Συνεχίζουν τον αγώνα για τα εκρηκτικά προβλήματα της υγείας και της ακρίβειας οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού με συγκέντρωση στην οδό Κρήτης έξω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όπως τονίζουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας και το Παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, «είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας, όπου η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλείται η ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, τη στιγμή που πέραν των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η υγεία του λαού για το κράτος μετριέται ως κόστος, που πρέπει να “εξορθολογιστεί”, κι αυτό μεταφράζεται σε δομές Υγείας που σαπίζουν, σε εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες μας.
Το ένα τμήμα μετά το άλλο τμήμα, σε όλες τις δομές υγείας, καταρρέει, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο “χτένι”.
Τα γραφεία υποδοχής ασθενών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας “σηκώνουν τα χέρια”, ανακοινώνοντας σε όσους ξεροσταλιάζουν για να εξεταστούν ή να λάβουν φροντίδα για τραύματα κ.λπ. ότι “δυστυχώς… φρακάραμε”. Οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες.
Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές – ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε “πολεμικές” συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα και με ελλείψεις σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια το μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έχει μειωθεί στο 1/3 (από 60 περίπου όταν λειτουργούσε ως ΙΚΑ σε 20 σήμερα ως Κ.Υ.) Ανάλογη μείωση υπάρχει και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά το Οδοντιατρικό κινδυνεύει να κλείσει. Ενώ στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν 8 οδοντίατροι, σήμερα λειτουργεί με 2 οδοντίατρους. Ο ένας εξυπηρετεί οδοντοπροσθετικά περιστατικά και είναι στο όριο της συνταξιοδότησης. Από τις δύο οδοντοτεχνίτριες που υπηρετούν σήμερα, η μία είναι με προσωρινή μετακίνηση από Αθήνα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα – πανάκριβο για τον λαό – με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο “τροχονόμου” μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία για το μοίρασμα της πίτας στους ομίλους. Την ίδια ώρα οι τοπικές Διοικήσεις (Δήμοι), Περιφέρεια και οι βουλευτές του νομού σφυρίζουν αδιάφορα».