Απεργούν σήμερα οι ειδικευμένοι γιατροί και στη Μεσσηνία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Σωματείου τους, ενώ θα συμμετέχουν και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου.
Η σημερινή απεργία έχει εξαγγελθεί από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, εκπρόσωποι της οποίας τις προηγούμενες ημέρες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλαν σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ.
Απεργία
Το Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ στη Μεσσηνία καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης σε ένα σύγχρονο και δημόσιο σύστημα υγείας.
Απαιτούν:
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας
• Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών
• Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες
• Αύξηση του επιδόματος του αγόνου
• Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μεσσηνίας. Τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες
• Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών προς άλλα νοσοκομεία
• Να μη συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο
• Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του
πληθυσμού
• Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί
• Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και να είναι ο τίτλος σπουδών τους το μόνο απαιτούμενο προσόν, ώστε να καλύπτουν τις θέσεις της ειδικότητας αυτής.
Επίσης, ζητούν για το ΚΕΘΕΑ:
• Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό
από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές ανάγκες και τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές
• Καμία μετατροπή των δημόσιων φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε
ΝΠΙΔ
• Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας-
απεξάρτησης
• Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης.
Διάλυση του ΕΣΥ
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μίλησε για ζοφερή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, μεγάλες αναμονές σε τακτικά ιατρεία, «εικονικές προκηρύξεις» της κυβέρνησης και την είσοδο των ιδιωτών.
Μια ημέρα νωρίτερα εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.
Μετά τη συνάντηση η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο «υπουργός ωμά και απροκάλυπτα αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια».
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, αυτά τα τρία στάδια είναι τα εξής:
-Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία
-Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό
-Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία.
Κατά τη συνέντευξη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και άλλα μέλη της ΟΕΝΓΕ, περιέγραψαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή της κας Ρέτζιου πως, όταν επισήμαναν στον υπουργό την κατακόρυφη αύξηση κινδύνου ιατρικών λαθών που συνιστά η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, αυτός απάντησε με ωμό και κυνικό τρόπο, λέγοντας: «Είναι… ρίσκο! Έτσι και αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Έτσι και αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν».
«Πάμε και όπου βγει, δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα ζάρια», σχολίασε η κα Ρέτζιου.
Επίσης, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ εστίασε στη δρομολόγηση εισόδου ιδιωτών στο ΕΣΥ και μίλησε για κυβερνητικό όραμα που είναι οι «ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων».
Μεταξύ άλλων, η κα Ρέτζιου είπε: «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής, ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές. Όμως, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση, δε σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».