Υποδοχή και παρουσίαση χορευτικών ομάδων, σήμερα παράσταση στην Κυπαρισσία
Χθες το βράδυ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας στην Άνω Πόλη, δίπλα στο Κάστρο των Γιγάντων, έγινε η υποδοχή και παρουσίαση των χορευτικών ομάδων από Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Ιταλία (Σαρδηνία), Κολομβία, Κροατία, Ταϊλάνδη και Ελλάδα και κηρύχθηκε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” – Cioff® Kyparissia Sunshine Folklore Festival. Σε μια μυσταγωγική και συνάμα λαμπερή ατμόσφαιρα και ένα γόνιμο «δούναι» και «λαβείν», οι συμμετέχουσες ομάδες ανέδειξαν αλλά και εξέλαβαν στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια πρωτότυπη, διαδραστική, διαπολιτισμική ανταλλαγή!
Τις ομάδες καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Τριφυλίας, Δήμητρα Ανδρινοπούλου, η οποία μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ καταδεικνύοντας την σημαντική υποστήριξη του δήμου Τριφυλίας στην διοργάνωση, υπενθυμίζοντας παράλληλα την αδιαμφισβήτητη αξία τέτοιου είδους διοργανώσεων ως βέλτιστων πρακτικών για τη διαφύλαξη και την προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πρόεδρος του διοργανωτή Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και διευθύντρια του Φεστιβάλ, Σόνια Τουρκολιά, εξέφρασε της ευχαριστίες της στον Δήμαρχο και όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ιδιότητα του πολιτισμού να συμφιλιώνει τους λαούς και να καταλύει τα όποια σύνορα.
Η γενική γραμματέας του ΜΕΣΚ, μέλος του Cioff® Ελλάδος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Φεστιβάλ, Κατερίνα Δρούλια, συντονίζοντας παράλληλα την εκδήλωση, παρουσίασε την πανάρχαια τεχνική κατασκευής κοσμημάτων Φιλιγκρί, Φιλιγκράν ή Συρματερή, αναφερόμενη και σε προφεστιβαλική εκδήλωση-σεμινάριο που πρόσφατα διοργανώθηκε από το ΜΕΣΚ από τον φημισμένο κατασκευαστή κοσμημάτων Γιάννη Τσαλαπάτη. Συγκεκριμένα, η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την επεξεργασία συρμάτων από λεπτό ασήμι ή χρυσό, τα οποία συστρέφονται και πλέκονται σε σχήμα σχοινιού. Ενώ ορισμένοι τεχνίτες αφήνουν το σχοινί και τα σύρματά του στο κυλινδρικό τους σχήμα, άλλοι προτιμούν να τα ισοπεδώνουν μετά το στρίψιμο χρησιμοποιώντας έναν μύλο. Το σχοινί, είτε είναι πεπλατυσμένο είτε όχι, στρίβεται στη συνέχεια, με τη χρήση πολύ λεπτών τσιμπιδιών, σε σπείρες, ζιγκ-ζαγκ και άλλα επιθυμητά σχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται αργότερα για να γεμίσουν τον χώρο που αφήνουν οι έτοιμες χρυσές ή ασημένιες κορνίζες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός βόρακα και πολύ λεπτής χρυσής ή ασημένιας σκόνης για να κολλήσει το κομμάτι μεταξύ του. Τα πρώτα αρχαιολογικά κομμάτια φιλιγκράν χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., βρέθηκαν στη Μεσοποταμία. Η τεχνική ταξίδεψε και σε άλλα μέρη του αρχαίου κόσμου χρησιμοποιήθηκε ευρέως και επαινέθηκε πολύ για τις όμορφες λεπτομέρειές της. Κομμάτια από φιλιγκράν φορέθηκαν από τους Ετρούσκους, τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Πιστεύεται ότι ταξίδεψε σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τη σημερινή Ισπανία από τους Φοίνικες εμπόρους.
Οι θεωρίες γύρω από το πώς η τεχνική έφτασε στην Ινδία και την Άπω Ανατολή κυμαίνονται μεταξύ των Αρχαίων Ελλήνων που έφεραν την τεχνική μαζί τους ,στην περιοχή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μια άλλη θεωρία αποδίδει την εξάπλωση της τεχνικής στην Ινδία μέσω του εμπορίου με την Περσία και τη Μεσοποταμία. Στον Ελληνικό χώρο, οι τεχνίτες στην Κρήτη και στις Μυκήνες της προκλασικής περιόδου, οι τεχνίτες της κλασσικής Ελλάδας, αλλά και οι Βυζαντινοί, οι τεχνίτες των Ιονίων νήσων και της Ηπείρου την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μας έδωσαν κομμάτια απαράμιλλης τέχνης χρησιμοποιώντας την τεχνική φιλιγκράν, που βρίσκονται στα Ελληνικά μουσεία, και στο Βρετανικό μουσείο, στο Λούβρο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης που βρίσκεται σε ανάπτυξη διεθνώς με το τίτλο «Ζωντανές Παραδόσεις του Γάμου» προβλήθηκε βίντεο με θέμα την τεχνική του κεντήματος της γαμήλιας πίτας και τον συμβολισμό των κεντημάτων.
Οι δε συμμετέχουσες χορευτικές ομάδες ταξίδεψαν το κοινό στις χώρες τους μέσα από την προβολή βίντεο και χορών. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών των ομάδων. Η όμορφη βραδιά συνεχίστηκε στην ιστορική πλατεία της Άνω Πόλης όπου οι χορευτικές ομάδες γευμάτισαν και χόρεψαν ξεσηκώνοντας κατοίκους κι επισκέπτες σε ένα γλέντι που χάρηκαν με την ψυχή τους!
Πρόγραμμα παραστάσεων
- Σάββατο 24/8 και ώρα 8.30 μ.μ.
Παράσταση στην Πλατεία Κυπαρισσίας.
- Κυριακή 25/8 και ώρα 9.00 μ.μ.
Παράσταση στην Πλατεία Φιλιατρών.
- Δευτέρα 26/8 και ώρα 9.00 μ.μ.
Παράσταση στην Πλατεία Κοπανακίου.
- Τρίτη 27/8 και ώρα 9.30 μ.μ.
Παράσταση στην Πλατεία Γαργαλιάνων – τελετή λήξης.
Του Ηλία Γιαννόπουλου