Το κράτος θα χάσει έσοδα από τον προϋπολογισμό
Φρένο στα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο βάζει το Μαξίμου, μία ημέρα πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ειδικότερα σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Δήλωσε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση μόνιμων μειώσεων φόρων, αλλά υποστήριξε ότι «όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, το μέτρο αυτό (της μείωσης ΦΠΑ) δεν έφτασε στον καταναλωτή, αλλά οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών». Έφερε, δε, ως παράδειγμα προς αποφυγή την Ισπανία.
«Το χειρότερο είναι πως όταν επανέλθει ο ΦΠΑ στο προηγούμενο ποσοστό, τότε γίνεται περαιτέρω αύξηση των τιμών», υποστήριξε επίσης ο κ. Μαρινάκης.
Στη συνέχεια, επικαλέστηκε ότι «για τέταρτο συνεχόμενο μήνα έχουμε μειώσεις στις τιμές τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ», καθώς και ότι ο μέσος όρος του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα είναι μικρότερος από το μέσο όρο της Ε.Ε. «Είναι μία μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε, γιατί πρέπει να έχουμε μήνες μείωσης για να καλύψουμε το 20% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αλλά με μέτρα που ξέρουμε ότι θα αποδώσουν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακολούθως, πάντως, ομολόγησε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση, και βασικά το οικονομικό επιτελείο, δε θέλει μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είναι πως το κράτος θα χάσει σημαντικά έσοδα για τον προϋπολογισμό. «Ένας παράγοντας για το εάν θα προχωρήσει μία σοβαρή κυβέρνηση -γιατί έχουν υπάρξει και μη σοβαρές κυβερνήσεις, που έχουν χρεώσει τη χώρα- είναι εάν αυτό που θα κάνει θα βγαίνει δημοσιονομικά. Μία άλλη προϋπόθεση, πιο σημαντική, είναι εάν θα φτάσει στον καταναλωτή», είπε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.
Κατέληξε, επομένως, ότι κριτήριο για την εφαρμογή ενός μέτρου είναι “το να βγαίνει ο λογαριασμός οικονομικά για τη χώρα και να είναι προς όφελος των καταναλωτών”.
Επανέλαβε, δε, πως “όσοι δοκίμασαν προσωρινή μείωση ΦΠΑ, δεν πέτυχαν το στόχο μείωσης των τιμών”, ενώ διερωτήθηκε ρητορικά: “Υπάρχει κυβέρνηση που δε θέλει να προχωρά σε μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πολίτες;”.
Φαίνεται, πάντως, πως το μέτρο αυτό θα το ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια στο ράφι, αλλά όχι και το υπουργείο Οικονομικών, που ανησυχεί για τα δημόσια έσοδα.
Σημειωτέον, ότι τον τελευταίο χρόνο η κατανάλωση ελαιολάδου έχει μειωθεί κατά 15%, με τα νοικοκυριά να στρέφονται σε φθηνότερα εισαγόμενα σπορέλαια.
Αντίστοιχο θέμα είχε αντιμετωπίσει άλλωστε και η Ισπανία, για αυτό και από το 2023 είχε μειώσει το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και εφέτος από τον Ιούλιο το μηδένισε, για να ενισχύσει την παραγωγή της χώρας.