«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Απριλίου 1933: Βιβλιοθήκη στην Καλαμάτα

«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Απριλίου 1933: Βιβλιοθήκη στην Καλαμάτα

Πόση είναι η Καλαμάτα μας; Μια πόλη 50 χιλιάδων πληθυσμού. Κι όμως δεν είχε μια βιβλιοθήκη μέχρι τα σήμερα. (Πόσα πράμματα, Θεέ μου, της χρειάζονται και πού οι άνθρωποι οι άξιοι για όλα αυτά;). Τώρα έχει βιβλιοθήκη; Όχι, μα θα κάμη. Βάλθηκαν οι στέρεες βάσεις ενός έργου που θα μείνη όρθιο σε καιρό, που θα δώση τους καρπούς του. Χρόνια και καιρό όλοι έμεναν βουβοί. Μερικά βιβλία βρίσκονταν σε κάποια ράφια κι΄ όλα αυτά κλεισμένα πίσω από τη Λαϊκή Σχολή. Αυτό ελέγετο Καλαματιανή Βιβλιοθήκη. Και στα χέρια τίνος ήταν όλα αυτά παρακαλώ; Ας μη μιλάμε.

Σήμερα μπορούμε να πανηγυρίσουμε για την νίκη. Ναι κύριοι, μη γελάτε. Έπειτα από ωρισμένες προσπάθειες κατορθώθη να υιοθετηθή από μερικούς συμπολίτες μια λύση αξιοπρόσεχτη. Έτσι αυτή τη στιγμή έχει συσταθή ο Σύλλογος «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμών», με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και διατήρηση της βιβλιοθήκης. Της σωστής, εκείνης για την οποίαν θα εγγυάται το συμβούλιο και κάθε χρόνο θα λογοδοτεί σε μια συνέλευση και σε μια κοινωνία, αυτήν που θα καμαρώσουμε. Τέτοιοι Σύλλογοι φρόντισαν για τις βιβλιοθήκες στην Καρδίτσα, στην Έδεσα, την Τρίπολη, την Σπάρτην, τα Τρίκαλα, τη Χίο και σε αμέτρητα άλλα μέρη.

Για την δική μας έγιναν του εκλεγέντος προσωρινού συμβουλίου δύο συσκέψεις.  Το συμβούλιο αποτελέστηκε από 9 εκλεχτά πρόσωπα που παρέχουν με την αισιοδοξία τους, την πίστη τους στην επιτυχία, την κοινωνική τους θέση, την ικανότητά τους, ότι κάτι θα γίνη. Η αισιοδοξία τους δικαιολογείται. Το καταστατικό που φτιάχτηκε υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο για να εγκριθή, και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές αρχαιρεσίες. Εξαιρετικά το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο θα παραιτηθεί τον Γενάρη του 1935. Πρέπει να το αφήσουμε να εργασθή τώρα στην αρχή πιο πολύ. Μα όλα αυτά έχουν διατυπωθή από άλλες    στήλες λεπτομερέστερα.

Σήμερα ο Σύλλογος θα φροντίσει για το άμεσο άνοιγμα της βιβλιοθήκης – θα πάρη από τον Δεσπότη τα βιβλία και τον χώρο να στεγάση τη βιβλιοθήκη του – και θα αρχίση την εργασία του, φροντίζοντας για την εξεύρεση καινούργιων πόρων και αγοράζοντας κατ’ εκλογήν τα παντός είδους βιβλία με απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας της σκέψη. Πρέπει να ομολογήσουμε στο σημείο αυτό την επιτυχία που έγινε στο Συμβούλιο και να εξάρουμε την ανωτερότητά του. Η βιβλιοθήκη θα κάμει πολλές άλλες επιδιώξεις. Προσωρινά θα την διευθύνη αμισθεί ένα εκ των μελών του Συλλόγου. Ο έφορος θα είναι από το Συμβούλιο.

Όλα αυτά κύριοι αποτελούν ένα γεγονός που πρέπει να συγκινήση όλους εκείνους που καταλαβαίνουν την αξία μιας βιβλιοθήκης, που ένοιωσαν την ανάγκη του βιβλίου. Κι όμως δεν μίλησαν απάνω στο ζήτημα αυτό οι εφημερίδες. Η βιβλιοθήκη δεν είναι ούτε δική μου, ούτε μιας εφημερίδος ούτε κανενός. Είναι όλων μας, όλων μας που θα φροντίζουμε να την υπηρετούμε.

Για σήμερα είναι αναγκαίο να εγγραφούμε μέλη του Συλλόγου και προσφέροντας το δεκάδραχμό μας μηνιαίως, να ψηφίζωμε και να εκλεγόμαστε. Όμως δεν υπολογίζει σ’ αυτό, η βιβλιοθήκη θα βρη πόρους μελλοντικά πολλούς. Έχω μπροστά μου τα «γράμματα» μιας σπαρτιατικής εφημερίδας. Έτριβα τα μάτια μου σαν την άνοιξα. Παντού μιλάει για τη βιβλιοθήκη που κι εκεί φτιάνουν όμοια. Μόλις συνεστήθη ο Σύλλογος δωρήθηκαν κατά εκατοντάδες τα βιβλία. Εκδοκτικοί οίκοι, σοβαροί συγγραφείς, κάτοχοι προθυμοποιήθηκαν να στείλουν βιβλία σοβαρά, αρκετά. Μια ομάδα  Λακεδαιμονίων στην Αθήνα κάνει προπαγάνδα, σταυροφορία, γι’ αυτό σωστή. Γιατί δε θα γίνει και για μας;

Αγαπητοί μου αντί να γκρινιάζουμε στο παραμικρό θα ’ταν καλύτερο να πέσουμε στο διάβασμα να μορφωθούμε. Ας το ομολογήσουμε. Είμαστε αγράμματοι και το διάβασμα είναι μια ουράνια ενασχόληση. Γιατί και μεις να μη δημιουργήσουμε δω κάτω μια δική μας πνευματική ζωή; Γιατί να μην ξεσηκώσουμε τον κόσμο από τα καφενεία και τη νάρκη του, να του στρίγωμε την προσοχή εκεί; Γιατί να μην τραβήξωμε κατά κει την προσοχή των κοριτσιών μας που αλλού τρυβάζουν και μεριμνούν; Γιατί;

Η βιβλιοθήκη μπορεί να γίνη η ψυχή μιας κίνησης. Αργότερα μπορεί να οργανώνη διαγωνισμούς, να εκδίδη και ένα περιοδικό ακόμη, να δίνη γιορτές, παραστάσεις κ.λπ.

Είπα πολλά και είναι περιττά. Εξ άλλου πολύτιμος ο χώρος. Το ζήτημα βρήκε τον σωστό του δρόμο. Ας το αναγνωρίσουν όλοι. Ας ενισχύσουμε την βιβλιοθήκη μας όλοι οι Καλαματιανοί, ας εργαστούμε για το καλό της. Θα μας το αποδώση χιλιαπλάσια.

Ο ΑΝΟΙΚΟΝΟΜΗΤΟΣ


ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΩΝ

Αι ενέργειαι του Διοικητικού Συμβουλίου του συσταθέντος Συλλόγου

«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Ιουλίου 1933
Πληροφορούμεθα ότι το Διοικητικόν Συμβούλιον του συσταθέντος Συλλόγου «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμών» εργάζεται πυρετωδώς δια το άνοιγμα της υπαρχούσης εν τη πόλει μας βιβλιοθήκης, τον πλουτισμόν της με διάφορα βιβλία κ.λπ. και την δημιουργίαν τοιουτοτρόπως μιας αξιοπροσέκτου βιβλιοθήκης.

Μέλη του Συμβουλίου τούτου μετά του προέδρου του κ. Πράττη επεσκέφθησαν προ ημερών τον τοποτηρητήν της Αρχιεπισκοπής Μεσσηνίας κ. Ανδρώνην και του εξήγησαν τον σκοπόν της συστάσεως του Συλλόγου, του ανέφερον τας ενεργείας των δια την ίδρυσιν μιας βιβλιοθήκης και τον παρεκάλεσαν, ως πρόεδρον του Αδελφάτου της Λαϊκής Σχολής, κατόπιν του θανάτου του Μητροπολίτου Μελετίου, να δεχθή και παραχωρηθούν εις τον Σύλλογον η χρήσις των βιβλίων των ευρισκομένων εν τη Λαϊκή Σχολή, καθώς και ο εκεί χώρος ίνα στεγασθή η βιβλιοθήκη. 

Ο κ. Ανδρώνης αναγνωρίσας το δίκαιον του αιτήματος και το ότι ούτω θα κατωρθούτο να ανοίξη συντομώτερον η βιβλιοθήκη τας πύλας της εις το κοινόν, απήντησεν ότι θα μελετήση μετά των λοιπών μελών του Αδελφάτου της Λαϊκής Σχολής το ζήτημα μετ’ ευμενείας, πάντως όμως είπεν, θα έπρεπε να αναμένεται η εγκατάστασις του νέου Επισκόπου, η οποία ηλπίζετο να γείνη συντόμως. Μετά την αναβολήν της λήψεως αποφάσεως δια τον νέον Επίσκοπον από την Ιεράν Σύνοδον, ελπίζεται  ότι συνερχόμενον κατ’ αυτάς το Αδελφάτον θα αποφασίση την τοιαύτην παραχώρησιν της χρήσεως των βιβλίων εις τον συσταθέντα Σύλλογον, δεδομένου ότι τοιουτοτρόπως θα επετυγχάνετο το άνοιγμα ταχύτερον της βιβλιοθήκης και δεν υπάρχει λόγος να μη ληφθή η σχετική απόφασις. Εν τη περιπτώσει ταύτη το άνοιγμα της Καλαματιανής βιβλιοθήκης, μερίμνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμών», δέον να θεωρείται ως ζήτημα ημερών μόνον.

Το Διοικητικόν Συμβούλιον του Συλλόγου δια τον πλουτισμόν της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμών, έχει καταρτίσει πρόγραμμα εργασίας, ώστε αι σχετικαί ενέργειαί του να πιστεύεται ότι θα αποδώσουν καλούς καρπούς. Το ενδιαφέρον του Καλαματιανού κοινού γύρω από την ίδρυσιν μιας βιβλιοθήκης καλής είναι μεγάλον, πανταχόθεν δε εκδηλούται η προθυμία προς ενίσχυσιν κατά ένα οιονδήποτε τρόπον του έργου του Συμβουλίου. Αι δωρεαί βιβλίων και χρημάτων εις τον Σύλλογον ήρξαντο από καιρού, πιστεύεται δε ότι συνεχιζόμεναι θα βοηθήσουν σημαντικώτατα τον Σύλλογον δια την εκπλήρωσιν του σκοπού ον έταξεν.

 Όλαι αι δωρεαί γίνονται δεκταί εις τον πρόεδρον του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κων. Πράττην, δικηγόρον.

Εκτός της εκκλήσεως η οποία εδημοσιεύθη εις τον εγχώριον Τύπον δια την ενίσχυσιν του έργου του Συμβουλίου, τούτο απηύθυνε επίσης  θερμήν έκκλησιν  προς τον αθηναϊκόν Τύπον δια τους εκεί και εν Πειραιεί ευρισκομένους Μεσσηνίους, συνέστησε δε πενταμελή επιτροπήν εξ εκλεκτών συμπολιτών και ανθρώπων των γραμμάτων, η οποία συνεργαζομένη με ετέραν επιτροπήν εκ νέων δημοσιογράφων και σπουδαστών θα προπαγανδίση τον σκοπόν του συσταθέντος  Συλλόγου και θα εργασθή δια την συγκέντρωσιν και αποστολήν βιβλίων κ.λπ. δια την βιβλιοθήκην του.

Επίσης το Συμβούλιον απηύθυνεν επιστολές προς πολλάς βιβλιοθήκας της Ελλάδος δια την ενίσχυσίν του κατά ένα οιονδήποτε τρόπον προς τους μεγαλυτέρους εκδοτικούς οίκους, ακόμη δε εις όλους σχεδόν τους μεγαλυτέρους συγγραφείς και εις πρόσωπα δυνάμενα ως εκ της θέσεώς των να συντελέσουν εις τον πλουτισμόν της Καλαματιανής βιβλιοθήκης. Εν τω μεταξύ όλοι οι Καλαματιανοί εγγράφονται συνδρομηταί του Συλλόγου, ενισχύοντες ούτω σημαντικώς την ωραίαν προσπάθειαν.

Δι’ όλων τούτων πιστεύεται ακραδάντως ότι η Καλαματιανή βιβλιοθήκη εντός ολίγου θα πλουτισθή, ανοίγουσα δε τας πύλας της εις το κοινόν προσεχώς δια της λήψεως και της άνω αποφάσεως, συντόμως θα αποβή μία αξιοπρόσεκτος βιβλιοθήκη.