Ψηφιακό πάρκο πολιτισμού στην Οιχαλία με σύγχρονες τεχνολογίες

Ψηφιακό πάρκο πολιτισμού στην Οιχαλία με σύγχρονες τεχνολογίες

Για Επικούριο, οικία Κάλλας, Γέφυρα Μαυροζούμενας και λαογραφία περιοχής

Ένα ψηφιακό πάρκο πολιτισμού με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, θα δημιουργηθεί στο Δήμο Οιχαλίας και πρόσφατα οι τεχνικές τους προδιαγραφές εγκρίθηκαν από το Δημοτικό του Συμβούλιο.
Το έργο είναι  προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και θα στεγαστεί στο κτήριο του παλιού Ειρηνοδικείου της περιοχής. Εντάσσεται δε στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς» του επιχειρησιακού προγράμματος Πελοποννήσου.
Το κεντρικό τμήμα του πάρκου θα αφορά τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνος, την οικία της Μαρίας Κάλλας και την Γέφυρα Μαυροζούμενας, αλλά και λαογραφία της περιοχής.
 
Εντυπωσιακές εφαρμογές
Ειδικότερα, στο ψηφιακό πάρκο του Δήμου Οιχαλίας, θα αναπτυχθούν:

  • Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας με θέματα: τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνος, την οικία της Μαρίας Κάλλας και την Γέφυρα Μαυροζούμενας.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει τρία μίνι ντοκιμαντέρ με αφήγηση και χρήση πραγματικών πλάνων βιντεοσκόπησης με τεχνολογία 360ο και ψηφιακών στοιχείων animation. Για την προβολή της, οι επισκέπτες του χώρου θα χρησιμοποιούν κάσκες εικονικής πραγματικότητας και ακουστικά, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του έργου. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

  • Παραγωγή βίντεο ντοκιμαντέρ υπερυψηλής ανάλυσης 4Κ με αφήγηση με θέμα τα μνημεία, τα αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά της περιοχής.

Το βίντεο θα γυριστεί σε υπερυψηλή ανάλυση 4Κ με σύγχρονη κωδικοποίηση, θα χωριστεί θεματικά σε 3 ενότητες και θα προβάλλεται σε οθόνες 4Κ εντός του χώρου.

  • Παραγωγή εκθεμάτων επαυξημένης πραγματικότητας η οποία θα περιλαμβάνει αντικείμενα σχετικά με τη λαογραφία (φορεσιές, μουσικά όργανα, γεωργικά εργαλεία, λοιπά αντικείμενα εποχής) καθώς και κενές προθήκες.

Σε σχέση με τα αντικείμενα αυτά και τη θεματολογία όλων των τμημάτων, θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή μουσειακής ξενάγησης με προθήκες επαυξημένης πραγματικότητας με την οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να λαμβάνει πληροφορίες σε μορφές ήχου και κινούμενης εικόνας μέσα από ταμπλέτα και ακουστικά. Για παράδειγμα, κοιτώντας μία παραδοσιακή φορεσιά μέσα από την οθόνη της ταμπλέτας, με την χρήση της εφαρμογής μπορούμε να δούμε και ένα βίντεο δίπλα της που να δείχνει έναν άνθρωπο να την φορά και να μας εξηγεί τον τρόπο που φτιάχτηκε αλλά και την χρηστικότητα στην εποχή της.
 
Σύγχρονη τεχνολογία
Το ψηφιακό έκθεμα αποτελείται από ειδικά tablets και σχετική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

  • Πληροφοριακή εφαρμογή σχετικά με τα αξιοθέατα της περιοχής εγκατεστημένη σε διαδραστικό τραπέζι.
  • Εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά και σχολεία σε διαδραστικό τραπέζι.
  • Τρία ψηφιακά ολογράμματα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής προβαλλόμενα σε ειδικές ολογραμματικές προθήκες υψηλής ανάλυσης.
  • Ασύρματο δίκτυο για παροχή internet στους επισκέπτες.
  • Σύστημα ασφάλειας του χώρου για την προστασία του εξοπλισμού (κάμερες, συναγερμός).
  • Web site με παρουσίαση του χώρου ηλεκτρονικού πολιτισμού, πρόσβαση, ωράριο κλπ.
  • Μεταφράσεις, αφηγήσεις, εκπαίδευση προσωπικού και δράσεις δημοσιότητας

Με το έργο αυτό, ο Δήμος Οιχαλίας, αποσκοπεί στην προβολή των μνημείων και του εν γένει πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής που ανήκει στο Δήμο μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας, με σκοπό αφενός τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής και αφετέρου την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.
Οι εφαρμογές ηλεκτρονικού πολιτισμού που θα παραχθούν στα πλαίσια του έργου θα εγκατασταθούν στο κτίριο του παλαιού Ειρηνοδικείου του Μελιγαλά, το οποίο έχει αποκατασταθεί και προορίζεται για χρήσεις πολιτισμού.

Της Βίκυς Βετουλάκη