Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας: Ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου με τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής

Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας: Ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου με τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου, θα συζητηθεί και η έγκριση της 2ης παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου «Αξιοποίηση διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με την εισήγηση, μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί: η φέρουσα λιθοδομή του κτηρίου και έχει ενισχυθεί με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και τσιμεντενέσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, όσο και στους ενδιάμεσους φέροντες τοίχους. Έχει γίνει η αντικατάσταση του ξύλινου δαπέδου του α’ ορόφου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και η αντικατάσταση της παλαιάς ξύλινης τετράριχτης στέγης με νέα. Έχουν αποξηλωθεί και ανακατασκευασθεί εξ αρχής τα εξωτερικά επιχρίσματα και τα μορφολογικά στοιχεία των τεσσάρων όψεων του κτηρίου. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί οι γυψοσανίδες στο ισόγειο, οι χρωματισμοί εξωτερικά του κτηρίου, έχουν τοποθετηθεί τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, έχει ανακατασκευαστεί εκ βάθρων στο ισόγειο η ηλεκτρολογική και η υδραυλική εγκατάσταση. Ήτοι το ποσοστό υλοποίησης του έργου φθάνει στο 78%.

Για την ολοκλήρωσή του υπολείπονται: Η επίστρωση του δαπέδου του ισογείου με ορθογωνικές πλάκες μαρμάρου και η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στον όροφο.  Η κατασκευή νέας ξύλινης σκάλας προς τον όροφο του κτηρίου. Η ολοκλήρωση της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης στον όροφο. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης γυψοσανίδας στον όροφο. Οι χρωματισμοί εσωτερικά του κτηρίου και η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας για ψύξη – θέρμανση.

Ο ανάδοχος με την με 17/06/2024 εμπρόθεσμη αίτησή του ζητά παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου (με αναθεώρηση) κατά 4 μήνες, ήτοι έως 28/10/2024, για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται σε αυτή.

Η Τεχνική Υπηρεσία  κατέθεσε την εισήγησή της στη Διαχειριστική Αρχή, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ΟΠΣ), για τη λήψη προέγκρισης. Εν συνεχεία με έγγραφό της η Διαχειριστική Αρχή διατύπωσε τη θετική γνώμη της (προέγκριση) σχετικά με την ανωτέρω εισήγηση της υπηρεσίας περί παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου μέχρι 28/10/2024.

Σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης παράτασης του αναδόχου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνει τα παρακάτω που λειτουργούν υπέρ της παράτασης ολοκλήρωσης:

α) Το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εκπόνηση της μελέτης, μέχρι την εγκατάσταση του εργολάβου στο έργο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κτήριο ήταν εντελώς εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (χωρίς στέγη), είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων και των βλαβών του κτηρίου έναντι των συμβατικά προβλεπομένων.

Λόγω των ανωτέρω προέκυψαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου εξαιτίας της μεγαλύτερης έκτασης των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Παράλληλα, κατά το χρονικό διάστημα της προηγηθείσας παράτασης, σύμφωνα και με τα συνημμένα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας, μεσολάβησαν κάποιες μέρες με βροχόπτωση (σύνολο 56 ημερών), που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του εργοταξίου, αφού ένα σύνολο εργασιών ήταν εξωτερικές και μέχρι να κατασκευαστεί η νέα ξύλινη τετράριχτη στέγη, το κτίσμα ήταν ανοικτό και εσωτερικά στις καιρικές κακουχίες.

β) Τη χρονοβόρα διοικητική διαδικασία που απαιτείται για την ολοκλήρωση και έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πινάκα Εργασιών και της 1ης επέκτασης σύμβασης ήσσονος αξίας <15%, η ανάγκη των οποίων προέκυψε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργου, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ποσότητες των εκτελεσμένων εργασιών και την προμέτρηση των προτεινομένων εργασιών που αφορούν στην έντεχνη κατασκευή του έργου.

Α.Π.