Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, με τη δεύτερη να σημαδεύεται από την αποχώρηση της μειοψηφίας, καθώς για ακόμα μια φορά διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη γραφείου. Το αίτημα, για το οποίο μέχρι και ο δήμαρχος παραδέχεται ότι είναι δίκιο, ακούγεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση εδώ και χρόνια, όμως η αντιπολίτευση μένει με το «έχετε δίκιο και ψάχνουμε».
Πριν φτάσουμε, όμως, στη δεύτερη συνεδρίαση και την αποχώρηση, είχε προηγηθεί η πρώτη, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού του Δήμου Μεσσήνης για το έτος 2022.
Εισηγητής ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασακόπουλος, αναφέροντας αρχικά πως η οικονομική κατάσταση του Δήμου Μεσσήνης είναι θετική με βάση τα δεδομένα που επικρατούν. Ειδικότερα, τα οργανικά έσοδα του Δήμου της χρήσης 2022 ανήλθαν σε 8.721.106.54 ευρώ και μαζί με τα έκτακτα και ανόργανα έσοδα, όπως και των προηγουμένων χρήσεων, τα συνολικά έσοδα του Δήμου Μεσσήνης ανέρχονται σε 11.140.630.59 ευρώ.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ορκωτός λογιστής Δημήτρης Τόλιας, ο οποίος έκανε τον έλεγχο και διάβασε την έκθεση οικονομικών καταστάσεων που συνέταξε, ενώ επισήμανε στο Σώμα κάποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις.
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις από τα μέλη της μειοψηφίας, που εστιάστηκαν στην αύξηση των εξόδων, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να απαντά ότι το μεγάλο έξοδο αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2021 το έξοδο αυτό ανερχόταν σε 412.000 ευρώ, ενώ το 2022 ξεπέρασε τα 700.000 ευρώ.
Κλείνοντας δήλωσε ότι υπάρχει ένα ελλειμματικό αποτέλεσμα, αλλά ο Δήμος δεν είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση και παράγει κοινωφελές έργο.
Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στην Οικονομική Υπηρεσία, καθώς και τον αντιδήμαρχο και τον ορκωτό λογιστή για τη δουλειά που έκαναν έγκαιρα, ενώ, όπως είπε, όλο αυτό είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που καταγράφει όσα έγιναν το 2022.
Δήλωσε, δε, σίγουρος ότι έχει γίνει η καλύτερη δουλειά και ο Δήμος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο.
Να σημειωθεί πως ακολούθησε ψηφοφορία, όπου και το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
Στη συνέχεια σημειώθηκε διακοπή για να τηρηθεί τυπικά το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει στην ώρα της η επόμενη συνεδρίαση, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει 17 θέματα.
Οι εξελίξεις στο παλιό τελωνείο της Μπούκας
Στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον κ. Αθανασόπουλο, έκανε γνωστή στο Σώμα την εξέλιξη για το παλιό τελωνείο της Μπούκας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, εξέλιξη που χαρακτήρισε θετική. Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, επισήμανε, αλλάζει το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να ερευνήσει την υπόθεση και να δρομολογηθούν κάποιες δράσεις, με σκοπό να διατηρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο, που ήταν υπό κατάρρευση και αντικείμενο λεηλασίας για πολλά χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι έχει επί της ουσίας μείνει ενάμισης τοίχος.
Πλέον, σχολίασε ακόμη, πρέπει να αποφασιστεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο πρέπει να διασωθεί, να αναστηλωθεί, να συντηρηθεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου.
Επίσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης έκανε γνωστές τις κινήσεις που είχαν γίνει για να παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο, έναντι κάποιου αντιτίμου, αλλά αυτές δεν απέδωσαν.
Κλείνοντας το θέμα, έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα ενεργών πολιτών που έδωσαν μάχη προκειμένου το παλιό τελωνείο να χαρακτηριστεί ως μνημείο.
«Ιόλαος 2» και αποχώρηση
Μετά την ενημέρωση από τον κ. Αθανασόπουλο ακολούθησαν οι ερωτήσεις, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστα Γεωργακόπουλο, να θέτει ξανά το ζήτημα του χώρου για τη μειοψηφία, λέγοντας στο δήμαρχο ότι είχε δεσμευτεί ότι μετά το Πάσχα θα έκανε προσπάθεια να βρεθεί. Όπως επισήμανε, είναι υποχρέωση του δημάρχου να υπάρχει χώρος για την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως θα εφαρμοσθεί η απόφαση για αποχώρηση της μειοψηφίας αν δε βρισκόταν χώρος. Απόφαση που θα γινόταν πράξη μετά τη συζήτηση του πρώτου θέματος, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό, αναφέροντας πως έπρεπε να είναι παρών.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να βρει γραφείο για τη μειοψηφία, υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει λίγη υπομονή, ενώ πρόσθεσε ότι και στο άμεσο μέλλον να ρωτηθεί για το θέμα, την ίδια απάντηση θα δώσει. Σημείωσε δε, ότι προηγούνται οι υπηρεσίες και πως «ούτε η Δημοτική Αρχή έχει προνόμια». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν γραφεία στα οποία συστεγάζονται τρεις αντιδήμαρχοι, αφού δεν υφίστανται χώροι.
Κλείνοντας είπε ότι γίνεται κάποια αναπροσαρμογή στο Δημαρχείο με σκοπό να εξασφαλιστούν νέοι χώροι, ενώ θα προστεθούν τέσσερις μηχανικοί στο Δήμο και πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να διασφαλιστούν χώροι για τους υπαλλήλους.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος θύμισε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης να αποκτήσει δικό της χώρο απασχολούσε και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και επί 4 χρόνια γινόταν όχληση για να βρεθεί λύση, σχολιάζοντας πως πρέπει το ζήτημα να λήξει.
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Κώστας Μαλιώτης, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό και βασικό, ενώ έκανε γνωστό ότι έπειτα από τη συζήτηση του πρώτου θέματος θα αποχωρούσε.
Μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις ξεκίνησε η συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που ήταν η έγκριση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών Δήμου Μεσσήνης με την κωδική ονομασία «Ιόλαος 2». Εισηγητής ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Τράκας. Όπως είπε, το σχέδιο που έχει υποβάλει είναι εναρμονισμένο με το γενικό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων, έχουν επικαιροποιηθεί μηχανήματα, προσωπικό, τηλέφωνα συμβούλων και υπάρχει σχέδιο αναγκαστικής εκκένωσης με συναρμόδιους φορείς την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, το ΚΤΕΛ, το Στρατό, την Περιφέρεια κ.ά.
Μετά τον κ. Τράκα ακολούθησαν ερωτήσεις, με τον Κώστα Μαλιώτη να κάνει γνωστό ότι έχει σχετική εμπειρία, αφού υπήρξε στο παρελθόν αρμόδιος αντιδήμαρχος, και είναι διαθέσιμος, αν του ζητηθεί, να συμβάλει στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Με τη σειρά του, ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε να μάθει αν έχει καταγραφεί η ιστορικότητα των φωτιών στο Δήμο Μεσσήνης, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να καθαριστούν οι δημόσιοι και οι δημοτικοί χώροι.
Τελευταίος ρώτησε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος αν υπάρχουν σχέδια πυροπροστασίας για τον κάθε οικισμό, κάτι που, όπως είπε, έχει θεσπιστεί με ΦΕΚ.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από πλευράς Δήμου κι έτσι έχει κατατεθεί ο «Ιόλαος 2». Όσο για τα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα, είπε ότι ο Δήμος θα επέμβει όπου οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει τις απαιτούμενες εργασίες.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί επιχειρησιακό σχέδιο αν δεν έχουν καθαριστεί οι δημοτικοί χώροι, αφού είναι αδιανόητο ο Δήμος να ζητά από τον πολίτη να καθαρίσει το οικόπεδό του ενώ έχει το δικό του ακάθαρτο.
Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αντιληφθεί τι το περιμένει αν προκύψει μεγάλη φωτιά. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δίκη στο Μάτι, όπου το πολιτικό προσωπικό απαλλάχθηκε, αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες τιμωρήθηκαν.
Οι παράγοντες, δηλαδή, που φτιάχνουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Απευθυνόμενος, λοιπόν, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σχολίασε ότι αν συμβεί κάτι, ο πρώτος που θα είναι υπόλογος θα είναι αυτός που το υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Σώμα θα βρεθεί κατηγορούμενο.
Θύμισε, δε, και το Πολυλίμνιο, λέγοντας ότι είχε μιλήσει για την επικινδυνότητα του σημείου, ενώ ευχήθηκε να μη βρεθούν όλοι κατηγορούμενοι.
Κλείνοντας δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την αντιπυρική προστασία του Δήμου, καθώς δεν έχει δει να γίνεται κάτι, «κανένα μηχάνημα να εργάζεται για αυτήν», ενώ ζήτησε το όλο θέμα να συζητηθεί ως μοναδικό σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Ανδρέας Τράκας απάντησε ότι υπάρχει εργολαβία του Δασαρχείου που αφορά καθαρισμούς δασικών δρόμων, ενώ τους αγροτικούς δρόμους θα καθαρίσει ο Δήμος.
Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι ο Δήμος το χειμώνα πρέπει να έχει στο μυαλό του τις πλημμύρες και το καλοκαίρι τις φωτιές, με πάντα το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να είναι έτοιμος, «κι έτσι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία».
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, ο «Ιόλαος 2» δεν είναι κάτι που σχεδιάζει ο Δήμος Μεσσήνης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά είναι σχέδιο που αποστέλλεται από το υπουργείο και είναι γνωστό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ο Δήμος προσπαθεί να το προσαρμόσει και να φέρει τα δικά του σημεία» σχολίασε. Κατά τον ίδιο, «το συγκεκριμένο σχέδιο κάνει τις αναφορές ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα».
Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Γεωργακόπουλο να μιλήσει συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι θα είναι όλοι υπεύθυνοι, όπως και να μη δαιμονοποιεί και να τα ακυρώνει όλα.
Για δε το ιστορικό των πυρκαγιών, απάντησε ότι υπάρχει αρχείο από την Πυροσβεστική, το λαμβάνει υπόψη της και έτσι δίνεται βάρος σε κάποια συγκεκριμένα σημεία.
Επίσης, ανέφερε πως στο Δήμο Μεσσήνης το Δασαρχείο θα προβεί σε εργασίες διάνοιξης δρόμων ύψους 700.000 ευρώ, ενώ έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασική έκταση να υπάρξει εργολαβία και να μειωθεί η βλάστηση.
Ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχει επίγνωση της σημασίας της Πολιτικής Προστασίας και έτσι πετυχαίνει πράγματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ψηφοφορία, με το θέμα να εγκρίνεται ομόφωνα, ενώ στη συνέχεια η μειοψηφία, πλην των συμβούλων που βρίσκονταν στο προεδρείο, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη γραφείου όπως προβλέπεται.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα υπόλοιπα 16 θέματα συζητήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά και ψηφίστηκαν ομόφωνα, χωρίς την παρουσία μειοψηφίας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση