Ξεκινά η… «Οδύσσεια» των νεοεισαχθέντων φοιτητών
Κάνοντας κανείς μια περιήγηση στα διάφορα site όπου είναι αναρτημένες οι αγγελίες κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης στην Καλαμάτα, το πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει στα μάτια του με όσα θα αντικρίσει.
Κι αυτό, γιατί μπορεί πριν από μια δεκαετία μια τυπική φοιτητική στέγη να μην ξεπερνούσε τα 300 ευρώ μηνιαίως, εντούτοις σήμερα αυτός ο αριθμός είναι ακόμα και… διπλάσιος! Σπίτια 10 τετραγωνικών μέτρων τα οποία εμφανίζονται προς ενοικίαση έναντι 220 ευρώ/μήνα, 25 τετραγωνικών έναντι 630 ευρώ (!), 32 τετραγωνικών έναντι 500 ευρώ, είναι μερικά μόνο παραδείγματα από όσα ζητούν σήμερα ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.
Στη «μάχη» ρίχνονται, άλλωστε, και τα αirbnb που έχουν γίνει η νέα… τάση, καθιστώντας το πρόβλημα της στέγης μια σύγχρονη «οδύσσεια», την οποία μόνο όσοι έχουν ζήσει μπορούν να διανοηθούν το μέγεθός της.
Σε αυτό το πλαίσιο, το «Θάρρος» ήρθε σε επικοινωνία με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καλαμάτας, για να μας μιλήσουν σχετικά.
«Το κόστος μιας γκαρσονιέρας μπορεί να ανέλθει στα 500 ευρώ το μήνα»
Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Μπιρμπίλη, το κόστος ενοικίασης γκαρσονιέρας γύρω στα 30 τετραγωνικά στην Καλαμάτα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 350 ευρώ. Όπως εξηγεί, όμως, υπάρχουν και καινούργιες γκαρσονιέρες σε πολύ καλή κατάσταση, όπου δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές τους να φτάνουν ακόμα και τα 500 ευρώ το μήνα. «Αυτές τις μέρες υπάρχει αύξηση στη ζήτηση των ακινήτων, και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το Σεπτέμβριο, οπότε αδειάζουν πολλά ακόμα από τα φοιτητικά σπίτια», αναφέρει ακόμη.
Όσον αφορά στη σύγκριση της φετινής με την περσινή χρονιά στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Μπιρμπίλης σημειώνει: «Οι τιμές ενοικίασης για μακροχρόνια μίσθωση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Υπάρχουν κάποια διαθέσιμα διαμερίσματα, αλλά υπάρχει και μεγάλη ζήτηση ταυτόχρονα».
Μιλώντας για το ραγδαίο πολλαπλασιασμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη, αναφέρει: «Τα φοιτητικά σπίτια δεν επηρεάζονται από τα airbnb, αφού στην Καλαμάτα υπάρχουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα ενοικιάζουν διαχρονικά μόνο σε φοιτητές».
Σχολιάζοντας αυτή τη νέα τάση μετατροπής πολλών διαμερισμάτων σε airbnb, προσθέτει: «Τελευταία υπάρχει η πρακτική ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν με την ημέρα τα διαμερίσματά τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να μετατρέπουν τα ενοικιαζόμενα μακροχρόνια διαμερίσματά τους σε airbnb, αφήνοντας στο “κενό” τους μέχρι τότε ενοικιαστές. Αν αυτή η τάση συνεχίσει, το μέλλον θα είναι δύσκολο. Εάν όλοι μετατρέψουν τα ενοικιαζόμενά τους σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο θα μπορεί η αγορά να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της. Θεωρώ ότι κι εκεί θα υπάρξει κορεσμός κάποια στιγμή. Απλά τώρα είναι η αρχή αυτού του φαινομένου, ενώ μετά θα αρχίσει πάλι η επιστροφή στην παραδοσιακή έννοια της ενοικίασης σπιτιού».
Η εύρεση φοιτητικής κατοικίας θα είναι και φέτος δύσκολη
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις από πλευράς του κ. Σπύρου Βλαχογεωργακόπουλου αναφορικά με την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην Καλαμάτα: «Υπάρχουν περιπτώσεις σε γκαρσονιέρες που εντοπίζονται στα 280 ευρώ, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες που κυμαίνονται γύρω στα 400-450 ευρώ» εξηγεί. Όσον για το πού… οφείλονται οι τόσο υψηλές τιμές, ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος παρατηρεί ότι αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνει ο καθένας, αλλά και την παλαιότητα του σπιτιού.
Σε σχέση με την περσινή χρονιά, εκτιμά ότι τα ενοίκια δεν έχουν ανέβει. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι μπαίνουν τώρα στη διαδικασία ενοικίασης, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις οι τιμές είναι παραπάνω από ό,τι συνηθίζεται».
Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα σπιτιών για μηνιαία μίσθωση, σημειώνει: «Η διαθεσιμότητα σε ενοικιαζόμενα σπίτια αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή στην Καλαμάτα, ενώ σχετικά με προηγούμενες χρονιές, η φετινή μπορεί να θεωρηθεί και λίγο μικρότερη».
Σε ό,τι αφορά τa airbnb στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο κ. Βλαχογεωγακόπουλος εξηγεί: «Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την περσινή χρονιά, τουλάχιστον, που δεν υπήρχε κίνηση, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και να επιστρέψουν στη μηνιαία. Κάποιοι οι οποίοι είναι σε πιο καλά σημεία της πόλης και “το κινούν” παραπάνω, σίγουρα δε σταματούν, οπότε παραμένει ψηλά η τάση των airbnb στην Καλαμάτα, ενώ μπαίνουν και νέοι ιδιοκτήτες σε αυτή τη λογική».
Συνοπτικά, αυτό μεταφράζεται ως εξής: «η διαθεσιμότητα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη για τους φοιτητές στην πόλη της Καλαμάτας και φέτος».
Της Χριστίνας Μανδρώνη