Η λεκτική αντιπαράθεση του δημάρχου Τριφυλίας, Γεωργίου Λεβεντάκη, με τον επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση, και η ανακοίνωση αντικατάστασης του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, Ιωάννη Φιλντίση, από τον ίδιο το δήμαρχο, χαρακτήρισαν την πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας το βράδυ της Πέμπτης. Συνεδρίαση στην οποία, ωστόσο, τέθηκαν σοβαρά ζητήματα από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, καθώς και δύο θέματα από προέδρους Κοινοτήτων, του Χρυσοχωρίου για εστία μόλυνσης και της Μάλης για το δρόμο προς την Κοινότητα, κατόπιν κλήρωσης, όπως προβλέπει ο νόμος, μιας και τα προτεινόμενα θέματα προέδρων ήταν περισσότερα των δυο.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα στα Τέμπη. Ακολούθως και εκτός διαδικασίας η κα Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στις φόλες σε αδέσποτα στο Κοπανάκι, με τον αντιδήμαρχο Βασίλειο Τζανέτο να ενημερώνει πως έχουν εντοπιστεί νεκρά επτά σκυλιά και μία γάτα. Επίσης, ότι τα άψυχα κορμιά σκυλιών και της γάτας μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο για τοξικολογικές εξετάσεις, συμπληρώνοντας πως βρέθηκε και μια φόλα που παραδόθηκε στο Α.Τ. Τριφυλίας και έχει κινηθεί αυτεπάγγελτη διαδικασία για το συμβάν της εγκληματικής ενέργειας, την οποία καταδίκασε.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, εξαπέλυσε πυρά σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που σε τηλεοπτική συζήτηση «είπε ότι δε χρειάζεται Αστυνομία στην επαρχία», καθώς και σε βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για αγροτικά ζητήματα.
Αναφερόμενος σε συζήτησή του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το έργο στο λιμάνι Μαραθόπολης, όπως σημείωσε, του είπε ο κ. Πτωχός, που είναι και πολιτικός μηχανικός, ότι η μελέτη δεν είχε λάβει υπόψη τον καιρό. Επίσης, ρώτησε εάν ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά προχωράει, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα του νερού.
Ο ίδιος σχολίασε ότι θα πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν και τα θέματα της καθημερινότητας.
Κάπου εκεί ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως δέχτηκε προεκλογικά βρώμικο πόλεμο από τον κ. Κατρίτση, προτρέποντάς τον να συνετιστεί, να σταματήσει να παραπλανεί και αποδίδοντας χαρακτηρισμούς ως προς αυτό. «Τον διαψεύδω», είπε ο κ. Λεβεντάκης προσθέτοντας πως «εδώ είναι το ένταλμα».
Ο κ. Κατρίτσης μίλησε για «επίσημο έγγραφο του ΦΟΔΣΑ» και ότι «πρέπει να μιλήσω μισή ώρα για τον λίβελο».
Ο κ. Λεβεντάκης συνέχισε προς τον κ. Κατρίτση με αναφορές που καμία σχέση δεν είχαν με τη συνεδρίαση και εκείνον να αντιδρά, με αναφορές για βρώμικο πόλεμο από τον κ. Λεβεντάκη.
Κάπου εκεί ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση. Με την επανέναρξή της έγινε η κλήρωση για τα δύο θέματα των Κοινοτήτων και δόθηκε ο λόγος στην Κατερίνα Τσιγκάνου, η οποία έθεσε θέμα για τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, κυρίως των σχολείων, λέγοντας πως μέχρι 8 Μαρτίου είναι η προθεσμία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, προτείνοντας να γίνει μια επιτροπή για τα κτήρια και τις γέφυρες Σιδηροκάστρου και Καλού Νερού, δείχνοντας κομμάτια που έχουν αποκολληθεί.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, είπε ότι οι γέφυρες είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι όλα τα σχολεία έχουν ελεγχθεί, τα έχουν νομιμοποιήσει και έχουν στατική επάρκεια.
Η Σταματία Αλεξοπούλου έθεσε θέμα προμήθειας Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών για σχολεία, αθλητικούς χώρους και αλλού, όπως και για πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για τη χρήση τους.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε για το εάν προτίθεται η Δημοτική Αρχή να κάνει μελέτη αντικατάστασης τους δικτύου ύδρευσης Κυπαρισσίας, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά ότι έχουν αναθέσει μελέτη, ύψους 30.000 ευρώ, σε ιδιώτη, και είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά δεν μπορεί να παραδοθεί γιατί δεν έχει ακόμη η ΔΕΥΑΤ προϋπολογισμό.
Ο Σωτήρης Τσίγγανος μίλησε για τη βιασύνη με τα έκτακτα για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως αυτά πρέπει να τίθενται έγκαιρα και να λαμβάνονται υπόψη η γνώμη της αντιπολίτευσης και οι προτάσεις των προέδρων.
Για την πάγια προκαταβολή ρώτησε ο Περικλής Κανελλόπουλος, θέμα που είχε προτείνει και ο Βασίλης Αγγελόπουλος, καθώς και αρκετοί πρόεδροι Κοινοτήτων, με τον κ. Μπακούρο να απαντά ότι είναι στον προϋπολογισμό.
Για τον αγωγό από Αλικοντούζι ρώτησε ο Ανδρέας Φωτόπουλος, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, Ηλία Δημητρακόπουλο, να απαντά ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ παρεμβαίνοντας ο κ. Κατρίτσης ρώτησε σχετικά με τις διατομές του αγωγού που φτάνει στη δεξαμενή Γαργαλιάνων κ.ά.
Τους χώρους για τα ογκώδη αντικείμενα αφορούσε η ερώτηση της Νικολέττας Γεωργακοπούλου, που έθεσε η κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά ότι κάθε πόλη θα πάρει τα δικά της.
Ο Άκης Κατρίτσης είχε θέσει θέμα για δομές και υποδομές στο Δήμο, αλλά θέλησε να απαντήσει σε όσα του είχε προσάψει νωρίτερα ο κ. Λεβεντάκης, με τον πρόεδρο να μην το επιτρέπει και εκείνον να μιλά για φίμωση.
Ο κ. Κατρίτσης πρότεινε να κληθεί ο περιφερειάρχης στο Σώμα να συζητήσουν το θέμα της Τριφυλίας, ενώ ανέφερε τις δικαστικές δομές, το δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία, σημειώνοντας πως δεν έχουν γραφτεί αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας για τα δικαστήρια, όπως και για το δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.
Θέμα για τη λειτουργία του Δ.Σ., τη διαδικασία, τα πρακτικά, την απομαγνητοφώνηση και τη βιβλιοδεσία που δε γίνονται, και αποφάσεις που δε γράφονται, έθεσε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, προτείνοντας τη δημιουργία τμήματος υποστήριξης αιρετών οργάνων.
Του Ηλία Γιαννόπουλου