Όλα έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα
Φιλοξενώντας συνολικά 19 παραγωγές, 10 ομάδες από την Ελλάδα και 9 από το εξωτερικό, το 30ό επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κάνει πρεμιέρα αύριο στο Μέγαρο Χορού. Είναι δε αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή ανοίγει αύριο με την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση, το “Midnight Raga” του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke και το “I’ m afraid to forget your smile” των Ολλανδών αδερφών Imre και Marne van Opstal με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett).
Ο πολυβραβευμένος χορογράφος Marco Goecke, ο οποίος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 60 έργα τα τελευταία χρόνια, φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά το φάσμα της ανθρώπινης κίνησης.
Το “Midnight Raga”, με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ravi Shankar και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, αποτελεί ένα έργο έντονων συναισθημάτων που ανιχνεύει τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής.
Μετά την πρεμιέρα της στο Nederlands Dans Theater (NDT 2) το 2017, αυτή η χορογραφία, ειδικά σχεδιασμένη για τους χορευτές που την ερμηνεύουν, παίρνει νέα μορφή στο Hessisches Staatsballett.
Στο δεύτερο μέρος, το “I’m afraid to forget your smile” των Imre και Marne van Opstal, αποτελεί ένα έργο κατάνυξης, μια ωδή στη θνητότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο.
Οι δύο χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική για να μιλήσουν για τη στιγμή της αναχώρησης από τη ζωή. Οι Imre και Marne van Opstal, ανερχόμενα αστέρια της ευρωπαϊκής χορευτικής σκηνής, ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία ως ερμηνευτές διάσημων ομάδων, όπως το Nederlands Dans Theater (NDT) 1 και 2 και η Batsheva Dance Company, για να μετεξελιχθούν σε πολλά υποσχόμενους χορογράφους για το NDT το 2016. Από τότε, δημιουργούν σταθερά έργα για το NDT και άλλους κορυφαίους φορείς παγκοσμίως.
Η παράσταση “I’m afraid to forget your smile” έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Staatstheater Darmstadt στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Τη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά η διεθνώς βραβευμένη χορωδία Melifono Extended της Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Στο BlackBox το πρόγραμμα ανοίγει, επίσης αύριο, η Αθανασία Κανελλοπούλου με το έργο “TWO — MATTERS OF EXISTENCE”. Το νέο χορογραφικό έργο της Κανελλοπούλου, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας “A few moments of gaze”, που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Μέσα από τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δύο δυνατές ερμηνεύτριες, η Μαρία Φουντούλη και η Λία Χαμηλοθώρη διαπλέκονται, ψιθυρίζοντας ακατάληπτα λόγια, σε μια βαθιά υπαρξιακή σχέση αρμονίας, συμπόρευσης, εξουσίας και επιβολής. Μια αντανάκλαση των επιθυμιών, ενορμήσεων και φόβων που βασίζονται στη μνήμη του σώματος, στα όνειρα και σε αυτό που συνιστά το γυναικείο, ανθρώπινο σώμα.
Στις 13 και 14/7 ακολουθεί το έργο “TERRANOVA | hidden link” του Ιταλού χορογράφου Diego Tortelli και της Γερμανίδας δραματουργού Miria Wurm, που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία.
Ο Tortelli, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις, δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας, με τη δύναμη να αλλάζουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.
Το πρόγραμμα στην κεντρική πλατεία ξεκινά πολύ εντυπωσιακά, κι αυτό αύριο, με το “Approach 17 Opening” του Yoann Bourgeois, εμπνευσμένο από τη σύνθεση “Opening” από το μουσικό έργο “Glassworks” του Philip Glass, ένα οπτικό ποίημα στο οποίο παρακολουθούμε τις εναλλαγές μεταξύ κορύφωσης και πτώσης ενός χορευτή πάνω σε μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, αναζητώντας το «φευγαλέο σημείο της αιώρησης».
Ακολουθούν στις 13/7 το ντουέτο των Edivaldo Ernesto και Εύας Γεωργιτσοπούλου, “PRESSURE WAVE” και στις 14/7 τα έργα «ΔΙΑΦΑΝΗ» της Μαρίας Φουντούλη και “RE B OU N D” της Μαρίας Μανουκιάν.
Στην Κεντρική Σκηνή ακολουθεί στις 17/7 το έργο “The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής” της Πατρίτσιας Απέργη, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια».
Κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο του φεστιβάλ ξεχωρίζουν στις 20 και 21 Ιουλίου η πιο πρόσφατη χορευτική παραγωγή “Hip Hop Until We Sleep” του πιο επιδραστικού καλλιτέχνη στο σύγχρονο χορό Βotis Seva, αλλά και στις 18 και 19 Ιουλίου η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του θρυλικού, πολύπλευρου καλλιτέχνη Josef Nadj με τίτλο “Full Moon”.