Απαγορεύσεις και περιορισμοί για τη συλλογή βοτάνων από τα δάση

Απαγορεύσεις και περιορισμοί  για τη συλλογή βοτάνων από τα δάση

Αποφάσεις του δασαρχείου Καλαμάτας για το 2024

Η απόφαση συλλογής αυτοφυών φυτών, όπως ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι και άλλα, από περιοχές της Μεσσηνίας, εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Σε αυτή ορίζονται οι επιτρεπόμενες ποσότητες συλλογής για ατομικούς ή εμπορικούς σκοπούς, ποια είδη απαγορεύεται να συλλεχθούν και σε ποιες περιοχές.

Ποσότητες

Σύμφωνα με την απόφαση του δασάρχη Καλαμάτας Σπύρου Κατσίποδα, για τη φετινή χρονιά επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών των αυτοφυών φυτών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, ατελώς και άνευ αδείας της υπηρεσίας, μέσα από τα δημόσια δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις όλης της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε, απαγορευομένης της χρήσης για εμπορικούς σκοπούς.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής ανέρχεται μέχρι του ποσού των δύο κιλών (2 Kgr) για τη ρίγανη και του ενός κιλού (1 Kgr) για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο συνολικά για την περίοδο συλλογής.

Εμπορική χρήση

Για εμπορική χρήση και μόνο έπειτα από έγγραφη άδεια του Δασαρχείου Καλαμάτας, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και οκτώ κιλά (8 Kgr) για τη ρίγανη και έως και πέντε κιλά (5 Kgr) για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη, η οποία θα εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου επαγγελματία, που θα υποβάλλεται στην υπηρεσία κατά την εποχή της ανθοφορίας των αντίστοιχων φυτικών ειδών και μέχρι 30/6/2024.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του Πράσινου Ταμείου, του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος για το τρέχον διαχειριστικό έτος Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων.

Στην αίτηση πρέπει να καθορίζονται ακριβώς τα είδη, η περιοχή, το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος, καθώς και η ποσότητα.

Προτεραιότητα θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο αυτής, απαγορευομένης της χρησιμοποίησης συνεργείου. Η διακίνηση θα γίνεται με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής.

Απαγορεύσεις

Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η συλλογή τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση:  

α) φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES ή περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α, άρθρου 1 του Π.Δ. 67/1981 και είναι απόλυτης προστασίας (έχουν κηρυχθεί προστατευτέα), όπως:

•Sideritis clandestina (Bory) Hayek (τσάι του Ταϋγέτου)

•Origanum dictamnus L. (δίκταμο)

•Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy (ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου με τοπική κοινή ονομασία «λαγορίγανη»)  

β) από περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας (περιοχές Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής, εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες και μέχρι της εκπλήρωσης του σκοπού αυτού κ.ά.).

Οι καλλιεργητές προστατευόμενων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις, με σκοπό την εμπορία, υποχρεούνται προ της περιόδου συγκομιδής στην πλήρη άνθιση, ανάλογα και με τα τοπικά δεδομένα, όπως καλλιεργούμενο είδος, υψόμετρο, εδαφοκλιματικές συνθήκες κ.λπ., να υποβάλουν στην υπηρεσία σχετική αίτηση προκειμένου να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα δασονομικά έγγραφα (Πιστοποιητικό Κατοχής και Δελτίο Μεταφοράς Δασικών Προϊόντων) για τη δικαιολόγηση της νόμιμης απόληψης και διακίνησής τους. 

Της Βίκυς Βετουλάκη