Ψαλιδίζει τα μέτρα πυροπροστασίας, περιορίζοντας δραστικά τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών μέσα ή κοντά σε δάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δε θα πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.
Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από ένα μήνα, δημοσιοποιήθηκε όμως προχθές από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση (ΦΕΚ 2194Β), οι προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, καθώς «είναι δυνατή η απόκλιση, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης».
Ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, «συστήνεται (σ.σ. αλλά δεν επιβάλλεται) η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτήρια χαμηλής επικινδυνότητας».
«Ζητάμε τα αυτονόητα: να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα). Γι’ αυτό αναθέσαμε την κατάρτιση της τεχνικής έκθεσης σε επαγγελματίες και όχι σε φορείς του Δημοσίου, γιατί είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν σε συνεργασία με τον πολίτη να προσαρμόσουν την ανάγκη για προστασία του ακινήτου στην πραγματικότητα που υπάρχει. Θέλουμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει τις πιθανότητες να καεί ένα σπίτι, χωρίς να συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος για ένα νοικοκυριό».
Σημείωσε, δε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός).
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που πρέπει να κλαδευτεί ή να κοπεί ένα πεύκο; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση αυτή πρέπει να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό. Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, στην περίπτωση απλού κλαδέματος του πεύκου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, παρά μόνον αν αυτό πρέπει να κοπεί.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον.
«Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δε ρωτήθηκαν καν για το περιεχόμενο του κανονισμού πυροπροστασίας, το οποίο δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
Στην υπόθεση παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, επικρίνοντας την «οριζόντια» εφαρμογή του κανονισμού, εκτιμώντας ότι έχει υπέρμετρο οικονομικό κόστος για τον πολίτη, σε σημείο που θίγει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
«Καθένας ασκεί την αρμοδιότητά του όπως νομίζει και κρίνεται επ’ αυτού. Πολιτικά θα μου ήταν λιγότερο δύσκολο να αναβάλω την υποχρέωση. Ναι, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί δυσκολίες και στα δημοσιονομικά και στα νοικοκυριά. Όμως, μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι», απάντησε προχθές ο υπουργός.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρει η «Καθημερινή”, ανακοίνωσε και την αναθεώρηση των προδιαγραφών με βάση τις οποίες εκπονούνται οι μελέτες διαχείρισης των δασών, προδιαγραφές που ανάγονται στο 1965.
Με τις νέες προδιαγραφές, οι διαχειριστικές μελέτες των δασών θα λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα διασυνδέονται με τα αντιπυρικά σχέδια και, ειδικά για τις περιοχές Natura, με τις ειδικές περιβαλλοντικές που εκπονούνται (και θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μία τριετία, αλλά παραμένουν «όμηροι» του ΥΠΕΝ με διάφορες δικαιολογίες, προφανώς για να μη σταθούν εμπόδιο σε άλλους –κυρίως ενεργειακούς ή τουριστικούς– «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς).