Θολό παραμένει το τοπίο για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο «Δικαστικό Χάρτη», παρά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα.
Οι φορείς της Μεσσηνίας φαίνεται να έχουν πάρει ισχυρές διαβεβαιώσεις για όσα συμφωνήθηκαν για το Εφετείο Καλαμάτας και τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία του νομού, αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι να τα δουν και γραμμένα.
Επίσης, σε αθηναϊκό επίπεδο εξακολουθούν να δημοσιεύονται αντιφατικά ρεπορτάζ για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Εφετεία: άλλα Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει και αναβαθμίζεται, με ένταξη σε αυτό και του Πρωτοδικείου Σπάρτης, και άλλα επιμένουν ότι τελικά θα προχωρήσει η κατάργησή του.
Εγκρίθηκε, αλλά δε δημοσιοποιήθηκε
Παρά το «πράσινο φως» που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη, είναι και το μόνο απ’ όσα συζητήθηκαν προχθές που δε δημοσιοποιήθηκε ακόμη. Έχουν ανακοινωθεί μόνο οι γενικές κατευθύνσεις του, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε η ημερομηνία που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σε δημοσιεύματα των αθηναϊκών Μέσων, τα περισσότερα αναφέρονται στις γενικές κατευθύνσεις και δεν κάνουν καμία αναφορά στο θέμα των Εφετείων και το τι θα γίνει.
Αντιφατικά δημοσιεύματα
Αρκετά άλλα αναφέρουν αυτό που έχουν ανακοινώσει οι φορείς της Μεσσηνίας, ότι δηλαδή δε θα καταργηθεί, ενώ θα ενταχθεί σε αυτό και το Πρωτοδικείο Σπάρτης.
«Η τελική απόφαση (παρά την αντίθετη θέση που είχε εκφραστεί σε σχετικές εκθέσεις) είναι πως δε θα κλείσει κανένα από τα 19 Εφετεία που λειτουργούν σήμερα. Θα υπάρξει όμως χωροταξική κατανομή, αφού σε πολλά επεκτείνεται η αρμοδιότητά τους. Για παράδειγμα, στη Λακωνία αυτή τη στιγμή λειτουργούν δυο Πρωτοδικεία (Σπάρτης και Γυθείου), εκ των οποίων της Σπάρτης ανήκει στο Εφετείο Ναυπλίου και του Γυθείου στο Εφετείο Καλαμάτας. Πλέον τα δύο Πρωτοδικεία θα ενοποιηθούν στη Σπάρτη και θα υπάγονται στο Εφετείο Καλαμάτας», αναφέρει συγκεκριμένα το Capital.
Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι προς κατάργηση, όπως χθεσινό του «Πρώτου Θέματος»: «Αναφορικά με τα 19 Εφετεία που υφίστανται σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Επιτροπής Μικρούδη (αφού προηγουμένως ελήφθησαν υπόψη ορισμένα κριτήρια όπως είναι οι κτηριακές υποδομές, οι χιλιομετρικές αποστάσεις κ.λπ.), κρίνεται αναγκαία η μείωσή τους τουλάχιστον κατά πέντε. Τα προς κατάργηση είναι τα Εφετεία Αγρινίου, Καλαμάτας και Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων. Πάντως, δεν κρίθηκε απαραίτητη η χωροταξική μεταρρύθμιση των Εφετείων, αλλά θεωρείται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, μεταξύ των Εφετείων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γυθείου, Σπάρτης και Ναυπλίου».
Της Βίκυς Βετουλάκη