Υπεγράφη χθες στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Καλαμάτα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεσσήνης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ΑΕ ΑΟΤΑ για την υλοποίηση της πράξης «Μελέτη τροφοδοσίας του αρδευτικού δικτύου του Τρικόρφου από τη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου και ενοποίηση των υφιστάμενων μελετών τους». Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο, καθώς χωρίς αυτό η λιμνοδεξαμενή είναι άχρηστη στο κομμάτι της άρδευσης.
Η υπογραφή της σύμβασης γέμισε χαρά τόσο τον περιφερειάρχη κ. Πτωχό όσο και το δήμαρχο Μεσσήνης κ. Αθανασόπουλο, αν και είναι άγνωστο πότε θα βρεθεί χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί το έργο, με τον πρώτο να δηλώνει όμως αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
Δηλώσεις
Αναλυτικότερα, ο κ. Πτωχός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορέσει να αρδεύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών, όπως επίσης να βοηθήσει τους παραγωγούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και “είναι ένα ακόμα έργο που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να ενεργοποιήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας”.
Ο κ. Πτωχός ανέφερε ακόμα ότι η λειψυδρία δεν είναι πρόβλημα μόνο του Δήμου Μεσσήνης ή της Μεσσηνίας, αλλά είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα, για όλη την Ελλάδα, όπως και για συγκεκριμένες περιοχές της Πελοποννήσου.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις, με την πρώτη να αφορά στην ενεργοποίηση μιας σειράς μεγάλων έργων, τα οποία χρονίζουν παρότι είναι πολύ σημαντικά και για τους παραγωγούς και για τους πολίτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε για τη Μεσσηνία την ενεργοποίηση του Μηναγιώτικου φράγματος.
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην ενεργοποίηση νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έργα αφαλάτωσης και έργα που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή δευτεροβάθμιων σε τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς, προκειμένου κι έτσι να ενισχυθούν τα αρδευτικά συστήματα.
Η τρίτη κατεύθυνση αφορά κυρίως στην εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που έχουν οι παραγωγοί, ώστε η χρήση του νερού να γίνεται με πιο ορθολογικό και πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Κλείνοντας ο κ. Πτωχός και επανερχόμενος στο έργο του Τρικόρφου, είπε ότι το περιμένουν πάρα πολύ καιρό οι πολίτες της περιοχής και η Περιφερειακή Αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να υπογράφει τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Πλέον ακολουθεί η αναζήτηση πόρων και ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ωστόσο, δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η χρηματοδοτική πηγή ώστε να κατασκευαστεί το έργο το συντομότερο δυνατόν.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι το τελευταίο στάδιο για την ωρίμανση των μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου έργου, που θα δώσει λύσεις σε επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι η λειψυδρία και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών.
Ο κ. Αθανασόπουλος συμπλήρωσε ότι είναι ένα θέμα που χρόνια κουβεντιάζεται, αλλά τώρα με απόλυτη συνείδηση βλέπει ότι το έργο θα υλοποιηθεί. Ένα έργο αρδευτικό, που θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1.000 στρέμματα, 15.000 δέντρα και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες καλλιέργειας της ελιάς Καλαμών και της συκοκαλλιέργειας, αλλά και με δυνατότητα επέκτασης.
Δήλωσε, δε, απόλυτα σίγουρος για την ικανότητα του περιφερειάρχη να βρει χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί το έργο.
Έκλεισε, μάλιστα, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα ικανοποιεί και ανάγκες πυροπροστασίας, αν χρειαστεί, ενώ επανέλαβε ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι οι δύο πυλώνες που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη στην περιοχή, με τον κ. Πτωχό να παρεμβαίνει και να συμπληρώνει τον πολιτισμό.
Π.Μπ.