Η εσπερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας για την υπογεννητικότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με στόχο να αναδειχθούν οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν, αλλά και οι τρόποι αντιστροφής της, καθώς πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με την παρουσία της, και τοποθετήθηκε σχετικά, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, σύμφωνα με την οποία το δημογραφικό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά ολόκληρη τη χώρα και την Ευρώπη, «γιατί βλέπουμε ότι η ήπειρος μεγαλώνει ηλικιακά και όλες οι χώρες της αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».
Όπως θέλησε να εξηγήσει η κα Κεφάλα, «η σημερινή κυβέρνηση έχει εντοπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980, παρ’ όλα αυτά έχουν ήδη ληφθεί μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών και των γυναικών, προκειμένου να προβούν νέοι άνθρωποι και ζευγάρια στη δημιουργία οικογένειας».
Γύρω από αυτό η υφυπουργός πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τα δημογραφικά στοιχεία και να αυξήσουμε τον αριθμό των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους, θέλουμε όμως σίγουρα μέσω (και) του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό, που θα παρουσιάσουμε τον Μάιο, να σταθεροποιήσουμε τις γεννήσεις, και σε βάθος χρόνου -εάν είναι εφικτό, να τις αυξήσουμε».
Από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ανέφερε ότι εκτός από τα καθαρά ιατρικά θέματα, ο ΙΣΜ αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, προσπαθώντας να δοθούν λύσεις.
Κάνοντας λόγο για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που έχει αντίκτυπο στο δημογραφικό, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι, να θέσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις, μιας και είναι ένα δύσκολα επιλύσιμο ζήτημα».
Τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας εκπροσώπησε στην εσπερίδα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το ζήτημα της υπογεννητικότητας έχει σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα μας ως προς την ανάπτυξή της, αλλά και ως προς τη βιωσιμότητά της. Εξηγώντας τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γύρω από το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο κ. Φάβας ανέφερε: «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από το θεσμικό μας ρόλο πρέπει να αναπτύσσουμε πολιτικές, ώστε να βοηθούμε τα νέα ζευγάρια στο να έχουν παιδιά, να μπορούν αυτά τα παιδιά να τα μορφώνουν, και σ’ αυτό άλλωστε βασίζεται και η λειτουργία των ΚΔΑΠ».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο αντιδήμαρχος σχολίασε ότι, πέραν της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει και η Πολιτεία να συνδράμει στην αποτροπή της υπογεννητικότητας. «Δε θα πρέπει να μένει σε όσα εφαρμόζει η Αυτοδιοίκηση, όπως και δε μένει, αφού μέσω μιας στρατηγικής πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούμε στο μέλλον να διορθώσουμε αυτό το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και να δώσουμε ευκαιρίες στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, ώστε ομαλά να συνεχιστεί η ανάπτυξη της χώρας μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα κατατοπιστικός για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και το μέλλον της χώρας εάν δεν αλλάξει άμεσα ρότα, ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, και την Ευρώπη. Είναι ένα πρόβλημα που έχει πάρα πολλές διαστάσεις και αν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων που έχουμε σήμερα, σε περίπου 150 χρόνια μπορεί να πάψουμε να υπάρχουμε ως λαός».
Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ ανάμεσα σε γεννήσεις και θανάτους, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι η μοναδική περίοδος θετικού ισοζυγίου ήταν κατά τα έτη 2005-2009. «Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας για να αναστραφεί αυτή η πορεία. Όπως είναι γνωστό, από το 1955 μέχρι σήμερα, η πορεία είναι φθίνουσα. Η μόνη περίοδος που είχαμε μια αναστροφή του ισοζυγίου, με θετικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, ήταν η περίοδος 2005-2009, που σημαίνει ότι σχετίζεται άμεσα με την οικονομία αυτό το ζήτημα. Πέραν αυτού, όμως, χρειάζονται και πολύ στοχευμένες προσπάθειες, και καταρχάς να μειωθεί η ηλικία στην οποία τεκνοποιούν τα ζευγάρια, γιατί αυτό παρατηρούμε, ότι αυξάνει διαρκώς, και όταν αυξάνει διαρκώς, η αύξηση του πληθυσμού φρενάρει».
Εκφράζοντας τη θέση της Εκκλησίας γύρω από το ζήτημα, ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, Φίλιππος Χαμαργιάς, σημείωσε: «Καλούμαστε να προβληματιστούμε και να βρούμε τρόπους να εμπνεύσουμε τις νέες μητέρες. Να τις εμπνεύσουμε να μάθουν να λένε παραμύθια στα παιδιά τους για να κοιμηθούν κι όχι να τους κάνουν Youtubers. Είμαστε στη Μεσσηνία, μερικά χιλιόμετρα από εδώ βρίσκεται το ηρωικό Μανιάκι του Παπαφλέσσα, στο οποίο πλέον κατοικούν μόνο τέσσερις κάτοικοι. Σε λίγο δε θα υπάρχουν παιδιά στα σχολεία μας να μάθουν τι έγινε στο Μανιάκι!».
Να σημειωθεί ότι η εσπερίδα στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Π.Ι.Σ. και την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και Πελοποννήσου.
Της Χριστίνας Μανδρώνη