Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου εισήχθησαν προς συζήτηση οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας, με επίκεντρο τα όσα θα ακολουθήσουν με την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Πελοποννήσου.
Τις τοποθετήσεις άνοιξε ως εισηγητής ο Δημήτρης Κουτσούλης, ο οποίος στην αναφορά του σημείωσε πως από τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει μια τέτοια μεταρρύθμιση πλήττονται με καθυστέρηση απόδοσης αποφάσεων, κυρίως, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, ενώ κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις αποφάσεις των πανελλήνιων δικηγορικών συλλόγων που τίθενται κατά της τροποποίησης του υπάρχοντος δικαστικού χάρτη.
Στο μεταξύ, οι τέσσερις πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της Πελοποννήσου που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη, εναντιώθηκαν στη μεταρρύθμιση που στοχεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Ακολούθως, παίρνοντας το λόγο οι μειοψηφίες στάθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζοντας μέσω των επικεφαλής τους τη διαφοροποίησή τους στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο των Πρωτοδικείων, αλλά και των Ειρηνοδικείων μετέπειτα.
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στις παρεμβάσεις και τις απόψεις που διατυπώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι. Να μην επιτρέψουμε αυτή την ασέλγεια που γίνεται εις βάρος της Πελοποννήσου».
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε: «Τα ίδια που έκαναν με τον Καλλικράτη, θέλουν να κάνουν και στη Δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι ο υπάρχων δικαστικός χάρτης θα πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Κλείνοντας και εκφράζοντας τη θέση του γύρω από το ζήτημα του κλεισίματος των τοπικών Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, ο Νίκος Κουτουμάνος ανέφερε: «Το προωθούμενο σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη αποτελεί ακόμα έναν κρίκο της αλυσίδας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης από το αστικό κράτος», ενώ πρότεινε διαφορετικό από το υπόλοιπο Σώμα ψήφισμα.
Τελικά, το πρώτο από τα δύο ψηφίσματα από όλους τους παριστάμενους περιφερειακούς συμβούλους, για στήριξη των αποφάσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και παραμονή των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης ως έχουν, εγκρίθηκε ομόφωνα.
Να σημειωθεί ότι η διαφοροποίηση του ψηφίσματος που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου έγκειτο στη μη κατάθεση του ν/σ που θα υλοποιεί την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, την εναντίωση της παράταξης στις συγχωνεύσεις, καθώς και την προτεραιοποίηση της ίδρυσης Ειδικών Δικαστηρίων.
Χρ.Μ.