Από τους «λευκούς γάμους» στα «λευκά διαζύγια» – Τουλάχιστον 2 με 3 συναινετικά διαζύγια υπογράφονται κάθε μέρα

Από τους «λευκούς γάμους» στα «λευκά διαζύγια» – Τουλάχιστον 2 με 3 συναινετικά διαζύγια υπογράφονται κάθε μέρα

Με αυξητικές τάσεις συνεχίζεται η υπογραφή συμφωνητικών για έκδοση συναινετικών διαζυγίων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και στο τέλος του χρόνου, συμπληρώνεται ένα έτος από την εφαρμογή της νέας αυτής διαδικασίας.
Πλέον υπογράφονται δύο-τρία συμφωνητικά την ημέρα, ενώ κάποια από αυτά, όπως παραδέχονται και οι δικηγόροι είναι εικονικά, κυρίως για φορολογικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας εμφανίζεται μείωση στη κατάθεση αιτήσεων διαζυγίων (λόγω αντιδικίας) με την πλειοψηφία αυτών να είναι αυτά που αφορούν διετή διάσταση του ζευγαριού. Συνολικά κατατίθενται επτά-οκτώ αιτήσεις διαζυγίων το μήνα.
Από την πλευρά τους, δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις διαζυγίων και ιδιαίτερα για τα συναινετικά επισήμαναν ότι υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία αυτή είναι πιο ακριβή, ωστόσο, πολλοί εκμεταλλεύονται τη δωρεάν νομική βοήθεια που παρέχεται σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
 
Αρκετά εικονικά
Και η δικηγόρος Θεοφανώ Πεντέα, επιβεβαίωσε ότι τον τελευταίο χρόνο τα συναινετικά είναι το 80% των διαζυγίων που κατατίθενται. Στα περισσότερα δε από αυτά, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν δωρεάν νομική βοήθεια, λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Έτσι, διορίζονται δικηγόροι από το αρμόδιο δικαστικό τμήμα.
«Πιστεύω ότι έχουμε πολλά συναινετικά διαζύγια επειδή υπάρχει η δωρεάν νομική βοήθεια που παρέχεται. Αν δεν υπήρχε αυτή, πιστεύω δεν θα ήταν τόσα πολλά. Η δωρεάν νομική βοήθεια ισχύει βέβαια και στα διαζύγια αντιδικίας, αλλά οι διαδικασίες στα συναινετικά είναι πιο γρήγορες. Τα διαζύγια δεν θα ήταν τόσα πολλά αν το ίδιο το Κράτος δεν επιδοτούσε τη λύση του γάμου», σημείωσε η κα Πεντέα.
Επίσης, όπως σημείωσε, ερωτώμενη, αρκετά από αυτά είναι εικονικά διαζύγια και πρόσθεσε:
«Παλαιότερα είχαμε τους «λευκούς γάμους», όταν είχαμε το φαινόμενο των συνταξιούχων που ερχόντουσαν κοπέλες από τα βόρεια και παντρεύονταν για να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα. Τώρα έχουμε τα «λευκά διαζύγια». Εγώ έτσι τα ονομάζω. Μπορεί να μένουν και στο ίδιο σπίτι αυτοί που χώρισαν, γιατί πολλές φορές τα οικονομικά προβλήματα είναι αβάσταχτα. Μπορεί ένα ζευγάρι που έχει και παιδάκια, να έχει ο ένας χρέη σε τράπεζες, ΔΟΥ κ.λπ. Όταν θα χωρίσουν και θα εκδοθεί γρήγορα ένα συναινετικό διαζύγιο, τα χρέη θα τα έχει μόνο ο ένας, το ακίνητο μπορεί  να μεταβιβασθεί στον άλλο ή στα παιδιά και δεν θα κατασχεθεί. Επίσης, έχω αντιμετωπίσει και το άλλο, τα δύο ακίνητα όταν χώρισε το ζευγάρι, πήραν ένα ο καθένας και έγιναν και τα δύο πρώτες κατοικίες. Αμέσως έγιναν δύο μονογονεϊκές οικογένειες, η μητέρα παίρνει επιδόματα και ο πατέρας είχε ενταχθεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις». 
 
Χρέη και προσλήψεις
Τα χρέη λοιπόν είναι ο  νούμερο ένας  λόγος για τα εικονικά διαζύγια, ωστόσο, άλλος ένας λόγος είναι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο, καθώς οι μονογονεϊκες οικογένειες μοριοδοτούνται γι’ αυτό.
Γι’ αυτό όπως διευκρίνισε η κα Πεντέα, υπάρχουν και διαζύγια κατά παραγγελία, όταν υπάρχουν παιδιά: «Δηλαδή, ανάλογα που το θέλει να προσληφθεί ένας από τους δύο, παίρνει ή όχι την επιμέλεια των παιδιών. Και βλέπουμε να γίνεται ένα τεράστιο παζάρι».
Σε ό,τι δε αφορά τα πραγματικά διαζύγια, η κα Πεντέα, σημείωσε ότι συνήθως πρόκειται για ζευγάρια που είναι πάνω από 10 χρόνια παντρεμένα.
«Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη μείωση γάμων. Δεν γίνονται καν σύμφωνα συμβίωσης. Παρατηρούμε ότι έχει ραγίσει ο θεσμός της οικογένειας. Η οικογένεια ήταν ασπίδα, αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει. Το 2013 έγινε τεράστια έκρηξη με διαζύγια. Τα περισσότερα που είχαμε ποτέ στο Ελληνικό κράτος. Μετά όσο βάθαινε η κρίση, μαζεύτηκε η κατάσταση λίγο. Τώρα δυστυχώς, υπάρχει πάλι έκρηξη και βοηθάει πολύ σε αυτό η δωρεάν νομική βοήθεια και τα ευεργετήματα σε μια μονογονεϊκή οικογένεια».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη