Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και οδύνη για την πρόωρη και αδόκητη απώλεια του καθηγητή Νικολάου Ζαχαριά και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία Κυλάφη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τα τρία του παιδιά, τον Βασίλη, την Ιωάννα και τον Άγγελο.
Όπως αναφέρεται: «Ο Νίκος Ζαχαριάς, απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Βόννης), από το 2009 έως σήμερα υπηρέτησε ως καθηγητής Αρχαιομετρίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος (2015-2019) και κοσμήτορας της Σχολής (2020-2023). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Επιτροπής του Διεθνούς Αρχαιομετρικού Συμποσίου και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας δημοσίευσε πέραν των 140 επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά και πρακτικά συμποσίων. Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας της Σχολής, υπό τη διεύθυνσή του, εξοπλίστηκε με τεχνολογία αιχμής και στελεχώθηκε με νέους επιστήμονες, αναπτύσσοντας σπουδαία δραστηριότητα και ευρείες συνεργασίες στον τομέα της έρευνας, προέλευσης και χρονολόγησης αρχαίων αντικειμένων μέσω αρχαιομετρικών τεχνικών. Παράλληλα, διηύθυνε το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Cult Tech, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις και εξειδίκευση σε δεκάδες νέους επιστήμονες, Έλληνες αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Επιπλέον, ο Νίκος υπήρξε η ψυχή της πρώτης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πεδίο της αρχαιολογικής έρευνας με τη διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος Γεω-Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Πύλου από το 2020 έως το 2023. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε τη συνέχιση του προγράμματος για το καλοκαίρι του 2024, που με τόσο ενθουσιασμό σχεδίαζε, ακόμη και υπό την επιδείνωση της ασθένειάς του.
Ο Νίκος έζησε απόλυτα αφοσιωμένος στην επιστήμη και την έρευνα, ήταν δραστήριος, πολυσχιδής και ακάματος, ευγενής και υποστηρικτικός σε κάθε συνεργασία. Η συμβολή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην προαγωγή της αρχαιομετρικής έρευνας θα μείνει ανεξίτηλη και θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους επιστήμονες που θα συνεχίσουν το έργο του. Αιωνία του η μνήμη!».