Τριφυλία: Χωρίς εργάτες γης τέλος η αγροτική παραγωγή

Τριφυλία: Χωρίς εργάτες γης τέλος η αγροτική παραγωγή

Έπειτα από λίγους μήνες δε θα υπάρχει αγροτική καλλιέργεια στην περιοχή των Φιλιατρών και της Τριφυλίας, με συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, τόνισαν αγρότες στη διάρκεια της ανοιχτής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών το βράδυ της Παρασκευής στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας και οι αγρότες που τοποθετήθηκαν, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από την έλλειψη εργατών γης, σημειώνοντας μάλιστα πως στα θερμοκήπια η συγκομιδή φτάνει μόνο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 65% έως 70%, ενώ το υπόλοιπο περίπου 30% δε συγκομίσθηκε γιατί δεν υπήρχαν χέρια, κι αυτό παρότι το καλλιεργητικό κόστος, αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, έχει καταβληθεί από τους παραγωγούς.

Με έκδηλη αγωνία και ανησυχία επισήμαναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα, που δεν είναι μόνο πρόβλημα οικονομικό δικό τους, για την επιβίωσή τους και τις οικογένειές τους, αλλά πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας, γιατί αν δε βρεθούν εργάτες γης και τελειώσει η αγροτική παραγωγή, θα τελειώσει και η τοπική και εθνική οικονομία, η κάθε τοπική αγορά, κι αυτό θα έχει συνέπειες σε ολόκληρη την κοινωνία.

«Θέλουν να μας εξαφανίσουν; Να εξαφανίσουν τα Φιλιατρά; Να σταματήσει η παραγωγή; Τι θέλουν να κάνουν; Ξέρουν το πρόβλημα, το έχουμε τονίσει, το έχουμε πει. Υπάρχουν λύσεις. Γιατί δε σκύβουν στο πρόβλημα;», τόνισε ο κ. Κοροβίλας, προσθέτοντας ότι με στοιχεία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται 4.800 εργάτες γης για την περιοχή και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου μόνο 1.200 έως 1.300.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργάτες που υπάρχουν έχουν κάνει «γκέτο» και «ζητούν ό,τι θέλουν και όσα θέλουν, πάνε ό,τι ώρα θέλουν για δουλειά και φεύγουν ό,τι ώρα θέλουν, γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν ανάγκες σε εργατικά χέρια για να βγουν πέρα οι καλλιέργειες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχει το φράγμα στο Φιλιατρινό ποταμό, αλλά και στα αρδευτικά δίκτυα, για τα οποία εδώ και χρόνια ακούν, αλλά δε βλέπουν να υλοποιούνται. Επίσης, μίλησε για προβλήματα στην αγροτική οδοποιία και τους αγροτικούς δρόμους που είναι απροσπέλαστοι, ενώ αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής και την τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι, την αισχροκέρδεια σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, τα διαχρονικά αιτήματα των παραγωγών κ.ά.

Στη συζήτηση που έγινε τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ο υπεύθυνος Αγροτικού της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Ασημάκης Ντεμερούκας, το μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, η δικηγόρος και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, Δήμητρα Κεραμυδά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας | ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Θανάσης Πετράκος, παρουσιάζοντας θέσεις και προτάσεις λύσεων.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, αναφέροντας πως έχουν ψηφιστεί νόμοι και έχουν γίνει πράγματα που ζητούσαν οι αγροτικοί σύλλογοι, τονίζοντας πως λύση για τους εργάτες γης αποτελούν οι διακρατικές συμφωνίες και συγκεκριμένα πράγματα και συνθήκες για την εργασία και τη διαβίωσή τους.

Στη μεγάλη ανάγκη της Τριφυλίας για εργάτες γης αναφέρθηκε και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις καλλιέργειες και τονίζοντας πως «αυτό το αγροτικό κέντρο της Τριφυλίας δεν πρέπει να σταματήσει να παράγει…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου