Με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ (Δράση ΚΑ121), πραγματοποιήθηκαν προχθές το πρωί διαδοχικές επισκέψεις, από τέσσερις ομάδες (group) Ελλήνων και Αυστριακών μαθητριών/των (2ο ΓΕΛ Καλαμάτας και Λύκειο St. Martin Αυστρίας), στο χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.
Η διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από την κοινωνιολόγο, την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του Κέντρου, ανέπτυξε τις υπηρεσίες της εξειδικευμένης αυτής Δομής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας, Ελέγχων της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας και απάντησε σε ερωτήματα των παιδιών, σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, βία στον εργασιακό χώρο κ.λπ.) και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε η επιδείνωση του φαινομένου των γυναικοκτονιών, αλλά και κάθε μορφής κακοποίησης (ψυχολογική, σωματική, λεκτική, συναισθηματική, σεξουαλική, οικονομική κ.ά.).
Τα παιδιά έθεσαν καίρια ερωτήματα στις συμβούλους, σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, όσον αφορά στην παραπομπή σε Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών, αλλά και στις αναφορές και καταγγελίες κάθε μορφής κακοποίησης.
Έγινε ακόμη λόγος για το Πανελλήνιο Δίκτυο Δομών για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέρος του οποίου είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.
Τα στελέχη τόνισαν την εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια που διέπει τις υπηρεσίες του Κέντρου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική εξειδικευμένη Υπηρεσία που λειτουργεί δωρεάν στο Δήμο Καλαμάτας από τον Αύγουστο του 2013, εξυπηρετώντας όλο το Νομό Μεσσηνίας, αλλά και τον όμορο Νομό Λακωνίας που δε διαθέτει αντίστοιχο Κέντρο.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του φορέα, «η επόμενη γενιά αποτελεί το αύριο του σήμερα. Ας επενδύσουμε σε αυτήν με κατάλληλους και λειτουργικούς τρόπους και μέσα, για να ελπίζουμε σε ένα διαφορετικά καλύτερο αύριο, όπου καμιά μορφή κακοποίησης δε θα λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους ανθρώπους».