Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 31 Γενάρη οι οικοδόμοι και τα συναφή επαγγέλματα, με την Ομοσπονδία τους να τονίζει ότι «παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις κατασκευές, τα προβλήματα στον κλάδο τους παραμένουν και οξύνονται».
Με τη νέα απεργία οι οικοδόμοι ζητούν:
– Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων.
– 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.
– Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο).
– Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής.
– Επαναλειτουργία των Μικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.
– Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.)
«Πρέπει να αμείβονται»
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 8 Νοεμβρίου έβαλε γερές βάσεις για να έχουν αποτελέσματα στις διεκδικήσεις τους.
Γι’ αυτό αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:
«Οι κυβερνώντες και μεγαλοεργολάβοι έχουν κάνει «καραμέλα» την έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο. Όμως, για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές πρέπει να αμείβονται. Το τζάμπα τελείωσε! Για να επανέλθει κάποιος εργαζόμενος που μετακινήθηκε σε άλλο κλάδο ή έφυγε στο εξωτερικό πρέπει:
– Να πληρώνεται με μεροκάματο που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και όχι με το μεροκάματο που έπαιρνε στα χρόνια της κρίσης. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, η ικανοποίηση του αιτήματός μας για αυξήσεις προς τις Κατασκευαστικές εταιρίες είναι πρωταρχικής σημασίας. Με δεκάδες δις ευρώ για την κατασκευή έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, οι μεγάλοι Κατασκευαστικοί όμιλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές δεν θα δουλέψουν με μεροκάματα προηγούμενων χρόνων, αλλά θα δουλέψουν ικανοποιητικά αμειβόμενοι. Πίσω από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα!
– Να εξασφαλίσει ότι κάθε μέρα που δουλεύει θα έχει και το ένσημό του. Ακόμη και τώρα, που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι λείπουν εργατικά χέρια, οι οικοδόμοι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 – 15 ένσημα το μήνα. Δηλαδή, για τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε ακόμα σε κρίση και ανεργία.
– Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας υψηλού επιπέδου. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, της Επιθεώρησης Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Μέσα στο 2023 έχασαν τη ζωή τους σε χώρους δουλειάς τουλάχιστον 23 εργαζόμενοι. Κανένας δεν επιλέγει να δουλέψει σ’ έναν κλάδο που η ζωή του στην κυριολεξία «παίζεται κορώνα – γράμματα» χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.
-Να του αποδοθούν τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς του ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους, με αποτέλεσμα να έχουν πίσω τους μεγάλα κενά ασφάλισης με υπαρκτό κίνδυνο να μη θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη».
«Τα έργα χωρίς εμάς δεν μπορούν να γίνουν»
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης των οικοδόμων, επισημαίνεται:
«Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η ασφάλιση της εργασίας τους. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν θα παραιτούμασταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό μας βίο.
Είναι δικά μας ένσημα, αποτέλεσμα της δουλειάς μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας, στο όνομα δήθεν νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την αναγνώριση και διανομή τους. Καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να καθηλώνει τους οικοδόμους σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και ξεδιάντροπα να εισπράττονται εισφορές στο όνομα της δικής μας δουλειάς και των ενσήμων μας.
Αυτοί που επιθυμούν εργατικά χέρια στον κλάδο πρέπει να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Τα έργα, οι αυτοκινητόδρομοι, οι υποδομές, φτιάχνονται από τη δική μας δουλειά. Χωρίς εμάς δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ούτε θα γίνουν με εμάς κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους, δουλεύοντας σε εργοτάξια σε συνθήκες Κατάρ».