Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας ήρθε για να μείνει και το βράδυ της Πέμπτης στο αναγνωστήριο του 4ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου απονεμήθηκαν τα βραβεία της 3ης κατά σειρά διοργάνωσης, στο πλαίσιο μιας μικρής όμορφης γιορτής.
Για μια πολύ ξεχωριστή πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης έκανε λόγο στο ξεκίνημα της εκδήλωσης το μέλος του ΔΣ του Εφορευτικού Συμβουλίου, Τάσος Πολυχρονόπουλος.
«Είναι ο μοναδικός λογοτεχνικός διαγωνισμός στη Μεσσηνία, με μοναδικό όρο συμμετοχής οι δημιουργοί να κατοικούν ή να κατάγονται από το νομό» εξήγησε η Νινέτα Σωτηράκη, η διευθύντρια που… απογείωσε τα τελευταία χρόνια την Βιβλιοθήκη σε όλα τα επίπεδα, αποδίδοντας τα δέοντα στον πρόεδρο του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλη Κωνσταντινόπουλο για την ιδέα του που οδήγησε στο ξεκίνημα του διαγωνισμού το 2017 (ήταν τότε Αντιπρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας).
«Πιστεύουμε στο θεσμό και τον συνεχίζουμε, καθώς δίνει ένα βήμα, μια φωνή σε ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες που ψάχνουν μια διέξοδο για να επικοινωνήσουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι όλα τα έργα που έχουν βραβευθεί αυτή την πρώτη τριετία του διαγωνισμού θα εκδοθούν σε έναν τόμο που θα προστεθεί στην τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο των έργων, που επιλέχθηκαν όλα ομόφωνα ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, αγωνία, ακόμη, για δικαιοσύνη και αιτιολόγηση από πλευράς κριτικής επιτροπής.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν φέτος οι: Μαρίνα Γρηγοροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τίνα Βρεττάκη-Δάβου, Συγγραφέας, Ειδική Γραμματέα της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων και Μαρία Σταθέα, Φιλόλογος, υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Η ασχήμια και ο πόνος είναι κυρίως αυτά που μας ωθούν να γράφουμε», σχολίασε ο νικητής του διαγωνισμού ποίησης, Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος, απαντώντας εν μέρει στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, ο οποίος είχε πει λίγο νωρίτερα ότι οι άνθρωποι της τέχνης υμνούν τις ομορφιές του κόσμου.
Η Σταυρούλα Κοσμοπούλου, ξάφνιασε τα μέλη της κριτικής επιτροπής στο άκουσμα ότι το διήγημά της που εντυπωσίασε και εξασφάλισε το πρώτο βραβείο αποτελεί μια από τις πρώτες της προσπάθειες συγγραφής.
Στα βραβεία του διαγωνισμού και φέτος ο Παύλος Κλάδης, επιστράτευσε τη φιγούρα του σιόρ Διονύσιου για να μιλήσει για το έργο Καραγκιόζη που έγραψε, παρουσιάζοντας στα παιδιά την ιστορία του Μαυρομιχάλη.
Την ανάδειξη του έργου της Μαρίας Πολυδούρη στη θέση που του αξίζει και τα μέρη στην Μεσσηνία που συνδέθηκαν με την παρουσία της Καλαματιανής ποιήτριας θέλησε να προβάλλει μέσα από το βραβευμένο δοκίμιό της η Σοφία Νινιού.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η βράβευση της Αθανασίας Κουτσαντώνη στην κατηγορία ποίησης και της Δήμητρας Μαρία Κυριαζή στο διήγημα, οι οποίες είναι μαθήτριες Λυκείου και εντυπωσίασαν με τα έργα τους.
Σε αντιδιαστολή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου επιδίδεται στη συγγραφή εδώ και δεκαετίες και εξήγησε ότι το βραβευθέν κείμενο (Ημέρες Αίγλης), ανήκει σε μία σειρά ανέκδοτων διηγημάτων ευθυμογραφικού και ηθογραφικού χαρακτήρα, τα ”Ευδιαθετογραφήματα”, τα οποία γεννήθηκαν μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα και καλύπτουν χρονικό διάστημα αρκετών δεκαετιών, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960.
Οι νικητές των φετινών βραβείων
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΙΗΣΗ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Μεσσηνία) για τη συλλογή ποιημάτων «Το σημειωματάριο της Τζο»
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (καταγωγή από Ροδιά Κυπαρισσίας και Μάκρενα) για τη συλλογή ποιημάτων «Η ΣΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ»
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (καταγωγή από Κόκλα) για τη συλλογή ποιημάτων «ΜΟΥΧΡΩΜΑ – ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – ΣΚΟΤΑΔΙ – ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΠΡΟΓΕΥΣΗ»
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗ (Μηλίτσα) για τη συλλογή ποιημάτων «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΩΝΙΑ»
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (καταγωγή από Κυπαρισσία) για τη συλλογή ποιημάτων «ΚΟΚΚΟΙ – ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ – ΕΣΥ – ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ – ΤΥΧΑΙΑ»
Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑ (καταγωγή από Φλόκα και Γαργαλιάνους) για τη συλλογή ποιημάτων «ΣΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ (καταγωγή από Μαγγανιακό και Ανδρούσα) για το διήγημα «Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (καταγωγή από Καλαμάτα) για το διήγημα «ΣΤΕΡΓΙΟΣ»
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ (Καλαμάτα) για το διήγημα «ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Καλαμάτα) για το διήγημα «ΗΜΕΡΕΣ ΑΙΓΛΗΣ»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΛΑΔΗΣ (Καλαμάτα) για το θεατρικό έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ»
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (καταγωγή από Καλαμάτα) για το θεατρικό έργο «ΙΜΕΡΟΣ»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟ
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ Δ. ΝΙΝΙΟΥ (καταγωγή από Εύα και Άμμο) για το δοκίμιο «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ»
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΓΟΥΡΟΥ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑΚΟΥ (Μεσσηνία) για το δοκίμιο «Η ΒΑΣΤΙΛΗ ΤΗΣ ΚΟΥΓΚΕΣΤΑΣ»
Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ με καταγωγή από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας για το δοκίμιο «GRECQUE ME FUT DONNÉE LA LANGUE»
Χ.Ε.