Επιμελητήριο Λακωνίας: Ψάχναμε κοινή λύση για την “Ελιά Καλαμάτας”, αλλά η Μεσσηνία απουσίαζε…

Επιμελητήριο Λακωνίας: Ψάχναμε κοινή λύση για την “Ελιά Καλαμάτας”, αλλά η Μεσσηνία απουσίαζε…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ως γνωστόν, με προχθεσινή του απόφαση απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά ότι «η ονομασία “Kalamata Olives” (Ελιά Καλαμάτας) νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”».

Εκτός από τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν εντός της Μεσσηνίας, έξω από τα όρια του νομού η εν λόγω απόφαση προκάλεσε “ευφορία”. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας:

«Δίκαιη απόφαση που διασφαλίζει τις εξαγωγές»
«Ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας, την Ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας» χαρακτηρίζει το Επιμελητήριο Λακωνίας την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, κάνει λόγο για «απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας/Kalamata, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά την κοινού αίτηση των Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία “Kalamata” ως συνώνυμο της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών».

Το Επιμελητήριο Λακωνίας τονίζει πως μαζί με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας από το 2020 ξεκίνησαν συνεργασία με εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ελιάς Καλαμών, «με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του».

Συνεχίζοντας, το Επιμελητήριο Λακωνίας περιγράφει ότι «σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητούνταν κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του.

Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος».

«Να αναγνωριστεί η Καλαμών ως εθνικό προϊόν»
Ο λακωνικός φορέας υπογραμμίζει ότι «τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και το συντονισμό για την προώθηση της Ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώρισή της ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου».