Ένα από τα ακίνητα – φιλέτα του Δήμου Καλαμάτας που περιήλθαν στην κυριότητά του έπειτα από επιθυμία θανόντων – ευεργετών είναι το Κληροδότημα «Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου» στη Μικρή Μαντίνεια.
Το συγκεκριμένο ακίνητο δωρίστηκε με επιθυμία του ζεύγους Παναγιώταρου, προκειμένου να μετατραπεί σε οίκο ευγηρίας, επιθυμία ωστόσο που φάνηκε μη ρεαλιστική. Έπειτα, λοιπόν, από χρόνια και πολλά γραφειοκρατικά «μποτιλιαρίσματα», ο Δήμος Καλαμάτας κατάφερε να αλλάξει χρήση, για να μπορεί να το μισθώσει για «τουριστική χρήση».
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ακίνητο στη Μικρή Μαντίνεια, όπου λειτουργούσαν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς αυτό είναι μόνο ένα μέρος.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο κληροδότημα περιλαμβάνει:
1.
Διώροφη οικοδομή συνολικής επιφάνειας 428,24 τ.μ. (ενοικιαζόμενα δωμάτια)
2. Διώροφη οικοδομή συνολικής επιφάνειας 192,58 τ.μ.
3. Διώροφο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 586,10 τ.μ. και υπόγεια αποθήκη
21,17 τ.μ.
4. Διώροφη οικοδομή συνολικής επιφάνειας 340,23 τ.μ. (ισόγειο κατάστημα 169,41
τ.μ. και όροφος 170,82 τ.μ.)
5. Υπόστεγο γκαράζ συνολικής επιφάνειας 61,48 τ.μ.
6. Ισόγεια αποθήκη επιφανείας 13,95 τ.μ.
7. Ισόγειο κατάστημα επιφανείας 68,68 τ.μ.
8. Ισόγεια αποθήκη επιφανείας 20,16 τ.μ.
9. Ισόγεια αποθήκη επιφανείας 76,03 τ.μ.
10. Γεωτεμάχιο εκτάσεως 202,38 τ.μ. εκτός οικισμού.
11. Γεωτεμάχιο εκτάσεως 891,62 τ.μ. εκτός οικισμού.
Τα δε ακίνητα από 1 έως 9 βρίσκονται εντός γεωτεμαχίου εκτάσεως 18.394,84 τ.μ.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια περίπλοκη περίπτωση. Κι αυτό, διότι για να βρεθεί κάποιος να αναλάβει την αξιοποίησή του, θα πρέπει να διαθέσει αρκετά εκατομμύρια. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Εντός του Κληροδοτήματος
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο είναι ανεμπόδιστη, αφού πολλές φορές έχουμε δει να καταστρέφεται η περίφραξη, κάτι που έχει συμβεί πάλι εδώ και μήνες.
Μπαίνοντας, λοιπόν, κάποιος και περνώντας μπροστά από τις προτομές των ευεργετών, φτάνει εύκολα στην πίσω πλευρά του κεντρικού ακινήτου, η οποία «έχει πνιγεί» στα βάτα. Περνώντας αυτά, που προφανώς είναι επικίνδυνα για ξέσπασμα φωτιάς, εύκολα μετά μπαίνει στο εσωτερικό του κτηρίου, όπου λειτουργούσαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Εκεί αντικρίζει μια κατάσταση τραγική, με κομμάτια από την οροφή να έχουν καταλήξει στο δάπεδο, κάποια έπιπλα και στρώματα να δείχνουν την προηγούμενη χρήση, ενώ το μόνο που δίνει ζωή στο χώρο είναι οι δεκάδες νυχτερίδες.
Συνεχίζοντας στην πίσω πλευρά υπάρχουν διαλυμένα ρολά. Έτσι είναι εύκολη ξανά η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτηρίου όπου λειτουργούσε το ελαιοτριβείο, καθώς και η νεροτριβή. Να σημειωθεί δε ότι ο αείμνηστος Παναγιώταρος είχε καταφέρει μέσω του νερού που περνά κάτω από το κτήριο να παράγει ενέργεια.
Βγαίνοντας στην πλευρά μπροστά υπάρχει ένα κατάστημα, το οποίο λειτουργούσε ως φούρνος. Επίσης κι εκεί η πρόσβαση είναι απρόσκοπτη, με το παλιό εργαστήριο να είναι σε κακή κατάσταση, ενώ εντός του συγκεκριμένου κτηρίου έχει παραμείνει ολόκληρος ο φούρνος, όπως και άλλος εξοπλισμός.
Ανεμπόδιστη ήταν η είσοδος και στο νεότερο τμήμα του κεντρικού κτηρίου, όπου αντικρίζεις διαλυμένα τα τελευταία έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό, που φανερώνουν ότι κάποτε λειτουργούσε για τουριστική εκμετάλλευση.
Το πότε και το αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κληροδοτήματος παραμένει άγνωστο, το ζήτημα είναι τι γίνεται μέχρι τότε.
Πραγματικά η εικόνα είναι ντροπιαστική για μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και θα πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις, έστω οι βασικές, προκειμένου να προστατευθεί το ακίνητο, πριν σωριαστεί, μιας και πολλά σημεία έχουν υποχωρήσει.
Επίσης, πρέπει ο χώρος να καθαριστεί εξωτερικά αλλά και εσωτερικά και, τέλος, να μην είναι προσβάσιμος, αφού εντός του υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση