Στη σχέση που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και σε άγνωστες ιστορίες που είχε μαζί τους, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση με το διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, κατά το συνέδριο με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.
«Τα πήγες περίφημα»
Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε αρχικά πως είναι «αυτό που λέει ο Ελύτης, “του ολίγου και του ακριβούς”». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό, όπου ένα εγκώμιο που έλαβε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον έκανε να ψηλώσει «είκοσι πόντους».
Ήταν 27 χρόνων – ήδη εκλεγμένος βουλευτής – και είχε οριστεί αγορητής εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Τότε, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο νεαρός Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα, ελλείψει της παρουσίας του τότε υπουργού Οικονομικών, Θανάση Κανελλόπουλου, καθώς «είχε μείνει το αυτοκίνητό του στη Ραφήνα από λάστιχο, δεν μπορούσε να έρθει, επομένως ο πρόεδρος της Βουλής είπε να μιλήσω εγώ».
Αφού τελείωσε την ομιλία του και έχοντας «τρακ μέσα σε μια υπεργεμάτη Βουλή», ο Σαμαράς είδε «τον Καραμανλή να μου κάνει νόημα με το χέρι να πάω κοντά του. Μου λέει “αυτό ήταν το ντεμπούτο σου;”. Λέω “μάλιστα, κε πρόεδρε” και όπως είχα τα χέρια μου, τα χτυπάει και μου λέει “τα πήγες περίφημα”. Νόμιζα ότι σηκώθηκα είκοσι πόντους και ότι όταν κατέβηκα ήταν λες και με κοιτούσαν επειδή είχα πάρει Νόμπελ Οικονομίας. Είναι όμως και θέμα τύχης», συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Έλα να ακούσεις τι σου ρίχνει ο Ανδρέας»
Αναφορικά με τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι τον γνώριζε καθώς όταν σπούδαζε στην Αμερική ήταν συγκάτοικος με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο «ερχόταν πολλές φορές να δει». Στη συνέχεια όμως, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια ιστορία που, σύμφωνα με τον ίδιο, «φωτογραφίζει το πρόβλημα που είχα μαζί του». Ήταν την περίοδο που «υπογράψαμε τις βάσεις με τους Αμερικανούς, χωρίς καμία φασαρία στους δρόμους. Ο Μητσοτάκης μού είπε να ενημερώσω και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη».
Εκείνη την περίοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μόλις βγει από μια εγχείρηση. Όταν ο Σαμαράς πήγε να τον συναντήσει, ο Παπανδρέου τού είπε: «Θέλω να μου διαβάσεις όλα τα άρθρα». Τότε, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «σε κάθε άρθρο που του έλεγα συμφωνούσε. Τσιμπιόμουν ότι συμφωνεί σε όλα».
Στη συνέχεια όμως, όταν τελείωσε η συνάντηση, «βγήκα, είπα στους δημοσιογράφους ότι είχα ενημερώσει τον πρόεδρο και πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών που ήταν απέναντι, όπου με περίμενε ο φίλος μου, συγχωρεμένος Μανώλης Καραμίζας, με ένα τρανζιστοράκι στο αυτί. Μου λέει “έλα να ακούσεις τι σου ρίχνει ο Αντρέας”. Δεν είχαν περάσει πέντε λεπτά».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε «την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο. Εγώ έχω μια αντιπάθεια για την έννοιά του να μην είναι ευθεία η γραμμή και να είναι τεθλασμένη».
«Με τίμησε ο Μητσοτάκης»
Σχετικά με τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι όταν έφυγε ο Ευάγγελος Αβέρωφ από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο ίδιος όσο και πάρα πολλοί βουλευτές, κυρίως νεαρής ηλικίας, «πιστέψαμε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί πολιτικά ο Παπανδρέου είναι ο νέος αρχηγός να είναι εξίσου σκληρός και να μην νοιαστεί για το πολιτικό κόστος».
Τότε οι βασικοί υποψήφιοι για να λάβουν το εσωκομματικό χρίσμα ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και «όλη η μεγάλη ομάδα που ήμασταν γύρω από τον Αβέρωφ, τον πιέσαμε – άλλωστε το ήθελε και ο ίδιος – και στηρίξαμε τον Μητσοτάκη».
Αφότου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρωθυπουργός, «είναι δεδομένο ότι με τίμησε και έγινα πολύ μικρός, το 1989, υπουργός Οικονομικών και μετά υπουργός Εξωτερικών. Δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα μαζί μου ή κάποια διαφωνία».
«Αυτό που έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για έναν λόγο που τον βλέπουμε και σήμερα ως προς τη μακεδονικότητα για τους βούλγαρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση εισόδου στην ΕΕ από τους Βούλγαρους, και άρα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για τη συζήτηση αποχώρησης από το ευρώ
Ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε και μία συζήτηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ κατά την οποία η τότε καγκελάριος τού παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και του πρότεινε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα. «Νωρίτερα τα είχε ζήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μου το είπε στα ίσα. Τη σταμάτησα στα ίσα. Είπα δεν θέλω να ακούσω κουβέντα. Θα μείνουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτές είναι τραυματικές εμπειρίες, αλλά διεγερτικές να κάνεις αυτό που πρέπει. Μπαίνει μπροστά σου ένα μεγάλο “πρέπει”», συνέχισε.
Είπε, επίσης, ότι ο αντιαμερικανισμός που ζήσαμε έχει αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει και τη θέση του έχουν πάρει οι Βρυξέλλες που δίνουν την αίσθηση κράτους εν κράτη μακριά από τα εθνικά θέλω. «Είναι λαϊκιστής να πει κανείς αυτά τα πράγματα για την Ευρώπη και τις Βρυξέλλες;», αναρωτήθηκε.
«Τα μέτρα του μνημονίου ήταν πιο σκληρά από αυτά που έπρεπε»
Για το μνημόνιο είπε ότι «είχαμε δει ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος και τα μέτρα πιο σκληρά από αυτά που έπρεπε». «Διορθώθηκε αυτό, αλλά δεν σας κρύβω ότι ήταν κάποια στιγμή που φοβήθηκα ότι δεν έβγαινε η Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Η δεύτερη φορά που φοβήθηκα ήταν όταν ήξερα ότι ένα κομμάτι του ευρωκατεστημένου, η παρέα Σόιμπλε, χαιρότανε που στο α’ εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη είχαν πέσει στην παγίδα. Ήταν ευτύχημα που μετά έκαναν στροφή 180 μοιρών. Τα μνημόνια ήταν πολύ δύσκολα. Εγώ έχασα το μάτι μου, δεν με ενδιαφέρει. Σημασία έχει ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο παραδώσαμε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε», συνέχισε.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου να συμπράξουν κυβερνητικά, αλλά μετά δεν πήρε εκ νέου τηλέφωνο, όπως είπε. «Πιθανώς ναι», απάντησε σε ερώτηση αν το θεωρεί αυτό χαμένη ευκαιρία.
Οι δανειστές «κλώτησαν» για 900 εκατ. ευρώ»
Ερωτηθείς αν οι δανειστές του τράβηξαν την πρίζα, είπε ότι «κλώτσησαν για 900 εκατ. ευρώ» γιατί «είχαν αντιληφθεί ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα θα ερχόταν ο Τσίπρας και δεν ήθελαν από πριν να δώσουν απελευθέρωση από τα μνημόνια για να μην μπορέσει ο Τσίπρας μετά να τους κάνει κουμάντο, το λέω ωμά, αυτή είναι η αλήθεια».
Σε άλλη ερώτηση για τη δυσκολότερη μέρα του ως πρωθυπουργός στο Μαξίμου απάντησε πως «δεν υπήρξε ούτε μια μέρα εύκολη» και πως όταν διαφωνούσε με την Τρόικα, δεν είχε μετά ποιου την πόρτα να χτυπήσει.
«Έχω βαρεθεί να ακούω για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό»
Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο μάθημα της μεταπολίτευσης απάντησε μεταξύ άλλων: «Έχω βαρεθεί να ακούω για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Καλά είναι αλλά δεν είναι το ζητούμενο για την καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού. Δεν αρκεί θεωρώ να γεμίσουμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα με όλα τα απαραίτητα που φέρνει κάθε εκσυγχρονισμός και κάθε αίσθηση μεταρρύθμισης. Είναι απαραίτητα, αλλά αυτό που λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία για το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν μέσα από καταστροφή και με ρυθμούς απίστευτους». Για να συμπληρώσει, ότι όλα αυτά εξελίσσονται «με απόλυτη αποτυχία ηγεσίας και στην Ευρώπη και στην Αμερική», μνημονεύοντας παλαιούς ηγέτες, όπως Θάτσερ, Μιτεράν, Αντρεότι, Κολ και Ντελόρ.
Τέλος, είπε ότι γράφει και θα συνεχίσει να γράφει. «Κοιτάξτε, είναι άλλο πράγμα να γράφεις έχοντας μέσα σου την ελευθερία να παρεμβαίνεις γράφοντας και μιλώντας, να ξεκαθαρίζεις τις θέσεις και τις απόψεις σου δημοσίως και άλλο πράγμα να κάνεις απολογισμό ζωής. Εγώ κάνω το πρώτο και πιστεύω ότι το δεύτερο θα έρθει αργότερα», ανέφερε.