Ειδική διοικητική προσφυγή για το οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Ειδική διοικητική προσφυγή  για το οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Με κείμενο που υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα_Μετά”, Βασίλης Τζαμουράνης, η μείζων μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να… καταγγείλει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ για αγορά ημιτελούς κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε “φωτογραφικό διαγωνισμό”.

Το κείμενο της προσφυγής αναφέρει τα εξής: “Υποβάλλουμε εμπροθέσμως την παρακάτω ειδική διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καλαμάτας(ΔΕΥΑΚ) που ελήφθη την 28η/8/2024 και αφορά στη συνέχιση της διαδικασίας για «Αγορά οικοπέδου μετά κτίσματος για τη μεταστέγαση των γραφείων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 227 παρ. 4 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει σήμερα.

Ιστορικό
1. Ο Δήμος Καλαμάτας το έτος 2007 εξασφάλισε με δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια από το υπουργείο Υγείας τμήμα της έκτασης του παλιού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Καλαμάτας (το οποίο είχε εγκαταλειφθεί λόγω μεταστέγασης του σε νέο κτηριακό συγκρότημα στην Τοπική Κοινότητα Αντικαλάμου) και των κτηρίων εντός αυτής, με σκοπό την επισκευή τους και στέγαση σε αυτά των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβανόταν και η ΔΕΥΑ Καλαμάτας (που μέχρι σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο αντί μισθώματος 28.000 ευρώ τον χρόνο) με πρόβλεψη να στεγαστεί στο κτήριο της πρώην σχολής νοσοκόμων που βρίσκεται εντός του παραχωρημένου χώρου και δίπλα από το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Καλαμάτας.

2. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΥΑ Καλαμάτας ανέθεσε σε ιδιώτη μηχανικό την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ενίσχυσης-επισκευής και διαρρύθμισης του κτηρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων σύμφωνα με τις ανάγκες της δημοτικής επιχείρησης. Η μελέτη αυτή που κόστισε στην ΔΕΥΑΚ περί τα 90.000 ευρώ, παραλήφθηκε και εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα, δημοπρατήθηκε και στη συνέχεια έγινε εγκατάσταση του αναδόχου και έναρξη των εργασιών.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες καθαιρέσεων των παλιών επιχρισμάτων στο κέλυφος του προς επισκευή κτηρίου, οι εργασίες σταμάτησαν και αργότερα διαλύθηκε η συγκεκριμένη εργολαβία επιβαρύνοντας τη ΔΕΥΑΚ πέρα από το κόστος των εκτελεσμένων εργασιών (περίπου 30.000 ευρώ) και με αποζημίωση του αναδόχου λόγω διάλυσης της σύμβασης περίπου 45.000 ευρώ. Δηλαδή, η δημοτική επιχείρηση συνολικά ζημιώθηκε κατά 165.000 ευρώ!

3. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μελών της δημοτικής μας παράταξης, τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την τύχη του κτηρίου, μας απαντούσαν ότι γίνονται διορθώσεις –συμπληρώσεις της μελέτης και στη συνέχεια θα επαναδημοπρατηθεί το έργο.

Και ενώ έτσι εξελίσσονταν τα πράγματα αιφνιδιαστικά ήρθε ως θέμα στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ η αναζήτηση ημιτελούς (!) κτηρίου για αγορά προς στέγαση των υπηρεσιών της. Σε αλλεπάλληλες αναφορές μας στο ζήτημα αυτό στα αρμόδια όργανα (Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ, Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχος) ουδέποτε λάβαμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ακόλουθα εύλογα, καίρια και καθοριστικά ερωτήματα:

(ι) Ποιοι οι λόγοι διάλυσης της εργολαβίας επισκευής του κτηρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων και βάσει ποιας τεχνοοικονομικής εισήγησης αποφασίστηκε;

(ιι) Γιατί δεν τροποποιήθηκε-συμπληρώθηκε η εγκεκριμένη μελέτη (αν διαπιστώθηκαν ελλείψεις της) ώστε να προχωρήσει η επισκευή του κτηρίου που είχε ξεκινήσει;

(ιιι) Γιατί δεν εξετάστηκε καν η κατεδάφιση (αν φυσικά αποδεικνύετο η αδυναμία επισκευής του) του προς επισκευή κτηρίου και στη θέση του να ανεγερθεί νέο κτήριο, όπως επανειλημμένα είχαμε προτείνει, οικονομικότερα, αφού το οικόπεδο είναι δωρεάν;

(iv) Ποιοι λόγοι επείγοντος χαρακτήρα επέβαλαν την ξαφνική μεταστροφή της Δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσουν άμεσα σε αγορά ακινήτου, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι αξίες των ακινήτων είναι υπερβολικά υψηλές;

(v) Ποιος και πότε αποφάσισε την αναζήτηση ιδιωτικού κτηρίου για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ, σε άλλη θέση, εγκαταλείποντας τον αρχικό σχεδιασμό για συγκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών στον ίδιο χώρο;

Αντί, λοιπόν, να δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας, που είναι και ερωτήματα μεγάλης μερίδας των συνδημοτών μας, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ προχώρησε στην αναιτιολόγητη απόφασή της ν’ αναζητήσει με «φωτογραφική διακήρυξη» που συνέταξε την αγορά ενός οικοπέδου με ημιτελές κτήριο (στο στάδιο του σκελετού σκυροδέματος), προϋπολογισμού μέχρι 1.500.000 ευρώ!

Μάλιστα, πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της μοναδικής νόμιμης προσφοράς που κατατέθηκε στο διαγωνισμό που διενήργησε, για ένα οικόπεδο 1.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων με διώροφο κτήριο συν υπόγειο, που είναι κατασκευασμένος ο σκελετός σκυροδέματος και παραμένει γιαπί επί δεκαετία και πλέον.

Το κτήριο αυτό στη θέση που βρίσκεται (στην άλλη άκρη της πόλης) ακυρώνει το στόχο συστέγασης όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων στο χώρο του παλιού νοσοκομείου που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και βελτιστοποίηση στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Δε διαθέτει τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης, εμφανίζει ορισμένες ελλείψεις (που καταγράφονται σε έκθεση της σχετικής επιτροπής) και το κυριότερο, το κόστος αγοράς συν το κόστος αποπεράτωσής του είναι χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής νέου κτηρίου στο χώρο του παλιού νοσοκομείου, όπου το οικόπεδο είναι δωρεάν.

Τέλος, η αγορά από τη ΔΕΥΑΚ κτηρίου γραφείων δρομολογείται σε μία περίοδο που επίκειται η συγχώνευσή των ΔΕΥΑ και κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η νέα της δομή της επιχείρησης, πού θα είναι η νέα έδρα και ποιες θα είναι οι νέες της ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.

Όλα τα παραπάνω που αναπτύχθηκαν εκτενώς θεωρούμε ότι αποτελούν σοβαρές παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της ΔΕΥΑΚ και, αν μη τι άλλο, προκαλούν πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες στους δημότες.

Η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος ήδη έχει προκαλέσει ζημία στο δημόσιο συμφέρον, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημίας αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Οι μονομερείς αποφάσεις (μόνο από την πλειοψηφία), η αναιτιολόγητη σπουδή, η μη παροχή στην αντιπολίτευση και στους δημότες των απαραίτητων εξηγήσεων δείχνουν αφερεγγυότητα και αλαζονεία των αρμόδιων οργάνων, αδιαφάνεια, έλλειψη σεβασμού στα χρήματα των συνδημοτών μας που διαχειρίζονται, και αποτελούν μνημείο μη χρηστής διοίκησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προσφεύγουμε ενώπιόν σας για τον προσήκοντα έλεγχο, προκειμένου να αιτιολογηθούν επαρκώς και τεκμηριωμένα οι σχετικές αποφάσεις, προκειμένου ν’ αποτραπεί η άστοχη, ασύμφορη και επιζήμια για τη ΔΕΥΑΚ αγορά που ήδη έχει δρομολογηθεί”.