Με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους απεργούν οι κτηνίατροι σήμερα Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, και για δεύτερη φορά μέσα στο 2024, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση δεσμεύσεων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αντιδρώντας στην εφαρμογή βασικών διατάξεων του νόμου 4830/21.
Στα βασικά αιτήματά τους είναι η αναίρεση της απόφασης για υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, «γιατί ενέχει κινδύνους για την υγεία κάποιων εξ αυτών». Επίσης, ζητούν να μην ισχύσει η υποχρεωτική λήψη DNA και η επιβολή του «χαρατσιού» των 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες που ζητούν εξαίρεση από τη στείρωση του ζώου τους, καθώς θεωρούν τη διαδικασία επιστημονικά και πρακτικά προβληματική.
Επιπλέον, «απαιτούν αναγνώριση του βιβλιαρίου υγείας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ως επίσημου πιστοποιητικού υγείας των ζώων συντροφιάς, παράλληλα με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το διαβατήριο», και ως μόνη λύση για τα αδέσποτα ζητούν τη στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης τάσσονται οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να αναθεωρήσει τη στάση του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε αυτοί που πίεσαν και συνεχίζουν να πιέζουν για να ισχύσει η υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα, ώστε να μειωθεί η συνεχής πηγή νέων αδέσποτων, που είναι οι ανεπιθύμητες γέννες των δεσποζόμενων. Γνωρίζουμε, γιατί εσείς μας το λέτε τόσα χρόνια, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη στείρωση υγιών ζώων, αντίθετα τα προφυλάσσει από κινδύνους. Γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο στειρώνονται χιλιάδες αδέσποτα και ποτέ εσείς οι κτηνίατροι δεν είχατε καμία επιφύλαξη γι’ αυτό».
Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων αγωνιούν ζώντας στην πρώτη γραμμή το τεράστιο πρόβλημα των αδεσπότων, με δυσβάσταχτο προσωπικό κόστος, και θεωρούν ότι οι υποχρεωτικές στειρώσεις των δεσποζόμενων ζώων είναι ο μόνος τρόπο ελέγχου του ανεξέλεγκτου αριθμού τους. «Γνωρίζουμε ότι η υποχρεωτική στείρωση είναι ένα μέτρο αναγκαίο αλλά όχι αρκετό. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εφαρμοστεί αν δεν υπάρξουν μηχανισμοί και εντατικοί έλεγχοι, ιδιαίτερα στις δύο κατηγορίες που διατηρούν μεγάλους αριθμούς αστείρωτων ζώων, τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Φιλοζωικές και κτηνίατροι συμφωνούν στην ανάγκη δημιουργίας δημοτικών κτηνιατρείων σε κάθε Δήμο.
Χ.Ε.