσλειτουργιών του αεροδρομίου, αλλά και η περάτωση ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, είναι βασικοί παράγοντες για τη βελτίωσης των περιορισμένων τουριστικών αφίξεων που παρατηρούνται.

Σε κάθε περίπτωση, κοινή παραδοχή τόσο της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννας Καλογεροπούλου όσοι και των λοιπών φορέων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,  είναι ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι απαραίτητος για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Της Χριστίνας Μανδρώνη