Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Οιχαλίας κατά της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, σε ό,τι αφορά τη δυσοσμία στην περιοχή, συζητήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο αρμόδιο δικαστήριο και εκεί κατατέθηκε ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο από τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας, Χρήστο Κυριακόπουλο.
Ο κ. Κυριακόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας ανάλυση νερού από επιφανειακό ρέμα κοντά στο εργοστάσιο, ενώ λίγες ημέρες μετά το δικαστήριο παρέλαβε και τις αναλύσεις δείγματος νερού που είχε δώσει από την πηγή του «Αγιάννη» στο χωριό της Καλλιρρόης. Τα δύο δείγματα, σύμφωνα με το εργαστήριο, είναι ακατάλληλα για πόσιμο και οικιακή χρήση.
Δύο δείγματα
Ως πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του τριμελούς συμβουλίου της Καλλιρρόης ο κ. Κυριακόπουλος, όπως μας εξήγησε, παρουσία δυο μαρτύρων κάθε φορά προχώρησε σε λήψεις δειγμάτων επιφανειακών τρεχούμενων υδάτων σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση, στις 26 Φεβρουαρίου, πήρε δείγμα από το ρέμα που περνά δίπλα από το εργοστάσιο της Καλλιρρόης και σε απόσταση διακοσίων περίπου μέτρων από αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση πήρε δείγμα στις 12 Μαρτίου από την πηγή στη θέση «Αγιάννης», όπου καταλήγουν τα συσσωρευμένα νερά της περιοχής Όνι Καλλιρρόης.
Ακατάλληλο νερό
Από το μικροβιολογικό έλεγχο και των δύο δειγμάτων προέκυψε ότι οι δείκτες των στοιχείων που ερευνήθηκαν βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα από το πιστοποιημένο εργαστήριο που παρουσιάζουμε σήμερα. Το δε νερό χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για πόσιμο και οικιακή χρήση.
Για τα νερά αυτά, τα οποία προφανώς καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξει ενημέρωση αν έχουν εξετασθεί και από τις υπηρεσίες του Δήμου και να απαντηθεί ξεκάθαρα ποια είναι η αιτία της μόλυνσής τους.
Όπως μας είπε ο κ. Κυριακόπουλος, το δεύτερο δείγμα προέρχεται από νερό πηγής που βρίσκεται εντός του χωριού.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής είχε επίσημα ζητήσει να γίνουν αναλύσεις νερού και εδάφους πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ώστε όλοι να μπορούν να δουν αν υπάρχουν ή όχι διαφοροποιήσεις ή αλλοιώσεις. Ωστόσο, το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη