Θετική πορεία ακολουθεί το πορτοκάλι χυμοποίησης στη Μεσσηνία. Σε αυτό φαίνεται ότι έχει συντελέσει η δυναμική επιστροφή της τοπικής Ομάδας Παραγωγών, η οποία αποτελείται από 35 δραστηριοποιούμενους, κυρίως στη βιολογική καλλιέργεια, και υπάγεται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «η Ομάδα αυτή, η οποία μέχρι πρότινος είχε αδρανοποιηθεί, πλέον δραστηριοποιείται ξανά. Ήδη, κάνουμε σχέδια για μία νέα, αναμορφωμένη Ομάδα Παραγωγών, που θα θέσει καινούργιους στόχους εν όψει των επόμενων ετών. Κοινό χαρακτηριστικό των παραγωγών είναι η βιολογική καλλιέργεια των πορτοκαλιών, κάτι που συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο».
Ο ίδιος διευκρινίζει, επίσης, ότι «το μεγαλύτερο μέρος της Ομάδας καλλιεργεί τα λεγόμενα κοινά πορτοκάλια, τα οποία πάνε για χυμοποίηση».
Επιπλέον, ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι, αν και υπάρχουν αρκετές εκτάσεις με δέντρα, δε μαζεύονται όλα τα πορτοκάλια, αλλά ένα ποσοστό περίπου 30%, το οποίο αντιστοιχεί –κατά προσέγγιση– σε 1.500 τόνους.
«Υπάρχει πολλαπλάσια ποσότητα που δε συλλέγεται, είτε γιατί δεν είναι αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών, είτε γιατί τα τελευταία χρόνια δε συνέφερε οικονομικά τους παραγωγούς. Ωστόσο, οι αλλαγές στις τιμές έδωσαν τη δυνατότητα να αρχίσει ένας νέος κύκλος ενδιαφέροντος για τις υπάρχουσες καλλιέργειες πορτοκαλιών», καταθέτει ο πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας.
Κλείνοντας, εκφράζει την πίστη ότι υπάρχει αξιοσημείωτη προοπτική στα εσπεριδοειδή, κυρίως όσον αφορά στη χυμοποίηση, αφού οι χυμοί είναι ένα προϊόν που επιλέγουν πολλοί καταναλωτές. «Οι χυμοί είναι ένα εξαγωγικό προϊόν σε αγορές που αποτελούν στόχο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Εμείς θα διαθέτουμε ένα πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν, που θα έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία».