Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος παρουσίασε το Hilton που γίνεται «The Ilisian»

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος παρουσίασε το Hilton που γίνεται «The Ilisian»

«The Ilisian» είναι το νέο όνομα του προορισμού που δημιουργεί η Ionian Hotel Enterprises στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας. Η στρατηγική επένδυση των 340 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα έχει όφελος πάνω από 1,25 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία κατά την πρώτη 5ετία της λειτουργίας της.

Η παρουσίαση του νέου προορισμού έγινε σήμερα από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ και βασικό μέτοχο της Ionian Hotel Enterprises, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας.«Με μεγάλο σεβασμό στη μοναδική ιστορία αυτού του εμβληματικού κτιρίου,  αισθανόμαστε την ευθύνη της αναγέννησής του, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό, δημιουργώντας αναμνήσεις για μια ζωή. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και έμπνευσης όπου οι διεθνείς επιρροές δένουν αρμονικά με τον τοπικό του χαρακτήρα», είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε το «The Ilisian» να γίνει  μνημείο του 21ου αιώνα, όπως το Hilton υπήρξε μνημείο του 20ου αιώνα.  Μίλησε για μια επένδυση που ενισχύει την ανάπτυξη στη χώρα και έχει όφελος για την εθνική οικονομία, προσθέτοντας ότι «οι επενδύσεις που θέλουμε είναι πάντα ποιοτικές και σέβονται το περιβάλλον».

Το όνομα «The Ilisian» είναι εμπνευσμένο από τον ιστορικό ποταμό Ιλισό καθώς και από τη γειτονιά των Ιλισίων και εκφράζει την διαχρονικά άρρηκτη σχέση του νέου προορισμού με την Αθήνα, τα Ιλίσια, και τους κατοίκους της περιοχής. Στόχος του «The Ilisian» είναι να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτιρίου, προσφέροντας  ταυτόχρονα, εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας. 

Σημειώνεται ότι το ιστορικό κτίριο που στέγαζε το Hiton Athens για πάνω από μισό αιώνα, μετεξελίσσεται σε ένα οικοσύστημα  που περιλαμβάνει ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώρους γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών.

Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες, καθώς και μια mega suite 400τ.μ.. Αναπτύσσονται επίσης 18 κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες, έχουν συμφωνηθεί όλες προς πώληση.

Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος τουριστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η συνολική επίδραση της επένδυσης στον κλάδο της κατασκευής στην τοπική οικονομία θα είναι συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επίδραση της επένδυσης στον κλάδο «Διαμονή και Εστίαση», στην τοπική οικονομία θα είναι συνολικά 749 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επίδραση του νέου προορισμού στον κλάδο «Λιανικό Εμπόριο» θα είναι 75 εκατ. ευρώ.

Ο νέος προορισμός αναμένεται, επίσης, να γίνει πυρήνας απασχόλησης, καθώς προβλέπεται η δημιουργία έως και 800 άμεσων νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από τη λειτουργία που είχε μόνο ως ξενοδοχείο. Συνολικά, αναμένεται η δημιουργία 1.760 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton ξεκίνησαν το 2022, ενώ η έναρξη λειτουργίας του νέου προορισμού προγραμματίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025.

Ο σχεδιασμός του THE ILISIAN βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold.

Η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του THE ILISIAN διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.

Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον συνολικό μελετητικό συντονισμό του έργου ανέλαβε το γραφείο AETER Architects, στις στατικές μελέτες συνεργάστηκαν οι εταιρείες: ΣΤΑΤΙΚΗ – Σύμβουλοι Στατικών Μελετών, Φ. Τσούλος & Συνεργάτες, Ελληνική Μελετητική και Retech και στις Η/Μ μελέτες η Σκέμμα Μηχανική. Στον  εσωτερικό σχεδιασμό συνεργάστηκαν διεθνή και ελληνικά γραφεία: AvroKO, Tristan Auer, Yabu Pushelberg, First Within, SBR studio, Mare Studio, ID-Lab και Βάνα Κριμνιώτη. Τον σχεδιασμό φωτισμού έχουν αναλάβει η Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες και οι Delta-Theta, την αρχιτεκτονική τοπίου το γραφείο Simon Rackham Landscape Architects, τη μελέτη εστίασης η εταιρεία Xenex, την οπτικοακουστική μελέτη η εταιρεία T&A, την ακουστική ο G. Schubert και η DCarbon τη μελέτη για την πιστοποίηση LEED Gold.

Στην εκδήλωση, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις σημαντικές στιγμές μιας πορείας 60 χρόνων και να αναβιώσουν προσωπικές μνήμες. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του νέου προορισμού μέσα από μία σειρά animated έργων τέχνης που δημιούργησε ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου, «ζωντανεύοντας» τα εγχάρακτα σύμβολα του Μόραλη και αποτυπώνοντας το πνεύμα ενός προορισμού που με εφαλτήριο την κληρονομιά του, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο.

moneyreview.gr