Το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας είναι μια περιοχή που για χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη της, παρότι είναι εγκατεστημένες εκεί σημαντικές δομές. Μεταξύ άλλων, λειτουργούν Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Φοιτητική Εστία, ο Σταθμός του ΕΚΑΒ, Νηπιαγωγείο, το ΚΕΦΙΑΠ και αρκετοί σύλλογοι. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει υποβαθμισμένη και δύσκολα κάποιος τη διασχίζει βραδινές ώρες.
Η δυναμική της περιοχής φάνηκε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού και του SMS 6, όταν εκατοντάδες περίοικοι βρήκαν διέξοδο στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε ο μαρασμός.
Διαλυμένος εξοπλισμός για το πράσινο, λαχανόκηποι ακόμα και στο κέντρο του πάρκου, με την εικόνα τους να είναι άσχημη, διαλυμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, δύσβατες διαδρομές, απουσία νερού, κομμένες κολώνες φωτισμού που δεν έχουν αντικατασταθεί… είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που θα αντικρίσει κάποιος αν βρεθεί σήμερα εκεί.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω υπόσχεται να αλλάξει η «ολιστική αναβάθμιση του αστικού τοπίου στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας», όπως την ονομάζουν στο Δήμο Καλαμάτας, η οποία παρουσιάστηκε στους πολίτες την Πέμπτη 18 Ιουλίου, παρουσία, πέραν του δημάρχου Καλαμάτας, του αρμόδιου αντιδημάρχου, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και των μελετητών.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν κατά την παρουσίαση ήταν πολλές, όπως και οι ενστάσεις μελών της μειοψηφίας, εκφράζοντας φόβους ότι η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη, με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ωστόσο να είναι καθησυχαστική.
Με αυτήν την αφορμή το «Θάρρος» συνάντησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου, με τον οποίο μιλήσαμε για τη συγκεκριμένη ανάπλαση, για την οποία και δηλώνει αισιόδοξος αλλά και ανοιχτός σε προτάσεις και παρατηρήσεις. Άλλωστε, όπως σχολίασε, αυτός είναι ο λόγος που γίνεται διαβούλευση. Έτσι, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 ο κάθε δημότης μπορεί να στείλει τις προτάσεις του στα εξής email: v.papaefstathiou@kalamata.gr, kalamata.mission@gmail.com.
-Αρχικά πείτε μας γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή…
Επιλέχθηκε γιατί είναι μια περιοχή που χρήζει ανάπλασης. Είναι κάτι που προβλεπόταν από το ΓΠΣ Καλαμάτας, να γινόταν δηλαδή ένας δεύτερος πόλος έλξης, όπως και το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο. Το 1986 υπήρχε από τους μελετητές του ΓΠΣ μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όμως, δυστυχώς, οι σεισμοί άλλαξαν τα δεδομένα. Έτσι εκεί χτίστηκαν και σπίτια, κάτι απαραίτητο, αφού άνθρωποι έμειναν στο δρόμο. Τελικά, κάπου εκεί όλη η περιοχή έχασε το στόχο της. Κατέληξε ένα πολύ αφιλόξενο κομμάτι, που μέχρι και οι κάτοικοι δύσκολα διασχίζουν. Όταν, λοιπόν, έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο για μια μεγάλη ανάπλαση, επιλέχθηκε αυτό το κομμάτι.
-Μιλήστε μας για τις βασικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο σημείο…
Πρόκειται για μία έκταση πάνω από 100 στρέμματα, ενώ προβλέπεται στην καρδιά του Ανατολικού Κέντρου δημιουργία χώρων αναψυχής, στάσης και κίνησης πεζών και ποδηλατών. Εκεί, λοιπόν, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ένα πάρκο αναψυχής, μια παιδική χαρά, ένα μικρό αναψυκτήριο και σιντριβάνια. Ο κόσμος θα μπορεί να μπαίνει από την οδό Μαυρομιχάλη και να βγαίνει στην οδό Σφακιανάκη, και από την οδό Πεζικού να φτάνει στις προβλεπόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Με λίγα λόγια, στόχος είναι κάτοικοι αλλά και περίοικοι να μπορούν να περιηγηθούν και να ψυχαγωγηθούν.
Ξέχασα να σας πω ότι θα υπάρχει και ένα μικρό αμφιθέατρο, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις και γενικότερα μια κοινωνικοποίηση.
-Στη διαβούλευση ακούσαμε από τους μελετητές μέχρι και για πάρκο σκύλων. Μήπως είναι πάρα πολλά για το συγκεκριμένο σημείο;
Στην πρόταση υπάρχει το πάρκο για δεσποζόμενους σκύλους. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η χρήση θα έπρεπε να είναι κάπου αλλού, όμως καταλαβαίνω και την ανάγκη όσων έχουν ένα σκυλάκι και θέλουν να το βγάλουν σε έναν οργανωμένο χώρο.
Σίγουρα καλό θα είναι να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος. Απλά έχω κάποιες επιφυλάξεις αν θα έπρεπε να είναι τόσο κοντά στην παιδική χαρά.
-Μιας και βρισκόμαστε στη φάση της διαβούλευσης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου έχει κι άλλες ενστάσεις;
Ναι, υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Ας πούμε το Πάρκο Αναρρίχησης (για το οποίο, όπως ειπώθηκε στη διαβούλευση, ίσως να μην είναι ο κατάλληλος χώρος εκεί), θα μπορούσε να γίνει πάνω από το Νέδοντα, όπου υπάρχουν και φυσικές εγκαταστάσεις.
Για το πάρκο σκύλων επίσης θα μπορούσαμε να συζητήσουμε άλλη χωροθέτηση.
-Δυστυχώς, ενώ μιλάμε για πράσινο και κλιματικά ουδέτερη πόλη, έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε αναπλάσεις με τσιμέντο και πλάκες… Η γνώμη σας;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύουμε σε βιοκλιματικά υλικά, στην εκμετάλλευση του νερού, σε οργανωμένο πράσινο, σε χώρους στάσεις, όχι όμως σαν αυτούς που έχουμε σήμερα με τα παγκάκια, όπου ουσιαστικά βάζεις τους ανθρώπους να στέκονται σε μια ακίνητη θέση και να μην υπάρχει κοινωνικοποίηση.
Θέλουμε να υπάρχει ένα σύμπλεγμα, όπως κύκλοι, αλλά και στέγαστρα όπου δεν υπάρχει φυσική σκίαση.
-Μιλήσατε για βιωματικούς χώρους…
Ναι, θέλουμε να υπάρχει κοινωνικοποίηση. Οι παιδικές χαρές θέλουμε να μην αποτελούνται από τα τυποποιημένα υλικά, αλλά να υπάρχει και σε αυτές μια πιο βιωματική προσέγγιση.
-Επίσης έγινε αναφορά σε παιδιά με αυτισμό…
Στόχος μας, όπως σας είπα, είναι οι παιδικές χαρές να είναι συμπεριληπτικές. Υπάρχουν, όμως, και κατηγορίες παιδιών, όπως αυτά στο φάσμα του αυτισμού, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής με συνοδούς. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούμε την εν λόγω παιδική χαρά.
-Ακούσαμε και για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις…
Το κλειστό κολυμβητήριο είναι κάτι που χρειάζεται η πόλη. Επίσης, προβλέπονται γήπεδα μπάσκετ και τένις, το πάρκο αναρρίχησης, όλα αυτά στην οδό Στρατοπέδου.
Να σημειώσω εδώ ότι η μελέτη εξασφαλίζει 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα επιλέξουμε ποιο κομμάτι θα κάνουμε, με επικρατέστερο να είναι το κεντρικό. Για όλα τα υπόλοιπα θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως και για τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα συνδέονται με την υπόλοιπη ανάπλαση με τη μετατροπή της οδού Στρατοπέδου σε ήπιας κυκλοφορίας.
-Στη διαβούλευση ειπώθηκε ότι στόχος είναι το Ιστορικό Κέντρο να ενωθεί με το Ανατολικό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, αφού έχουμε δύο οδούς (Μαυρομιχάλη και Καλλιπατείρας) στενές σε πλάτος και σε όχι καλή κατάσταση. Θα υπάρξουν κι εκεί αλλαγές;
Η σκέψη είναι μέσω της Μαυρομιχάλη να υπάρχει πεζοδιάβαση – ποδηλατοδιάβαση, προκειμένου πεζοί και ποδηλάτες να εισέρχονται με ασφάλεια στο σημείο νότια του σταθμού του ΕΚΑΒ. Έτσι θα δημιουργείται μια ροή στο χώρο, και είτε να επιλέγουν να προχωρούν νότια και να βρίσκουν την οδό Ηρώων, οπότε να υπάρχει και διασύνδεση με την παραλία, είτε να κινούνται στον άξονα προς τη Σφακιανάκη, όπου επίσης θα υπάρχουν πεζοδιάβαση και ποδηλατοδιάβαση.
Να πω εδώ ότι και στην οδό Σφακιανάκη κάποια σημεία θα διαστρωθούν με κυβόλιθους, για να είναι σαφές ότι υπάρχει κίνηση πεζών. Έτσι θα καταλήγει ο πεζός ή ο ποδηλάτης στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.
-Δηλαδή, προβλέπεται και ανάπλαση της Μαυρομιχάλη;
Ναι, στο ίδιο έργο, σε πολύ μικρό κομμάτι, θα υπάρχει διαπλάτυνση του ενός πεζοδρομίου, για να δημιουργηθεί και ποδηλατόδρομος, κάτι που προβλέπεται και για την οδό Ηρώων.
-Σε τι φάση βρισκόμαστε τώρα;
Μέχρι τις 31 Ιουλίου είμαστε στη φάση διαβούλευσης. Περιμένουμε τις προτάσεις, με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει να είναι τον Οκτώβριο να οριστικοποιηθεί η μελέτη, να παραδοθούν τα έργα και μετά να διεκδικήσουμε τα επόμενα χρήματα του «Τρίτσης», που είναι η υλοποίηση του έργου.
-Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο; Έρχονται email;
Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον, έρχονται προτάσεις και θέλω να πω ότι κάποιες από αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Προσωπικά θα ήθελα ο χρόνος της διαβούλευσης να είναι μεγαλύτερος, αλλά το έργο έχει καθυστερήσει ήδη δύο χρόνια, ενώ μας πιέζουν και οι ημερομηνίες για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
-Όλα όσα διαβάσαμε και μας είπατε φαίνονται ωραία, είναι όμως εφικτά;
Αυτό που μας λείπει γενικά είναι ένα ολιστικό πλάνο. Δηλαδή, να λέμε ότι έχουμε αυτό το μεγάλο κομμάτι και θέλουμε να το φτιάξουμε. Συνήθως τα έργα στην Ελλάδα είναι αποσπασματικά. Δηλαδή, παίρνουμε ένα έργο, φτιάχνουμε ένα δρόμο, μια πλατεία κ.λπ.
Το γεγονός τώρα ότι έχουμε το γενικότερο πλάνο και σιγά σιγά, όσον αφορά στα κομμάτια που θα πάνε σε δεύτερες χρηματοδοτικές ροές, θα ξεκινήσουμε να τα ζητάμε, είναι το καλύτερο ως σενάριο. Επομένως ναι, το θεωρώ εφικτό.
Ιδίως από το γεγονός ότι η Καλαμάτα πρέπει να πετύχει διάφορους στόχους το 2030, κι αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θα ανοίξουμε από το Σεπτέμβριο.
-Κλείνοντας… Επειδή υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τι θα τους λέγατε;
Οι αντιδράσεις αφορούν στο κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Εγώ αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες και υπάρχουν κριτικές, και πάντα η κριτική είναι δημιουργική. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση η πράξη αναφέρει ότι χρηματοδοτεί μελέτες ωρίμανσης και κατασκευή. Οι μελέτες ωρίμανσης τότε ήταν προϋπόθεση, κι όταν έκλεινε το έργο, να υποβληθεί η υλοποίηση. Εμείς σε πολύ σύντομο διάστημα θα υλοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα και θα φάνει αν αυτές οι ανησυχίες είναι εύλογες ή όχι.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση