Με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Στην πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ», καλούνται οι παραπάνω αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».
Στόχος της πρόσκλησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού.
Ειδικότερα, με την παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις: Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων. Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού, μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο πρότασης, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι οι δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, που εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο της λειψυδρίας και ερωτήματα όπως εάν θα μπει δελτίο στο νερό, τι θα γίνει με τις καλλιέργειες και τις παραγωγές των αγροτών, αλλά και το πόσο καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, κλήθηκε να απαντήσει, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, «δεν θα διψάσουμε, διότι νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, είτε είναι οι πάροχοι είτε είναι η κεντρική κυβέρνηση, καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να μη συμβεί αυτό.
Απλά τώρα το μέλημά μας είναι ότι πέρα από τις πυροσβεστικές λύσεις, που είναι να νοικιάσουμε μία μονάδα αφαλάτωσης και να την πάμε στο χ ή ψ νησί για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα, θα πρέπει να δούμε και μεσοπρόθεσμα σε τι λύσεις προχωράμε, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε στις πιο ακριβές λύσεις της προσωρινής άμβλυνσης του προβλήματος μέσω της ενοικίασης μονάδων αφαλάτωσης».