Οξεία επίθεση – για πολλοστή φορά- εξαπέλυσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Καλαμάτα_ Μετά» για τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής σε ερωτήσεις των δημοτικών της συμβούλων, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης ελέγχου των πεπραγμένων της το προηγούμενο δίμηνο.
Επειδή βρεθήκαμε στη συνεδρίαση, θα παραθέσουμε τα ερωτήματα (σ.σ. σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης) και τις απαντήσεις που δόθηκαν, έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Ερώτηση: Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς υπογράμμισε το χρέος που έχουν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να αφήσουν καθαρή τη θάλασσα και την παραλία μας σε καλή κατάσταση και στις επόμενες γενιές. Όπως, ωστόσο, τόνισε, για να συμβεί αυτό πρέπει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να υποστηρίξουν όλους τους πολίτες για να συνδεθούν όλες οι οικίες με την αποχέτευση.
Αντί γι’ αυτό, συνέχισε, η ΔΕΥΑΚ επιτρέπει να μη συνδέονται οι κατοικίες, αρκεί να εισπράττει το τέλος αποχέτευσης. Ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ που επιτρέπει να συμβαίνει αυτό, υπονομεύοντας την κατάσταση της θάλασσας μπροστά στην πόλη.
Απάντηση: Ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι υπάρχουν συνεχή έργα αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού, τόσο για την καλύτερη λειτουργία του όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας (με υλοποίηση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και φωτοβολταϊκών πάνελ). Η διαχείριση της λυματολάσπης προχωρά ως έργο, ενώ για τις συνδέσεις τόνισε ότι υπάρχει θέμα στη Βέργα και τη Μ. Μαντίνεια. Δεν ξεκαθάρισε το θέμα των συνδέσεων στις υπόλοιπες περιοχές.
Ερώτηση: Η δημοτική σύμβουλος Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη είπε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τις επικοινωνιακές εξαγγελίες του δημάρχου για την αναβάθμιση της παραθαλάσσιας περιοχής της Δυτικής Παραλίας, έργο όμως που αγνοείται… Οι μελέτες για το συγκεκριμένο έργο είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν έτοιμες το καλοκαίρι του 2021, όμως ακόμη δεν έχουν τελειώσει, και εντέχνως ή ευθέως οι ευθύνες γι’ αυτό επιρρίπτονται από τη Δημοτική Αρχή στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, στην οποία είχαν ανατεθεί. Τέλος, η δημοτική σύμβουλος τόνισε ότι η περιοχή της Δυτικής Παραλίας, παρά το εξαιρετικό της κάλλος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν.
Απάντηση: Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου ξεκαθάρισε ότι η ανάπλαση της Δυτικής Παραλίας δεν είναι εύκολο έργο. Παρ’ όλα αυτά, διατέθηκαν 70.000 ευρώ για εκπόνηση μελετών. Από τις Υπηρεσίες Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας ζητήθηκαν πιο αναλυτικές γνωματεύσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των τευχών δημοπράτησης, για να υπάρξει και προϋπολογισμός. Το έργο ενδιαφέρει σε κάθε περίπτωση τη Δημοτική Αρχή, γι’ αυτό έχει ενταχθεί και στα έργα που θα υλοποιηθούν από τη ΣΒΑΑ.
Ερώτηση: Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς αναφέρθηκε στην απώλεια ενός σημαντικού κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και άθλησης στην Αγία Άννα, ο οποίος αποκτήθηκε με εισφορά σε γη από πολλούς ιδιοκτήτες, αλλά φέρεται πια να ανήκει σε ιδιώτες. Ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για να αποκατασταθεί η κυριότητα του συγκεκριμένου χώρου, αλλά και γενικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο σχέδιο πόλης, προκειμένου να εντοπιστούν και σε άλλες περιοχές της πόλης ενδεχόμενες περιπτώσεις ανάλογης αφαίρεσης της κοινόχρηστης περιουσίας του Δήμου.
Απάντηση: Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης διαβεβαίωσε ότι επί του θέματος έχουν επιληφθεί τόσο η Πολεοδομία όσο και η Εισαγγελία, για τη διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση (σ.σ. επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη) ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος υπέρ του Δήμου Καλαμάτας.
Ερώτηση: Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός υπογράμμισε τον κίνδυνο να απενταχτεί το έργο ανάπλασης στην εμβληματική πλατεία 23ης Μαρτίου, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, η οποία το ξεκίνησε προεκλογικά κι ενώ γνώριζε ότι δεν είχε κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν, χωρίς όμως να πάρει απάντηση, ενώ τόνισε ότι το έργο δεν αναδεικνύει την ιστορικότητα της πλατείας, δεν ικανοποιεί το αισθητικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, ενώ δεν είναι καθόλου λειτουργικό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Απάντηση: Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης τόνισε ότι οι εγκρίσεις τόσο της κυκλοφοριακής μελέτης, το 2018, όσο και οι υπόλοιπες που αφορούν στο έργο έχουν ληφθεί ομόφωνα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, χωρίς καμία παρατήρηση. Από εκεί και πέρα, δέχθηκε κάποιες αστοχίες, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα διορθωθούν, ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε τα προβλήματα που υπάρχουν με τη χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι ήδη η κεντρική εξουσία οφείλει στον εργολάβο 450.000 ευρώ. Με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο έργο, και επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να κριθεί, όταν το παραλάβει.
Ερώτηση: Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας υπογράμμισε τη στασιμότητα στην εξέλιξη των σημαντικών έργων για την υδροδότηση της Καλαμάτας, σε αντιδιαστολή με τις μονότονες ανακοινώσεις του δημάρχου ότι στην ύδρευση γίνεται ένα ιστορικό έργο από τη Δημοτική αρχή. Η εξέλιξη του έργου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης είναι πάρα πολύ αργή, καθώς βρίσκεται μόλις στο 13%, με το έργο της δεξαμενής στο Πήδημα, η οποία έσπασε, δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ στάσιμο είναι ακόμη το έργο της καινούργιας δεξαμενής στον Άγιο Ιωάννη τον Καρβούνη. Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι με αυτές τις επιδόσεις στα ζωτικά ζητήματα της ύδρευσης η ιστορία γράφεται με αρνητικό πρόσημο.
Απάντηση: Ο δήμαρχος είπε ότι το έργο προχωρά με καθυστερήσεις, που οφείλονται και σε αντικειμενικούς λόγους – βλέπε Αρχαιολογία. Μάλιστα, για την επίσπευση της υλοποίησης έχει γίνει και η δεύτερη παραγγελία των σωληνών (σ.σ. μένει μία ακόμα), ενώ θα υπάρξει κι ένα ακόμα εργοτάξιο στο ύψος της Νέας Εισόδου.
Η δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ- θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο μήνα.
Για τη δεξαμενή στο Πήδημα το έδαφος κρίθηκε ακατάλληλο για οποιαδήποτε παρέμβαση, γι’ αυτό θα κατασκευαστεί άλλη στον Άγιο Φλώρο, ούτως ώστε, σε συνδυασμό με τα νερά από Πήδημα (με την όποια λύση υπάρχει) και Άγιο Φλώρο, να τροφοδοτείται ανεμπόδιστα η Καλαμάτα.
Ερώτηση: Με αφορμή το ξεκίνημα του σχολικού έτους ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Τσιγαρίδης παρουσίασε για μια ακόμη φορά σημαντικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι διευθύνσεις τους. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σχολεία στα οποία στάζουν οι ταράτσες, που έχουν σαπίσει τα δάπεδα, που είναι γραμμένα με βωμολοχίες, ενώ μίλησε και για την ανεπαρκή ενημέρωση των διευθύνσεων των σχολείων σχετικά με την κάλυψη δαπανών τους, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.
Απάντηση: Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης σημείωσε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις, παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση από το υπουργείο, και θα συνεχιστούν. Χωρίς ωραιοποιήσεις δέχτηκε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά σκοπός είναι τα συνεργεία του Δήμου να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις σε κτήρια που είναι απαρχαιωμένα και προβληματικά, ακόμα και με το Κτηματολόγιο.
Α.Π.