Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 9η Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και θα αναδειχθούν οι 21 εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτελεία των 46, κοινοβουλευτικών και μη, ελληνικών κομμάτων που πρόκειται να αναμετρηθούν, βρίσκονται επί ποδός για να κερδίσουν έδαφος έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων.
Με αφορμή το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα απέχουν λιγότερο από ένα μήνα, το «Θάρρος» βρέθηκε στο κέντρο της Καλαμάτας, όπου πολίτες μας μίλησαν για το εάν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, για τις προσδοκίες που έχουν από τους υποψηφίους, αλλά και για τους τομείς που κατατάσσουν πιο ψηλά στην ατζέντα διεκδικήσεων της χώρας.
«Να εκπροσωπηθούμε στην Ευρώπη από άτομα που αξίζουν μια θέση εκεί»
«Θα ψηφίσω σίγουρα στις ευρωεκλογές. Θεωρώ ότι δεν είμαι απόλυτα ενημερωμένος μέχρι αυτή την ώρα για τις θέσεις των υποψηφίων, αλλά εκτιμώ ότι μέχρι τις εκλογές θα έχω γνώση», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Κρεμμύδας. Όπως εξηγεί ακόμη: «Ιδανικά θα ήθελα να εκπροσωπηθούμε στην Ευρώπη από άτομα που αξίζουν μια θέση εκεί, κι όχι από άτομα που τα έβαλαν σε αυτές τις θέσεις για να πάρουν ψήφους και μόνον. Σίγουρα θα ήθελα να προηγηθούν η Οικονομία και η Παιδεία στην ατζέντα των διεκδικήσεων από πλευράς της Ελλάδας».
«Είναι καθήκον μας η ψήφος»
Από την πλευρά της, η κα Σταυρούλα Μακρή επισημαίνει: «Φυσικά θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές, είναι καθήκον μας. Εκτιμώ ότι σε έναν ικανοποιητικό βαθμό έχω ενημερωθεί για τις απόψεις των υποψηφίων, ώστε να πάρω την τελική μου απόφαση για την ψήφο του Ιουνίου».
Αναφερόμενη στις προσδοκίες της από τις επερχόμενες ευρωεκλογές, εξηγεί: «Να γίνει ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη ταυτόχρονα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Υγεία και, κατ’ επέκταση, η Παιδεία χρειάζεται να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν σήμερα μέσω Ευρώπης».
«Δεν περιμένω πολλά πράγματα από λαμπερά ονόματα»
«Βεβαίως θα ψηφίσω στις εκλογές, επιβάλλεται άλλωστε. Ναι, θεωρώ ότι είμαι ενημερωμένος για τις θέσεις των υποψηφίων. Κρίνουμε σαφώς από όσα παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις και τον Τύπο, είμαστε ενημερωμένοι κατά το δυνατόν», σημειώνει ο κ. Βαγγέλης Μαλαπάνης και προσθέτει: «Όσον αφορά στις προσδοκίες μου από τις εκλογές, δεν περιμένω και πολλά πράγματα, γιατί βλέπω ότι και τα άτομα που κατεβαίνουν στην πολιτική είναι “λαμπερά” ονόματα και τίποτε άλλο. Ναι, μεν χρειάζονται και οι ηθοποιοί, καλλιτέχνες κ.λπ. να “παίξουν” ως ονόματα, όμως εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο να μας εκπροσωπήσουν επάξια.
Θεωρώ ότι δεν καλύπτονται όλα τα θέματα επαρκώς για την Ευρώπη, όμως δε γίνεται αλλιώς, πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Η αποχή δεν είναι λύση για να τιμωρήσω τους μεν ή τους δε».
Τα θέματα που χρειάζεται να αναδειχθούν και να εξελιχθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Οικονομία και, κατ’ επέκταση, τα εθνικά θέματα. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο από αυτή την εκλογική διαδικασία», καταλήγει o κ. Μαλαπάνης.
Η ιδιαιτερότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών έγκειται στο γεγονός ότι διεξάγονται καλοκαίρι, ενώ τους τελευταίους δεκατρείς μήνες έχουν προηγηθεί άλλες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (δύο γύροι εθνικών και δύο αυτοδιοικητικών εκλογών).
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι φετινές ευρωεκλογές είναι οι πρώτες μετά το 2009 που δε διεξάγονται παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές, αυξάνει τις πιθανότητες για μεγάλο ποσοστό αποχής.
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες από όλο τον κόσμο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ανέρχονται σε 202.556.
«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας προς την Ευρώπη»
Θετική στο να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα δηλώνει η κα Σοφία Κατσίποδα. «Είμαι εν μέρει ενημερωμένη για τα “πιστεύω” των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αλλά έως την εκλογική διαδικασία θα έχω ενημερωθεί περισσότερο. Πιστεύω, όμως, ότι όλοι μας πρέπει να ψηφίσουμε, γιατί είναι ένα κεκτημένο μέσα από αγώνες και πρέπει να το ασκούμε. Απλά, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πολιτικό γίγνεσθαι, έχει χάσει λίγο την αξιοπιστία του», εκτιμά.
Στον αντίποδα, αναφερόμενη στις προτεραιότητες που οφείλει να θέσει η Ελλάδα προς επίλυση, θεωρεί ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας προς την Ευρώπη, από εκεί και πέρα η Οικονομία και η Παιδεία συγκαταλέγονται στους τομείς που χρήζουν βελτίωσης».
Σχετικά με το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά ως προς τα κράτη-μέλη της, δηλώνει: «Η Ευρώπη ως θεσμός έχει βοηθήσει και γενικά βοηθάει τα κράτη-μέλη της. Το θέμα, όμως, είναι ότι παράλληλα υπάρχουν και άλλες πολιτικές που προωθούνται, οι οποίες δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Γενικά, όμως, όντως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική και έχει βοηθήσει προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και πολύ προς της αξιοπρέπεια του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Οι υποψήφιοι δεν έχουν εκθέσει κάποιο πρόγραμμα»
Έτοιμος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την 9η Ιουνίου δηλώνει ο κ. Χαράλαμπος Γκερμπεσιώτης, παρότι «οι υποψήφιοι που βγαίνουν καθημερινά και μιλούν, δεν έχουν εκθέσει κάποιο πρόγραμμα». Αυτό που διερωτάται ο ίδιος είναι «γιατί δε λένε τι θα κάνουν και ποιους τομείς θα προωθήσουν με την εκλογή τους».
Επίσης, δηλώνει μπερδεμένος με το τι θα πράξουν τελικά οι εκλεγμένοι. «Όπως και να έχει, νομίζω ότι το ζήτημα που προέχει να διευκολυνθεί περαιτέρω είναι η Οικονομία, αφού μέσω αυτής διευκολύνονται και πολλοί άλλοι τομείς στη χώρα», εκτιμά.
«Απαισιόδοξος ότι μέσω της Ευρώπης θα βρουν λύση ζητήματα της χώρας»
Στην ίδια κατεύθυνση με τους λοιπούς βρίσκεται και ο κ. Φίλιππος, λέγοντας πως πρόκειται να προσέλθει για να ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Όπως αναφέρει: «Θεωρώ ότι έχω ενημερωθεί επαρκώς για τις θέσεις των υποψήφιων προσώπων. Θα ήθελα η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η παιδεία να μπουν πιο ψηλά στην ελληνική ατζέντα προς την Ευρώπη. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μέσω της Ευρώπης, βέβαια, πολλά από τα ζητήματα της χώρας θα βρουν λύση».
«Η Υγεία και η Παιδεία χρήζουν Λύσεων, γιατί χωλαίνουν στην Ελλάδα»
Θετική ήταν η απάντηση του κ. Παναγιώτη Μαγγανά στο αν θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με όσα λέει: «Έχω ενημερωθεί σε κάποιον βαθμό για τις θέσεις των υποψηφίων και πάνω-κάτω έχω καταλήξει στο τι θα ψηφίσω, αφού είχα ψάξει σχετικά με το τι εκπροσωπεί το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιός του».
«Αυτή τη στιγμή», προσθέτει, «τα δύο θέματα που χωλαίνουν στην Ελλάδα είναι η Υγεία και η Παιδεία. Προσωπικά, ως φοιτητής στην Καλαμάτα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θεωρώ ότι τόσο το πανεπιστήμιο όσο και τα κρατικά νοσοκομεία έχουν κάποια προβλήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί λύσεις και έτσι χρήζουν βοήθειας. Ελπίζω ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα βοηθήσουν κάποιον από αυτούς τους τομείς».
«Χωρίς Παιδεία και Υγεία δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για άλλα ζητήματα»
«Ναι, θα πάω να ψηφίσω στις ευρωεκλογές», αναφέρει η κα Βασιλική Θεριού, ενώ για το κατά πόσο έχει ενημερωθεί για τις θέσεις των υποψηφίων, απαντά: «Δεν είμαι ενημερωμένη σε μεγάλο βαθμό για τις θέσεις των υποψηφίων, ωστόσο μέχρι τις εκλογές θα έχω πλήρη άποψη. Θα ήθελα η Παιδεία και η Υγεία να προηγηθούν στη λίστα των θεμάτων που θα ακουστούν από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Χωρίς αυτά τα δύο εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για άλλα ζητήματα. Σε μικρό βαθμό εκτιμώ ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσα από την Ευρώπη».
Της Χριστίνας Μανδρώνη