Μεσσηνία: 17 καταγγελίες ήδη στο MyCoast
Σε κατάστημα της Μικράς Μαντίνειας συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι επαγγελματίες της περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο νέος νόμος για τον αιγιαλό. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο και ουσιαστικά μπλοκάρει τους επαγγελματίες να λάβουν άδεια χρήσης του αιγιαλού, αν έχουν παράνομες κατασκευές.
Δε διαφωνούν, όπως λένε, με το νόμο, αλλά θεωρούν από πολύ δύσκολο έως αδύνατον αυτή τη στιγμή να εναρμονιστούν με αυτά που επιβάλει. Για το λόγο αυτό ζητούν παράταση μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συμμορφωθούν.
Στη συνάντηση παρέστησαν και μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, με τον πρόεδρο Νίκο Μαλαπέτσα να δηλώνει ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χρήση του αιγιαλού απασχολεί όλη τη χώρα. Όπως ξεκαθάρισε, δε ζητά κανείς από τους επαγγελματίες να αλλάξουν ο νόμος και η ΚΥΑ. Αυτό που ζητούν είναι σε καταστήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν μικροκατασκευές και θα πρέπει με το νέο νόμο να τις γκρεμίσουν για να πάρουν άδεια, να δοθεί παράταση στο γκρέμισμα.
Πρόσθεσε δε, ότι οι επαγγελματίες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί, να λάβουν την άδειά τους για φέτος και μετά τον Οκτώβριο να προβούν σε όποιες εργασίες χρειάζεται για να είναι σύννομοι.
Ο Σύλλογος, όπως επισήμανε, έχει κινητοποιήσει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τους τοπικούς βουλευτές, ζητώντας να είναι δίπλα τους με οποιονδήποτε τρόπο.
Έλεγχοι και MyCoast
Σχετικά με ελέγχους που έχουν γίνει ήδη στην περιοχή, ο κ. Μαλαπέτσας σημείωσε ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής 17 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και θα πρέπει αυτές να τακτοποιηθούν. Αφορούν δε καταστήματα που υφίστανται εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν υπήρχαν αυτά τα καταστήματα, κάποιες περιοχές δε θα υπήρχαν καν στο χάρτη, καθώς αυτά τις έχουν κρατήσει ζωντανές».
Ο νόμος και η παραλία της Καλαμάτας
Ο ίδιος νόμος, όπως είπε στη συνέχεια, αφορά και στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ περιλαμβάνει ακόμη τα μέτρα απόστασης από τη θάλασσα και τις όμορες επιχειρήσεις, αλλά και το πώς θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος ο αιγιαλός σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.
Πώς έπαιρναν άδεια ενώ δεν ήταν νόμιμα
Όπως ειπώθηκε και στη συζήτηση, ενώ επανέλαβε και ο κ. Μαλαπέτσας, η βασική διαφοροποίηση με το νέο νόμο είναι ότι μέχρι το 2017 όλα τα καταστήματα που σήμερα είναι παράνομα, ήταν νόμιμα. Από το 2017 έως και τον Μάρτιο του 2024 μπορούσαν να πάρουν άδεια με μη νόμιμο τρόπο, δίνοντας μια προσαύξηση 20%. Πλέον, όμως, αυτό παύει να ισχύει, είναι παράνομα και δεν μπορούν να λάβουν άδεια χρήσης αιγιαλού.
Μέγα θέμα
Από τις 22 Απριλίου που εκδόθηκε η ΚΥΑ οι επαγγελματίες θα έπρεπε να τακτοποιήσουν κατασκευές που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με τον κ. Μαλαπέτσα να το χαρακτηρίζει ως μέγα θέμα. Πέραν, όμως, του χρόνου, χρειάζεται και χρήμα για να γίνουν αυτές οι εργασίες, «συν του ότι ο κόσμος ήδη σπεύδει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αφού είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου» σχολίασε.
Ο νόμος
Σχολιάζοντας γενικότερα το νόμο, ο κ. Μαλαπέτσας ανέφερε ότι «η περιοχή μας έχει ένα απέραντο παραλιακό μέτωπο, δεν υπάρχει παραλία στη Μεσσηνία που να είναι καταπατημένη ή να έχει 100% κάλυψη, είμαστε μια περιοχή τυχερή, αφού όλα τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα». Έτσι εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος νόμος προσπαθεί να βάλει τάξη στην αναρχία που είχε παρουσιαστεί, κυρίως σε νησιά και σε περισσότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
Οι βουλευτές
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ο Περικλής Μαντάς θα έκανε επερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ όπως τον ενημέρωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, θα ζητούσε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση