Η πρώτη ορκωμοσία του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο.
Το εν λόγω τμήμα ξεκίνησε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με τους πρώτους φοιτητές να παρακολουθούν δια ζώσης το α’ εξάμηνο και να συνεχίζουν λόγω του lockdown τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Στα έδρανα επέστρεψαν στο τρίτο έτος, ενώ χθες αυτό το ταξίδι ολοκληρώθηκε για 37 απόφοιτες, λαμβάνοντας το πτυχίο τους.
Στο αμφιθέατρο επικράτησαν τα χαμόγελα και η συγκίνηση, ενώ δεν έλειψε και η αισιοδοξία για επαγγελματική αποκατάσταση, μιας και είναι γνωστό ότι τα περισσότερα παραϊατρικά επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια έχουν απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
Χαιρετισμοί
Πριν από την ανάγνωση του όρκου, στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Κωνσταντίνος Μαυρέας. Όπως σημείωσε στις πτυχιούχους, έπειτα από πολλές προσπάθειες έφτασαν στη δικαίωση. Πλέον φεύγουν γεμάτες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, με τις ευκαιρίες που έχουν πλέον να είναι πολλές, είτε συνεχίσουν στην αγορά εργασίας είτε με ένα μεταπτυχιακό. Αυτό που θέλησε να τους επισημάνει είναι η διαρκής ανανέωση των γνώσεών τους, αφού όλες οι επιστήμες εξελίσσονται και ένα μέρος αυτών που έχουν μάθει θα είναι ξεπερασμένο, ενώ τους έκανε γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους.
Η αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Ευθαλία Χατζηγιάννη, το μόνο που ζήτησε από τις πτυχιούχους ήταν να μην ξεχνούν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Γεώργιος Πανουτσόπουλος, δηλώνοντας ότι ήταν τιμή του να έχει το λόγο στη συγκεκριμένη πρώτη ορκωμοσία. Απευθυνόμενος στις πτυχιούχους, είπε ότι ολοκλήρωσαν μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, αλλά πλέον έχουν όλα τα εφόδια είτε να βγουν στην αγορά εργασίας είτε να συνεχίσουν σε ακαδημαϊκή πορεία.
Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα αυτές να γίνουν καλύτερες από τους καθηγητές που, όπως είπε, τους έδειξαν το δρόμο.
Απευθυνόμενος, τέλος, στους συγγενείς των πτυχιούχων, ζήτησε να είναι περήφανοι για αυτές, αλλά και για τους ίδιους, καθώς έδωσαν έναν αγώνα για να επιτευχθεί ο στόχος.
Πτυχιούχοι
Η Παναγιώτα Δρακονταειδή δήλωσε ενθουσιασμένη από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα και πλέον είναι αισιόδοξη για το μέλλον. Μιλώντας για το τμήμα, είπε ότι το ήθελε, ενώ το χαρακτήρισε τυχερό της, αφού ξεκίνησε τη χρονιά που έκανε το μηχανογραφικό της. Όπως σημείωσε ακόμη, ανοίγουν νέοι δρόμοι, τόσο για κάποιο μεταπτυχιακό όσο και για επαγγελματική αποκατάσταση, με την ίδια να προτιμά το κλινικό πεδίο.
Η Μαριέττα Τσιαπραΐλη παρατήρησε ότι τα 4 χρόνια στην Καλαμάτα δεν τα έζησε και πολύ, αφού σχεδόν δύο έγιναν από μακριά λόγω του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά πέρασε πολύ ωραία. Για την ορκωμοσία, είπε ότι ήταν μια συγκινητική μέρα, αφού οι κόποι τόσων χρόνων ανταμείφθηκαν και πλέον βγαίνει στην αναζήτηση εργασίας.
Πολύ χαρούμενη δήλωσε η Παναγιώτα Λυγίζου, σχολιάζοντας πως βρέθηκε σε ένα νέο τμήμα «με όλα να ξεκινούν από το μηδέν», όπως όλα πήγαν καλά, τόσο για το τμήμα όσο και για τους φοιτητές. Για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, είπε ότι ήταν κάτι που της έτυχε, δεν το διάλεξε, αλλά στην πορεία το αγάπησε. Η Παναγιώτα θα συνεχίσει με μεταπτυχιακό, ενώ θα προσπαθήσει «να χτίσει» και το κομμάτι της εργασίας.
Μέρα χαρμόσυνη που περίμενε για πολύ καιρό ήταν η χθεσινή για τη Μαρία Μπίσια, προσθέτοντας ότι η Καλαμάτα ήταν υπέροχη πόλη, τόσο για φοιτητική ζωή όσο και για να μένεις μόνιμα. Η Μαρία δουλεύει ήδη σε ένα γραφείο στην Αθήνα και σιγά σιγά θέλει να εξελίξει το επάγγελμα. Συμπλήρωσε δε, ότι έχει επαγγελματική αποκατάσταση το συγκεκριμένο επάγγελμα, αφού η διατροφή είναι κάτι μείζον, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.
Περήφανη για την απόκτηση του πτυχίου της δήλωσε η Μυρσίνη Τυριακίδου, που πέρασε τέσσερα όμορφα χρόνια, ειδικά όταν αυτά ήταν δια ζώσης. Όσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, δήλωσε περίεργα που πρέπει να κάνει αυτό το βήμα, αλλά αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει.
Τη συγκεκριμένη στιγμή την ονειρευόταν πολύ καιρό η Δανάη Μανάρα, που δήλωσε συγκινημένη. Για το τμήμα «που δημιουργήθηκε μαζί τους», είπε πως αυτό είχε και καλά και κακά και ήταν μια πρωτόγνωρη όμορφη εμπειρία.
Πλέον θα συνεχίσει με μεταπτυχιακό, ενώ ήδη εργάζεται και κοιτάζει να εξελιχθεί όσο μπορεί. Δήλωσε, δε, σίγουρη ότι «αν κάτι το κυνηγήσεις, θα πετύχεις».
Η Όλγα Λάμπρου και η Ξανθή Μέλλου σπούδασαν σε ένα νέο τμήμα όπου, όπως σχολίασαν, «έγιναν κάποια πειράματα στην πλάτη τους», αλλά θεωρούν ότι «έγιναν για καλό και το τμήμα πατά γερά στα πόδια του».
Η Όλγα είναι ήδη διαιτολόγος και ήθελε να αναβαθμίσει το πτυχίο της, ενώ η Ξανθή εμπλέκεται με τον αθλητισμό και το έκανε για να το συνδυάσει.
Κατά τις ίδιες, το επάγγελμα του διαιτολόγου με την κλασική μορφή είναι κορεσμένο, αλλά πρόσθεσαν ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι τομείς που μπορεί κάποιος να εισέλθει και να βρει δουλειά.
Ήταν μια πολύ όμορφη διαδρομή που κράτησε τέσσερα χρόνια είπε η Βασιλική Παπαηλιοπούλου, για να δηλώσει χαρούμενη με την απόκτηση του πτυχίου της. Αυτό που θέλησε να επισημάνει ήταν ότι δε θα πρέπει κανείς να αφήνει τα όνειρα και τους στόχους του, αφού όταν θέλει κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει αυτό πραγματικότητα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση