Για το μείζον θέμα της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, το αρμόδιο υπουργείο έχει θέσει ως νέο στόχο το 2025, ο οποίος, συμπεριλαμβάνει και τη Μεσσηνία. «Επιθυμία μας είναι το 2025 τα υποθηκοφυλακεία να έχουν κλείσει και το Ελληνικό Κτηματολόγιο να είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις πράξεις», λέει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρμόδιος για το Κτηματολόγιο), Κώστας Κυρανάκης.
«Αυτό θα συνδυαστεί με ένα μεγάλο ποσοστό του Κτηματολογίου να έχει πια περάσει στην οριστική δομή, περισσότερο από το 85%, από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι στο 85% της χώρας οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
Θα μένουν μόνον οι τρεις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Κρήτης (βόρειος νομός Ηρακλείου, Ρέθυμνο και Χανιά), και κάποια από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που θα ενταχθούν στο λειτουργούν Κτηματολόγιο τον Ιούνιο του 2025.
Η τελευταία υπό κτηματογράφηση περιοχή (Κέρκυρα – Θεσπρωτία) θα ενταχθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Και μετά θα απομένει η μετάπτωση (σ.σ. στο σύστημα του Κτηματολογίου) των περιοχών του παλαιού ιταλικού Κτηματολογίου (Ρόδος, Κως και μικρό τμήμα της Λέρου). Για το έργο της μετάπτωσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός το επόμενο διάστημα και πιστεύουμε ότι θα συμβασιοποιηθεί στο τέλος του έτους, ώστε το έργο να παραδοθεί στο τέλος του 2025. Και το Κτηματολόγιο κλείνει εκεί».
Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει δοθεί, με αφορμή τα 20.339 αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στις 36 περιοχές που έχει κλείσει η κτηματογράφηση (μεταξύ άλλων περιοχές στην Αττική, όπως τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Άρτα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κοζάνη, Καβάλα κ.ά.) παράταση μέχρι το Νοέμβριο του 2024, γεγονός που καθιστά, τουλάχιστον, για τη Μεσσηνία επισφαλές το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Ειδικότερα, σε ποσοστά η Μεσσηνία φτάνει στο 15,4% .
Τώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”, οι περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται και θα ενταχθούν στο μηχανισμό του Εθνικού Κτηματολογίου είναι με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα η Αμαλιάδα, η Ανατολική Αττική, οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Πιερίας (τέλη Ιουλίου 2024), το υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, το Αίγιο (Νοέμβριος 2024), τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ηλεία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής, η Βοιωτία και η Φωκίδα, οι Σέρρες, το Νότιο Πήλιο, η Δράμα και η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Φλώρινα και η Καστοριά, η Αρκαδία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Αργολίδα και η Κορινθία (Δεκέμβριος 2024), η Άρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Λαυρεωτική, το Λουτράκι, το Ανατολικό Πήλιο, η Μεσσηνία, το Λασίθι, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία, ο Έβρος, η Καρδίτσα (Ιανουάριος 2025), η Λακωνία και τα Μέγαρα (Φεβρουάριος 2025). Στα μέσα του έτους ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.
Μελετάται, δε, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία κάποιος θα μπορεί να υποβάλει μια μικρή χωρική μεταβολή του ακινήτου του, εφόσον υπάρχει συναίνεση του ή των όμορων ιδιοκτητών.
Με την ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στην οριστική δομή του Κτηματολογίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ένα «κύμα» αιτημάτων για διόρθωση στα χωρικά στοιχεία ακινήτων.
«Συμβατικά το όριο των λαθών είναι το 8%, ποσοστό που σε κάποιες περιοχές ήταν πολύ υψηλότερο με ευθύνη των μελετητών», αναφέρει ο κ. Κυρανάκης. Η σκέψη του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, πιθανότατα μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία κάποιος θα μπορεί αυτόματα να υποβάλει μια μικρή (μέχρι ένα ποσοστό, κάτω του 10%) χωρική μεταβολή του ακινήτου του, εφόσον υπάρχει συναίνεση του ή των όμορων ιδιοκτητών.
«Το Κτηματολόγιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η χωρική μεταβολή δε σημαίνει ρευστότητα των δεδομένων του Κτηματολογίου, εφόσον αναφέρεται σε συγκεκριμένο τίτλο. Σημαίνει τελειοποίηση των δεδομένων του», εκτιμά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Το μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσουμε στους πολίτες είναι το εξής», λέει ο κ. Κυρανάκης. «Από τις αρχές του 2025 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Κτηματολόγιο θα λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και με σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες. Τα όποια λάθη, θα γίνει εύκολο να διορθωθούν χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Και τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” θα αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου και του πολίτη, χωρίς να αδικηθούν οι πολίτες».