Θανάσης Χρήστου: «Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος»
Από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας παραμένει κλειστό. Ήταν ένα δικό του δημιούργημα, ένα στοίχημα που έβαλε και κέρδισε, κάνοντας την Καλαμάτα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επίκεντρο της Αρχαιομετρίας.
Όλο αυτό το διάστημα, όπως γράψαμε, το Εργαστήριο παραμένει κλειστό, με ερευνητές «να είναι στον αέρα», φοιτητές να μη διδάσκονται εργαστηριακά το μάθημα της Αρχαιομετρίας και γενικότερα να επικρατεί ανησυχία για το μέλλον του.
Σχετικά, το «Θάρρος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθηγητή Θανάση Χρήστου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι μέλημά του είναι το Εργαστήριο να λειτουργήσει, για να επισημάνει ωστόσο πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη θέση.
Ειδικότερα, ο κ. Χρήστου ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του τμήματος δρομολόγησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου το Εργαστήριο να συνεχίσει άμεσα τη λειτουργία του. Ειδικότερα, προκηρύχθηκε η θέση, όμως κανείς δεν εμφανίστηκε να την αναλάβει, καθώς δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα.
Αφού, λοιπόν, δεν υπήρξε υποψηφιότητα, ούτε από συναδέλφους του αλλά ούτε και από εξωτερικούς, απέστειλε επιστολή προς την Πρυτανεία, με την οποία την ενημέρωνε ότι η διαδικασία απέβη άγονη. Πλέον το ζήτημα, όπως μας είπε, βρίσκεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο και την κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου, εκτιμώντας ότι τις επόμενες μέρες θα οριστεί από αυτήν κάποιος για να αναλάβει το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας.
Ο κ. Χρήστου επανέλαβε ότι μέλημά του είναι το Εργαστήριο να λειτουργήσει, ενώ με το που έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Ζαχαριάς έφυγε από τη ζωή, πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις για να δρομολογηθεί το άνοιγμά του.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως υποκριτικό κάποιοι, «τόσο από μέσα όσο και απέξω, να λένε για άνοιγμα του Εργαστηρίου, αλλά όταν προκηρύσσεται η θέση να μην εμφανίζεται κανείς».
Αναφορικά με τους ερευνητές που βρίσκονταν στο Εργαστήριο, ο κ. Χρήστου σημείωσε ότι εξ αρχής ενημερώθηκαν ότι όποιος ήθελε μπορούσε να επιλέξει πού θα συνεχίσει, αφού ο Νίκος Ζαχαριάς δεν ήταν στη ζωή. Έτσι αρκετοί ερευνητές διάλεξαν άλλους καθηγητές, ενώ κάποιοι επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους.
Ανέφερε, δε, ότι μόλις οριστεί νέος διευθυντής και το Εργαστήριο λειτουργήσει ξανά, οι ερευνητές θα μπορούν να επιστρέψουν, αν και άφησε αιχμές ότι δεν έδειξαν και την καλύτερη συμπεριφορά άτομα που ήταν μέσα στο Εργαστήριο.
Το τι θα γίνει παραμένει άγνωστο, απλά εμείς να ευχηθούμε άμεσα το Εργαστήριο να λειτουργήσει ξανά, γιατί η επιστήμη της Αρχαιομετρίας το έχει ανάγκη.
Π.Μπ.