Tο υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι είναι ένα απλό κείμενο εργασίας
Σοβαρή αναστάτωση έχει προκληθεί από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη δημοσιοποίηση σε αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης ενός κειμένου που παρουσιάζεται ως το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη και καμία σχέση δεν έχει με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι είναι ένα απλό κείμενο εργασίας, το οποίο έχει ήδη αλλάξει σε πολλά σημεία. Ωστόσο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις.
Για εξοργιστικό κείμενο μιλά σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.
Πάντως, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, δήλωσε πως δεν ανησυχεί, καθώς όντως είναι ένα κείμενο εργασίας και έχει αλλάξει μετά τις συναντήσεις που είχαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, περιλαμβάνει τα όσα έχει δεσμευθεί το υπουργείο για τη Μεσσηνία, ενώ εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.
Καταργήσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων
Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας και φέρει τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου», καταργούνται τα Ειρηνοδικεία ως πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι έδρες των καταργούμενων Ειρηνοδικείων διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται. Το κείμενο κάνει αναλυτική αναφορά στα Ειρηνοδικεία της χώρας και για τη Μεσσηνία, αναφέρει: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας και Πύλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και τα Ειρηνοδικεία Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του κεντρικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, η Κυπαρισσία και η Πύλος».
Το κείμενο περιλαμβάνει και εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι ακριβώς η ίδια με την παραπάνω, με τη μόνη διαφορά πως αντί για Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το ονομάζει Πρωτοδικείο Μεσσηνίας.
Το εν λόγω κείμενο για τη Λακωνία προβλέπει τα εξής:
«Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Σπάρτης και τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης και Επιδαύρου-Λιμηράς (Μολάοι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Σπάρτης. Το Πρωτοδικείο Γυθείου και τα Ειρηνοδικεία Γυθείου και Νεαπόλεως Βοιών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Σπάρτης. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του κεντρικού Πρωτοδικείου Σπάρτης, το Γύθειο και η Νεάπολη».
Ειρηνοδίκες
Επίσης, στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι καταργούνται ο κλάδος των ειρηνοδικών και οι βαθμοί ιεραρχίας των ειρηνοδικών Α’, Β’, Γ και ∆’ τάξης.
Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ειρηνοδίκες εντάσσονται σε ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητας του αρχικού διορισμού τους, η οποία ισχύει παράλληλα με την ισχύουσα γενική επετηρίδα των λοιπών δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Οι οργανικές τους θέσεις μεταφέρονται στα Πρωτοδικεία στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των καταργούμενων Ειρηνοδικείων κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, των οποίων οι έδρες διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων, εκδικάζονται από τις εν λόγω περιφερειακές έδρες, ενώ οι υποθέσεις των καταργούμενων ειρηνοδικείων, χωρίς τη διατήρησή τους ως περιφερειακών εδρών Πρωτοδικείου, εκδικάζονται από το οικείο Πρωτοδικείο.
Η προανάκριση επί εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον πταισματοδικών κατά την έναρξη ισχύος του νόμου εξακολουθεί να διενεργείται από τους ίδιους ως προανακριτές πρωτοδίκες.
Τέλος, ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου ορίζεται η αρχή του επόμενου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2024.
Αντιδράσεις
Η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν άμεση και πραγματοποίησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Κατά τη συνάντηση αυτή, τόσο ο κ. υπουργός όσο και ο κ. υφυπουργός, μας γνωστοποίησαν, ρητώς, για πρώτη φορά, ότι ΔΕΝ υιοθετείται η πρόταση της ΕΝΔΕ περί διατήρησης των Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών και περί λελογισμένης αύξησης της καθ’ ύλην αρμοδιότητας αυτών και ότι, ήδη από προχθές, ελήφθη επισήμως η κεντρική πολιτική απόφαση ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης.
Περαιτέρω μας διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο νόμου που διέρρευσε χθες το βράδυ αποτελεί κείμενο εργασίας και ήδη έχει υποστεί αλλαγές. Ωστόσο, επισημάναμε τις αντισυνταγματικές διατάξεις του εν λόγω σχεδίου, ακόμη και αν αυτό αποτελεί κείμενο εργασίας».
Μερικά από τα ζητήματα που διευκρινίσθηκαν στη συνάντηση είναι τα εξής:
-Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού θα γίνει με τη συγχώνευση των δικαστικών σχηματισμών (πρώην Ειρηνοδικείων με τα κεντρικά ή περιφερειακά Πρωτοδικεία κ.λπ.) όπως σχετικός νόμος θα ορίσει
-Ότι δε θα διαταραχθεί, από κάθε άποψη, η σημερινή υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές, μεταθέσεις κλπ) των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού.
Της Βίκυς Βετουλάκη