Το πρόβλημα δεν είναι οι τιμές, αλλά οι υποδομές…
Τουρισμός και υποδομές πάνε μαζί. Δεν μπορεί μια περιοχή να αναπτυχθεί, χωρίς να διαθέτει καλούς δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, παροχές υγείας. Ιδιαίτερα για τις περιοχές που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά από κάποιες άλλες, τα παραπάνω είναι αναμφισβήτητα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία, όπου εξαγγελίες ετών για έργα παραμένουν ακόμη στα λόγια…
Συνέχεια των παραπάνω είναι και η παρακάτω είδηση. Την ανάγκη εκτέλεσης μιας σειρά έργων υποδομής και προώθησης συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των μεταφερομένων με αυτά εκατομμύριων επιβατών – τουριστών, επισημαίνει προς τις Αρχές διαχείρισης 65 λιμένων της χώρας (σ.σ. μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας) η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), εν όψει έναρξης της δραστηριότητας των κρουαζιερόπλοιων.
Τρεις προτεραιότητες
Σύμφωνα με την ΕΕΚΦΝ, κρίνεται ότι έχουν προτεραιότητα τα ακόλουθα:
–Η προστασία των επιβατών από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, εκεί που οι συνθήκες αναγκάζουν την παραμονή τους επί χρόνο στη λιμενική ζώνη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, για τη φετινή περίοδο αναμένεται να φτάσουν και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την ύπαρξη καταλλήλων χώρων παραμονής, αιθουσών – passengers terminals, έστω και σε λυόμενες κατασκευές (τέντες)
–Τα νέα μέτρα όσον αφορά στους ελέγχους των επιβατών προερχομένων από χώρες Non – Schengen, εν προκειμένου του entry / exit system
–Η ασφάλεια – security – των διακινουμένων επιβατών και πληρωμάτων των κρουαζιερόπλοιων στους χώρους της λιμενικής ζώνης, καθώς και η προστασία όταν τα κρουαζιερόπλοια παραμένουν στους όρμους. Αυτό συνιστά την πιστή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από το Διεθνή Κώδικα ISPS, ώστε να προλαμβάνονται έκνομες ενέργειες, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους διακινούμενους.
Η ΕΕΚΦΝ υπενθυμίζει ότι «η προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, από κάθε δραστηριότητα που παράγει ρύπους, ένεκα της χρήσης ορυκτών καυσίμων, είναι θέμα που απαιτεί τη σύμπραξη όλων. Για το σκοπό αυτό το ενδιαφέρον των αρμοδίων της κρουαζιέρας είναι μεγάλο, για τη μετάβαση το συντομότερο στην πράσινη ενέργεια».