Στις 10 Μαΐου στην Άνθεια έγινε ένα θανατηφόρο τροχαίο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 36χρονου συμπολίτη μας. Συνέβη, όταν το όχημα παρέκκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, ενώ ο οδηγός εκσφενδονίστηκε και βρέθηκε σε χωράφι δέκα μέτρα περίπου μακριά από το όχημα, το οποίο ντελαπάρισε και βρέθηκε στη μέση του δρόμου.
Τη συγκεκριμένη κολώνα, ανήμερα του Πάσχα (5 μέρες πριν), χτύπησε ένα αυτοκίνητο με Ρομά και της προκάλεσε ζημιά, αλλά με ελαφρά τραυματίες (τους παρέλαβε ασθενοφόρο) και σοβαρές υλικές ζημιές στο όχημα.
Η συγκεκριμένη κολώνα φωτισμού πριν από λίγα χρόνια, σε δύο πάλι παρόμοια συμβάντα, είχε καταστραφεί και αντικατασταθεί. Αυτός είναι ο λόγος που ήταν διαφορετικού ύψους και τύπου από όλες τις υπόλοιπες.
Το ουσιαστικό είναι ότι οι κάτοικοι εκατέρωθεν της παλαιάς εθνικής οδού και τα διερχόμενα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την επικινδυνότητα του δρόμου. Στο δρόμο που περνά από το χωριό η χάραξη έγινε πριν από, τουλάχιστον, εκατό χρόνια και με διαπλάτυνση έχει παραμείνει χωρίς αλλαγές έως τις μέρες μας.
Για το όριο ταχύτητας, που είναι 50 χιλιόμετρα την ώρα, υπάρχει η ανάλογη σήμανση, αλλά ελάχιστοι το τηρούν και ορισμένοι έχουν μετατρέψει το συγκεκριμένο δρόμο σε πίστα αγώνων, τύπου Μόντε Κάρλο, σε καθημερινή βάση.
Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, ζούμε έναν καθημερινό εφιάλτη, δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας και να κυκλοφορήσουμε με άνεση και ασφάλεια στο χωριό για τις δουλειές μας.
Ενώ εδώ και χρόνια έχει δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος, πολλά οχήματα (και βαριά φορτηγά με ρυμουλκούμενα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό για την αποφυγή διοδίων, με ταχύτητες όμως αυτοκινητόδρομου.
Όποιος θέλει να κινηθεί εντός ορίων ταχύτητας και να κυκλοφορεί σύννομα, αισθάνεται παρείσακτος και κινδυνεύει να «φάει ξύλο». Υπάρχει μια διάχυτη κουλτούρα ανομίας.
Στο συγκεκριμένο σημείο (εύρους 500 μέτρων), το οποίο γνωρίζω καλά λόγω διαμονής, έχουν συμβεί 7 θανατηφόρα δυστυχήματα με 8 νεκρούς, όπως και παρά πολλά με τραυματίες και υλικές ζημιές.
Πόσα ακόμα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε για να ενδιαφερθεί πραγματικά η Πολιτεία και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα;
Η εξέταση της επικινδυνότητας του δρόμου από επιστήμονα μηχανικό – συγκοινωνιολόγο και η πιο συχνή παρουσία της Αστυνομίας θα έλυναν εν μέρει το πρόβλημα και θα ενέπνεαν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Ηλίας Κατσόγιαννης
Κάτοικος Άνθειας