Κι ενώ στη Μεσσηνία φορείς, τυποποιητές και… λοιποί αρμόδιοι προσπαθούν να… χωνέψουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ονομασία “Ελιά Καλαμάτας”, οι υπόλοιποι ανά την Ελλάδα προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Από την άλλη, μάθαμε όλοι στο σχολείο μία φράση τόσο επαναστατική, ανατρεπτική και τολμηρή, που απορούμε πώς μπόρεσε να διεισδύσει εκεί μέσα. Είναι η γνωστή ρήση του Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».
Μάθαμε τη φράση, αλλά ποτέ δεν τη σκεφθήκαμε ως το τέλος. Να καταλάβουμε ότι ο εθνικός μας ποιητής πραγματοποιεί την υπέρβασή του. Διαλύει αυτόματα τους μύθους επάνω στους οποίους βασίζεται κάθε υπερ-πατριωτισμός. Αν δούμε κι αυτή την πλευρά, μπορεί να βρούμε κάποια διέξοδο που θα βοηθά το προϊόν, αρκεί βέβαια το αρμόδιο υπουργείο να χαράξει και μια ανάλογη εθνική πολιτική…
Μεταξύ των φορέων εκτός Μεσσηνίας που προέβησαν σε ανακοινώσεις, είναι και η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ), η οποία αναφέρει:
«Μετά πολλά χρόνια αντιδικιών, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συναντήσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών φορέων, επιτέλους λύθηκε το θέμα του συνώνυμου “Καλαματα/Kalamata” της ποικιλίας “Καλαμών”, που νομικά προέκυψε από το 2016. Είναι η ονομασία που εξάγεται το προϊόν από το 1930, σε ποσοστό άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής και αποφέρει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ετησίως πλέον των 150 εκατ. ευρώ, αλλά και στην εθνική μας οικονομία πλέον των 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μετά τη δίκαιη απόφαση του ΣτΕ, που απόρριψε την Αίτηση Ακύρωσης κατά της “Απόφασης Γεωργαντά” ορισμένων φορέων της Μεσσηνίας, στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούν πλέον να προμηθεύονται το εθνικό μας προϊόν “Kalamata Olives” χωρίς την ανασφάλεια του παρελθόντος, χωρίς να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas. Την επόμενη μέρα της απόφασης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Η θέση μας είναι ότι φορείς όπως το ΥΠΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, τα Επιμελητήρια και όσοι φορείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια της Καλαμών/Καλαμάτα, να ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα μία κοινή προσπάθεια σε ρεαλιστικές βάσεις, ώστε να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει να αναγνωριστεί το “Kalamata Olives” ως εθνικό και όχι ως τοπικό προϊόν. Με μεγάλη χαρά, δε, διαπιστώνουμε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και η ΠΕΜΕΤΕ με τις ανακοινώσεις τους. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν να φτάσουμε στη σημερινή λύση.
Ο δρόμος για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών/Kalamata Olives είναι πλέον ανοικτός, αλλά και δύσκολος. Απαιτούνται καλή πρόθεση, συνεννόηση, συναίνεση και χρόνος, ώστε να πετύχουμε το δεύτερο και πιο σημαντικό στόχο.
Καλούμε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει όλους τους φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα και να κλείσει οριστικά η πόρτα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata Olives».