Τα πρώτα συγκρίσιμα στοιχεία, με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, δείχνουν ότι η τουριστική περίοδος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε το 2024 αρκετά ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου στην Πελοπόννησο καταγράφουν αύξηση 42,5%.
Γενικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, σε 2,84 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ τρίμηνο του έτους σε πανελλαδικό επίπεδο, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου, άνω του 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, του νέου έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.
Ανά γεωγραφική περιοχή
Η εικόνα στις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου εμφανίζεται μικτή. Ειδικότερα στην Κρήτη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 34 χιλ., καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 16,5%. Αντίστοιχα, στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων σημειώθηκε άνοδος 73,7%.
Αντίθετα, στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 2 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παραπέμποντας σε μείωση 44,2%, ενώ μικρή υστέρηση σε ποσοστό 4,4% παρατηρήθηκε και στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων.
Σημαντική πτώση, σε ποσοστό 62,7% και 39,7% αντίστοιχα, κατέγραψαν οι δύο premium νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ακολουθώντας την περσινή μείωση. Πτώση 62,7% σημείωσε και το αεροδρόμιο του Ακτίου, με τα Χανιά να έπονται στο -19,8% και την Κεφαλονιά να μην καταγράφει φέτος καμία διεθνή άφιξη από αέρος.
Στον αντίποδα, την υψηλότερη άνοδο σημείωσαν η Κως και η Ρόδος, στο συν 90,1% και συν 72,9%, ενώ από κοντά ακολούθησε και το Ηράκλειο με αύξηση 40,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο συν 20,4% βρέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ η Θεσσαλονίκη σημείωσε άνοδο κατά 13,3% συγκριτικά με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος αποτέλεσε το μήνα που ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις charter σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.
Ενισχυμένη ήταν η κίνηση και στο εσωτερικό της χώρας, αφού την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,3%.
Οδικός τουρισμός
Ως προς τις οδικές αφίξεις, ναι μεν αυτές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ωστόσο υπολείπονται ακόμη σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του προ πανδημικού 2019, όταν και είχαν καταγραφεί 1,36 εκατ. οδικές αφίξεις, με τη σχετική μείωση να διαμορφώνεται κοντά στο 9%, περιορίζοντας την ψαλίδα που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.