Το σύνολο των επαϊόντων στο Δήμο Καλαμάτας συμφωνεί ότι το κληροδότημα “Παναγιώταρου” στη Μικρή Μαντίνεια είναι ένα από τα πλέον σοβαρά περιουσιακά του στοιχεία. Ως εκ τούτου θα περίμενε κάποιος ότι ο τρόπος διαχείρισης της αξιοποίησής του δε θα είχε κανένα κενό. Από τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι συμφωνούν με την παραπάνω παρατήρηση.
Παρ’ όλα αυτά η Δημοτική Αρχή, μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει στην Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίαση το άνοιγμα της μίας και μοναδικής πρότασης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του Κληροδοτήματος.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διαφώνησαν, επαναλαμβάνοντας ότι η όλη διαδικασία έγινε πρόχειρα, επίσης με όρους που δεν υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου, ενώ υποστήριξαν ότι με την επιμονή της πλειοψηφίας να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, μπορεί να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος χωρίς να αξιοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, όχι μόνο για την περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, αλλά και για την Καλαμάτα.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα, η πρόταση που έχει υποβληθεί θα αξιολογηθεί από επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Η επιτροπή αποτελείται από τους Κ. Φύκιρη, Νικ. Γιαννακόπουλο, Πολυξ. Βρεττού, Βασ. Φράγκο και Γ. Σπίνο. Στη συνέχεια η πρόταση με την αξιοποίηση θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογήσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία θετικά, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί, ενώ θα γίνει και πάλι πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Δήμο προς τους επενδυτές, προκειμένου να υποβάλουν την τελική τους πρόταση, η οποία όμως θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο που θα έχει ήδη διαμορφωθεί από την πρόταση που ανοίχτηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, επανέλαβε ότι θα πρέπει να μην ανοιχτεί η πρόταση, αλλά να απευθυνθεί η Οικονομική Επιτροπή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με συγκεκριμένα ερωτήματα για τη διαδικασία, αλλά και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ισχύουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις χρήσεις του χώρου.
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, συμφώνησε με την πρόταση του Βασίλη Κοσμόπουλου, πρόσθεσε όμως επιπλέον ότι η χρονική διάρκεια παραχώρησης των περιουσιακών αυτών στοιχείων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 με 30 χρόνια (η διακήρυξη προβλέπει παραχώρηση μέχρι 50 χρόνια), αλλά και ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να τα κρατήσει ο Δήμος, να μην παραχωρηθούν στον ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι.
Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι η fast track διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα είναι προβληματική.
Ο κ. Φάβας σημείωσε ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης μπορούν να εξεταστούν στην εξέλιξη της διαδικασίας. Επίσης, παρουσίασε αλληλογραφία που είχε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία και η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, δικαιώνει την επιλογή που έχει γίνει για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος.
Στο σημείο αυτό, ο Β. Κοσμόπουλος σχολίασε (σ.σ. πολύ σωστά) ότι οι απαντήσεις που παίρνει κάποιος είναι ανάλογες με τις ερωτήσεις που θέτει και επομένως, τα όσα υποστήριξε ο Γ. Φάββας δεν πείθουν για την ορθότητα της διαδικασίας που προκρίνεται.
Ουσιαστική ήταν και η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Ανδ. Καραγιάννη, ο οποίος σχολίασε ότι όταν σχεδίαζαν τη μελέτη οι… παροικούντες τη Μικρή Μαντίνεια “φρόντισαν” οι απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι να βρίσκονται γύρω από το Κληροδότημα, για να μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα οικόπεδά τους, μειώνοντας την προσφορά σε γη.
Τέλος, ο πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας, Γιώργος Σπίνος, επέμεινε ότι ο Δήμος και όχι κάποιος ιδιώτης θα πρέπει να επιλέξει τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί το Κληροδότημα και επέμεινε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρόχειρη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη