Όπως φαίνεται, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επιμένει στο λανθασμένο τρόπο αξιοποίησης του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια από τη στιγμή που επιμένει στην αρχική της εισήγηση, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή.
Ειδικότερα, για τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου η λογική της εισήγησης παραμένει η ίδια. Δηλαδή, άνοιγμα των “τεκμηριωμένων προτάσεων” ιδιωτών για την εκμετάλλευση μέχρι 50 χρόνια. Η πρόταση είναι μία και προτείνει την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχειακή μονάδα στο μεγαλύτερο μέρος του κληροδοτήματος.
Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, στην πρώτη συνεδρίαση τόνισε ότι ο Δήμος πάει να αναθέσει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων του κληροδοτήματος σε ιδιώτη, όταν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όλος αυτός ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια για άλλες χρήσεις. Επίσης, υπογράμμισε ότι η πρόσκληση του Δήμου για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων είναι εξαιρετικά πρόχειρη και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν καν κριτήρια αξιολόγησης σε περίπτωση που υποβάλλονταν περισσότερες από μία τεκμηριωμένες προτάσεις, προκειμένου να βαθμολογηθούν και να επιλεγεί η καλύτερη.
Παράλληλα, ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, τόνισε ότι έπρεπε στην πρόσκληση του Δήμου να υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης των τεκμηριωμένων προτάσεων για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος.
Επίσης υπογράμμισε ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του συγκεκριμένου θέματος. εάν δεν υποβληθούν τουλάχιστον δύο τεκμηριωμένες προτάσεις. Ακόμη, ανέφερε ότι ο χρόνος των 50 ετών ανάθεσης της εκμετάλλευσης του κληροδοτήματος είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να μειωθεί.
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Σπίνος, πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, στην ίδια συνεδρίαση υπογράμμισε ότι το κληροδότημα Παναγιώταρου πρέπει να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς όχι της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά συνολικά της Καλαμάτας και του Δήμου, διότι είναι ένας μοναδικός και υπέροχος χώρος.
Τόνισε, λοιπόν, ότι ο Δήμος θα έπρεπε, ύστερα από διαβούλευση, να καταλήξει ο ίδιος προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί το κληροδότημα και τότε να καλέσει ιδιώτες επενδυτές να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων μέσα στο πλαίσιο που θα έχει καθορίσει.
Τέλος, από τη στιγμή που ο Δήμος με αίτησή του προχωρά σε διαδικασία αλλαγής των όρων χρήσης γης στην εν λόγω περιοχή, το λογικότερο θα είναι να “παγώσει” η οποιαδήποτε πρόταση και να υπάρξει επαναπροκήρυξη διαγωνισμού, αφού είναι βέβαιο ότι με την αλλαγή θα υπάρξουν παραπάνω από μία προτάσεις.
Α.Π.